Noorim sünnitaja

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
janelys
Status: Eemal

Noorim sünnitaja

Postitus Postitas janelys »

Kui vana on Teie sugupuus noorim naine, kes on emaks saanud (sünnitanud) või mees, kes isaks saanud?
Kas 15 on naisterahva puhul tavaline vanus esimese lapse saamiseks? Kas siis abielluti nii noorelt?
Vaatasin revisjonikirju ja leidsin, et naise vanus revisjoni tegemise hetkel on 28 ja vanim laps 13, seega ju lihtne matemaatika annaks naise vanuseks 1.lapse sünnitamisel 15! Kas see on tõenäoline?
Saaga EAA.1864.2.VIII-129:38?260,485,2231,353,0
Uuritavad perek.nimed
Viru: Balder, Kulp, Terts, Rumberg, Tänavots, Paulmann, Neugast, Paal
Saare: Juhanson, Sai, Saar, Sepp, Tuurmaa, Tuisk, Olop
Pärnu-, Võru- ja Põlva: Palu, Kütt, Mikson, Kaha, Arnim, Kriiver, Vardja
Harju- ja Viljandi: Muru, Loopere
passer urbanus

Postitus Postitas passer urbanus »

revisjonide tulemusi revideerides meetrikate ja personaalraamatutega võrreldes selgub, et vanuse vead revisjonides on pigem reegel. 1-2-3 aastat on pisiasi, mul on ette tulnud ka 5 aastane viga / erinevus.

seega oletades, et sinu näites on emaga eksitud 1-2 aastat ühes suunas ning lapsega sama teises suunas, on tulemus täiesti ootuspärane.

17 aastast pruuti olen kohanud mitu korda, kusjuures, kui õieti mäletan, siis ühel puhul oli peig üle 40.
nii et ega 15 aastane ema ka välistatud ei tohiks olla.

Lisaks veel - Ann ei pruugi Hansu esimene naine olla - s.t. kõikide laste ema. Annu ja Hansu vanusevahe võib sellele viidata. Mul on mõned juhtumid, kus teine (kolmas) naine üha noorem on ...

kontrolli meetrikatest.
Viimati muutis passer urbanus, Teisipäev 25. August 2009, 12:10:08, muudetud 1 kord kokku.
annika.malva
Kontakt:

Postitus Postitas annika.malva »

Pakun välja variandi, et Ann võib olla teine abikaasa. Ma ise ei ole kohanud nii noort ema (kui mälu ei peta, siis noorimana on 19-aastane abielluja ette tulnud), aga kõike võib juhtuda. Juhtub kaasajalgi ;) Otsi sünnimeetrikatest iga lapse sünnikannet ja varasemaid personaalraamatuid ning revisjone vaata samuti. Mõnikord on märge ka, et 2. või 3. naine.
janelys

Ka ise kahlustasin Hans'u teiseks naiseks olemist Ann'i puhul, kuid kuna eelmises revisjonis Hansul veel naist ei olnud, ega ole ka selles revisjonis kirja, et ta lesk oleks, lapsed 1. ja 2. abielust vms (niipalju kui mina aru saan neist revisjonilehtedesse kirja pandust), siis tekkiski küsimus, et kas võib ehk olla tegemist tema ainsa naisega.
Uuritavad perek.nimed
annika.malva
Kontakt:

Postitus Postitas annika.malva »

Eelmine revisjon oli 18 aastat tagasi, vanim laps (selle rev andmetel) on 13-aastane. Nii et 2 rev. vahele mahub küll. Mõnikord- üsna tihti abiellutakse poole aasta jooksul uuesti. Eriti, kui veel väikesed lapsed on. Naine võis ju nurgavoodisse surra, aga lastel on vaja ema.
Vello

Postitus Postitas Vello »

Nojah, ega vanastigi need asjad teisiti käinud kui praegusel ajal. Olen kohanud meetrikates pruutpaari kus abiellujad olid 15 aastased ja kuu või paari pärast sündis neil ka laps. Üldiselt siiski erandlik juhus. Abiellujad pidid olema läbinud ka leeri mis tavaliselt toimus veidi vanemas eas.
janelys

Seda ma mõtlesingi, et eelmine revisjon toimus enne 1.lapse sündimist, seega eelmises pole veel Hansul abikaasat. Seega üksi revisjoni järgi ei tea kas Ann oli tõepoolest ka 1.lapse emaks. Eks tulevikus lappan läbi meetrika ja loodetavasti saan sealt ka vajalikud vastused.

Huvitav aga oleks teada, kui paljudel on 15 aastaste lapsevanematega tegemist tulnud teha.
Uuritavad perek.nimed
Riina.Kallas

Postitus Postitas Riina.Kallas »

Minul on andmebaasis kaks 14-aastast, üks 15-aastane, kolm 16-aastast, seitse 17-aastast ema. Jne. Võib kindlasti olla, et mõni 18.sajandi laps on oma isa teise (samanimelise kui esimene) naise "kraesse" läinud, aga näiteks üks 14-aastane on 20.saj. alguse vallasema.
Terv.Riina
Bibilotta
Kontakt:

Postitus Postitas Bibilotta »

Minu sugupuu noorim isa on 17, kusjuures lapse sai endast 5 aastat vanema naisega.
Emaks on saanud 2 tütarlast 16 aastasena, neist üks on saanud vallaslapse.. ja teine läinud mehele ja saanud kaksikud endast 23 a vanema mehega (eelmine naine suri ja kositi siis noor tüdrik). :D
Tartumaa: Luke, Nõo, Kambja...
Võrumaa: Vastseliina
http://web.zone.ee/aadamisugupuu/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”