Küla ajalugu- tekstid inimeste nimede juures

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
annika.malva
Kontakt:
Status: Eemal

Küla ajalugu- tekstid inimeste nimede juures

Postitus Postitas annika.malva »

Mitte et mul oleks oma perekonna uurimine ühel pool, aga hakkasin huvi tundma Vergi küla ajaloo vastu. Minu enda pere juured on mujal ja oleme sinna sisserännanud, kuid minu jaoks on see koht üks ja ainuke koduküla :) Siin on küll perekonnaajaloo foorum, aga VAU keskkonnas on foorum loium, kui siin. Seega palun vabandust, kui see teema natuke vales kohas on. Esitan oma küsimuse ka VAU foorumisse.
Küsimus on ikka välja lugemisest. Kuna tegemist on saksa keelega, siis ei ole Gooti tähtede tundmisest eriti kasu, kui keelt ei oska. Mõne sõna veerin välja, aga sellest on veidi vähe.

Kuna abipalve on üpris "mahukas", siis tekkis mul kahtlus, kas äkki käib tõlkimine hoopis teisi teid pidi? Tasu eest vms? Ma ei ole kindel, kui korralik ja sisukas mu töö saab olema ja kas seda kunagi kusagil ka kasutataks. Igatahes- kui saan siin foorumis abi antud raamatu puhul (ja tõenäoliselt vajan ka edaspidi tõlkeabi), siis kindlasti mainin seda, kui peaksin oma töökest kunagi-kellelegi-kusagil avalikustama. :)

Tekstid, mis mulle huvi pakuvad, on lingil postituse lõpus. See on revisjoni raamat 1782. a-st. Need asuvad kolmel kaadril,
1) 290 (Lene Hans),
2) 291 (2 Bachmanni),
3) 292 (2 Pos`i ja Jacob ning Tomas).

Saaga EAA.1864.2.IV-4:290?1294,796,778,178,0

Aitäh!
marvi meriniit

Postitus Postitas marvi meriniit »

Äkki on abiks? Päris kõigest kahjuks aru ei saa.

Lene Hans on vaba inimene, vabaduskirja järgi vaba 03.juulist 1732, elab talumaal ja elatab end sellest

Gustav Bachmann on vaba inimene ja tal on nagu ta vendadelgi vabaks laskmine (millest - arusaamatu, nimi on Hepan Homan (vms))12.05.1752

Wilhelm Bachmann on vaba inimene ja vaba eelpool mainitud vabaduskirja kohaselt

Jacob on vaba inimese Lene Hans'u õepoeg, kes on sigitatud Buxhövdeni talupojaga, sündinud Mentzinkus (vms kohanimi)

Kõrtsmik Toomas, vabaks lastud inimene sai oma vabaduskirja teenete eest Kundeli (Kandel?) mõisas
annika.malva
Kontakt:

Postitus Postitas annika.malva »

Tuhat tänu, Marvi! :D
Kohanimed on Metsiku ja Kandle, Buxhövden on nüüd Neeruti.
Need 2 Pos`i nimelist on siis ka vabad mehed, sest teksti algus on sama, mis teistelgi. Ühes raamatus (mitte kiriku-) öeldi Pos`ide ja Bachmanni kohta "vabad võõrad", ehk võõramaalased. Kuidas ja kust naad saabusid, oleks huvitav teada. Kuigi jah, arvata võib et Soomest ;)
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”