...juhul kui see üldse on õige saksa keel, milles ma küll kahtlen;)
aga väljalugemisabi pole seekord tarvis, keegi on selle raske töö juba ära teinud:)
Niisiis, palun targemate abi sellest jutust aru saamisel. Ise kohe üldse saksa keelt ei mõista ja ka sõnaraamatute ja google transalate abiga jääb pool jutust mõitmata:( Eriti huvitab mind see Jaagu Tõnise asi.
Sub die 23 Sept[embris] 1732
Übergab H[err] ObristLieutenand Henrick Nauckhoff das Wackenbuch von seiner angegebenen wüsten Gelegenheit Kullus und stelte zugl[eich] die frembden Leuten, die sich unter seiner Gelegenheit aufhalten solten, persöhnl[ich] vor.
Neml[ich]
Jaco Tönnis mit 1 Weib und 9 Kinder hat soviel Vermögen als in Wackenbuch angeführt und soll ein fremdl[ich] seyn.
Klemit mit 1 Weib und 4 Kinder von Dayden und soll vor Brodt und Lohn dienen.
Henrick mit 1 Weib, 2 Kinder, ein finne.
Mehrere frembde Leute sollen sich auf diesser Gelegenheit nicht befinden.
Mit diessen Leuten wird jährl[ich] 4 T[onnen] in jegl[iche]m Felde ausgesäet.
tänan ette,
Piret
muidu uurin Urevere küla (Teenuse mõisa) Jaagu Tõnist (s. ca 1715) ja tema järeltulijaid, aga tahaks ka teada, kust ta sinna Ureverre ilmus.
palun tõlkeabi saksa keelest (adramaarevisjon 1732)
Re: palun tõlkeabi saksa keelest (adramaarevisjon 1732)
Aga miks Te arvate, et see saksa keel pole? On küll, ja üsnagi normaalne. Kuigi mitte tänapäevane ega tänapäevases kirjaviisis - mistõttu igasugu translaatoritest suurt abi polegi.
Sisu on enam-vähem see (tegelikult oleks muidugi hea, kui annaksite lingi, kust tekst pärit, teinekord on kontekst ka oluline):
23. sept. 1723 - ilmselt siis sellel päeval andis härra ooberleitnant Henrick Nauckhoff üle endale kuuluva väidetavalt söötis Kuluse koha vakuraamatu ning esitles samas isiklikult võõraid, kes selles kohas elutsesid, nimelt:
Jaagu Tõnu oma naise ja 9 lapsega, omab nii palju vara nagu vakuraamatus kirjas ja olevat võõras (s. t. mitte koha omanikule kuuluv talupoeg)
Klemit naise ja 4 lapsega Dayden-ist (ei oska öelda, mis koht see on) ja kes peab oma leiva ja palga välja teenima
Henrik naise ja 2 lapsega, soomlane
Rohkem võõraid selles kohas ei ela.
Nende inimestega külvatakse igal aastal igal põllul (või kokku kogu põllupinnal?) 4 tündrit vilja.
See viimane on natuke vastuoluline, sest ülalpool on mainitud, et koht on söötis, kuid tuleb välja, et midagi siiski haritakse.
Sisu on enam-vähem see (tegelikult oleks muidugi hea, kui annaksite lingi, kust tekst pärit, teinekord on kontekst ka oluline):
23. sept. 1723 - ilmselt siis sellel päeval andis härra ooberleitnant Henrick Nauckhoff üle endale kuuluva väidetavalt söötis Kuluse koha vakuraamatu ning esitles samas isiklikult võõraid, kes selles kohas elutsesid, nimelt:
Jaagu Tõnu oma naise ja 9 lapsega, omab nii palju vara nagu vakuraamatus kirjas ja olevat võõras (s. t. mitte koha omanikule kuuluv talupoeg)
Klemit naise ja 4 lapsega Dayden-ist (ei oska öelda, mis koht see on) ja kes peab oma leiva ja palga välja teenima
Henrik naise ja 2 lapsega, soomlane
Rohkem võõraid selles kohas ei ela.
Nende inimestega külvatakse igal aastal igal põllul (või kokku kogu põllupinnal?) 4 tündrit vilja.
See viimane on natuke vastuoluline, sest ülalpool on mainitud, et koht on söötis, kuid tuleb välja, et midagi siiski haritakse.
Katrin H.
Aitäh, Katrin!
ega ma päriselt ei arvanudki, et see saksa keel ei ole, ma viskasin pigem nalja. Ilmselt siis oli rohkem nagu poolnalja moodi nali;)
et ei lugenud seda teksti välja mitte vakuraamatust endast vaid leidsin kusagilt andmebaasist, siis ei osanud ka head viidet pannna, aga siit ma selle teksti leidsin: (Tegemist on Läänemaa 1732 adramaarevisjoniga):
http://www.eha.ee/adramaad/search.php?t ... &protocol=" onclick="window.open(this.href);return false;
kui otsida siit ctl-F-ga Jaco Tönnis, siis leiab ka õige koha hõlpsasti üles
Kui vaja tolle aja mõisates-taludes selgust saada, siis siit on päris hea otsida, ei pea oma silmi vaevama 18. sajandi käekirjaga:
http://www.eha.ee/adramaad/" onclick="window.open(this.href);return false;
suur aitäh abi eest,
Piret
ega ma päriselt ei arvanudki, et see saksa keel ei ole, ma viskasin pigem nalja. Ilmselt siis oli rohkem nagu poolnalja moodi nali;)
et ei lugenud seda teksti välja mitte vakuraamatust endast vaid leidsin kusagilt andmebaasist, siis ei osanud ka head viidet pannna, aga siit ma selle teksti leidsin: (Tegemist on Läänemaa 1732 adramaarevisjoniga):
http://www.eha.ee/adramaad/search.php?t ... &protocol=" onclick="window.open(this.href);return false;
kui otsida siit ctl-F-ga Jaco Tönnis, siis leiab ka õige koha hõlpsasti üles
Kui vaja tolle aja mõisates-taludes selgust saada, siis siit on päris hea otsida, ei pea oma silmi vaevama 18. sajandi käekirjaga:
http://www.eha.ee/adramaad/" onclick="window.open(this.href);return false;
suur aitäh abi eest,
Piret
-
Patrick Rang
- Status: Eemal
"Dayden" on ilmselt Dagden, ehk siis Hiiumaa.
Terv,
PR
Terv,
PR