Palun abi

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
EvelinM
Status: Eemal

Palun abi

Postitus Postitas EvelinM »

Palun aidake välja lugeda

1. Mis on Leno järel sulgudes?
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 6,332,56,0" onclick="window.open(this.href);return false;

2. Johani ja Miili teine laps?
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 1,157,30,0" onclick="window.open(this.href);return false;

3. Liisi laps?
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 1,344,91,0" onclick="window.open(this.href);return false;

Ette tänades,
Evelin M
passer urbanus

Re: Palun abi

Postitus Postitas passer urbanus »

1. + Joh's Wb - ilmselt võiks seda tõlgendada "surnud Joh(anni) naine" - teine alternatiiv on, et mingil kummalisel põhjusel on nimi Toos niiviisi kirjutatud ...

2. todt geb. Sohn - surnult sündinud poeg

3. unehlige todt getaufen Sohn - surnult ristitud vallaspoeg (surnud ja poeg - kindel, aga see ristimise osa on imelik - äkki ma loen/tõlgitsen valesti - ma teadsin siiani, et surnuid ei ristitud)
EvelinM

Suur tänu! Johan tundub olevat jah. Leno laste sünnikirjete juures oleks ka nagu Johan.
EvelinM

Küsiks veel ühe nime kohta
Kas Ann Pallo isa nimi on Tarvet, Tawet või hoopis midagi muud?
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,476,257,0" onclick="window.open(this.href);return false;
passer urbanus

Tawet
Katsa

Postitus Postitas Katsa »

passer urbanus kirjutas:... ma teadsin siiani, et surnuid ei ristitud)
Ristiti küll - ja üks põhjustest oli vist see, et vaid ristitud inimesi võis matta surnuaeda ehk siis pühitsetud mulda. Ristimata inimesi maeti koos enesetapjate jmt. eksinud rahvaga aia taha. Meetrikates esineb sääraseid surnud laste ristimiskandeid päris palju - tundub, et 19. sajandil muutub see valdavaks, varem mitte nii väga.
Katrin H.
Riina.Kallas

Postitus Postitas Riina.Kallas »

passer urbanus kirjutas:3. unehlige todt getaufen Sohn - surnult ristitud vallaspoeg (surnud ja poeg - kindel, aga see ristimise osa on imelik - äkki ma loen/tõlgitsen valesti - ma teadsin siiani, et surnuid ei ristitud)
Veerisin minagi, aga getaufen välja ei suutnud lugeda. Surmameetrika andis vastuse: Saaga EAA.1288.1.226:33?1944,865,519,60,0.
Et siis hoopis gefundene.
(NB!Person.raamatus poeg, meetrikas tütar).
Terv.Riina
EvelinM

Suur suur täna abi eest!

Terv., Evelin.
passer urbanus

Riina.Kallas kirjutas:
passer urbanus kirjutas:3. unehlige todt getaufen Sohn - surnult ristitud vallaspoeg (surnud ja poeg - kindel, aga see ristimise osa on imelik - äkki ma loen/tõlgitsen valesti - ma teadsin siiani, et surnuid ei ristitud)
Veerisin minagi, aga getaufen välja ei suutnud lugeda. Surmameetrika andis vastuse: Saaga EAA.1288.1.226:33?1944,865,519,60,0.
Et siis hoopis gefundene.
(NB!Person.raamatus poeg, meetrikas tütar).
Terv.Riina
mhmhh - kesine keeleoskus väljalugemisel abiks ei ole. kuivõrd u katuse vaatasin, nagu nüüd selgub, n kohal olevaks, siis sõnapilt klappis ja kontekstuaalselt see viga tuligi. vabandan eksitamise pärast!
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”