veel abi palun
veel abi palun
Ei suuda jälle välja lugeda. Igal pool on kohanimed ees, aga see on loetamatu...9. märts, aga järgmine sõna? http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=16 ... 6d1d6bba08" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Arvo.Jägel
- Status: Eemal
Re: veel abi palun
Kipun tihti eksima, aga kas mingi Schula või Schule ei sobi kuidagi?
PS. Kui tohiks paluda rohelise kastiga viiteid, näiteks nii: Saaga EAA.1275.1.171:9?186,273,205,91,0
PS. Kui tohiks paluda rohelise kastiga viiteid, näiteks nii: Saaga EAA.1275.1.171:9?186,273,205,91,0
Hallis kirjas jutud on lihtsalt loba, postituse väärtuslik osa on ikka musta värviga 
NB! Hetkel tunnen huvi Harku Kask'ede vastu!
Schulm ? Aga miks peaks teenija olema koolmeister???
-
madis.michelson
Aga koolmeistril või koolil võis teenija olla? Kooli teenijatüdruk?
Viimati muutis madis.michelson, Kolmapäev 01. Juuni 2011, 16:13:06, muudetud 1 kord kokku.
Ei näi loogiline, vaadates teisi sünde, aga kes seda teab:) Elas äkki koolmeistri juures koolimajas? Nojah, aga mismoodi ma nüüd siis seda edasi uurin? 
-
Arvo.Jägel
Kas nimepaneku revisjon on säilinud, või mõni varsti peale seda? Perekonnanimi on ju olemas, selle järgi on tihti võimalik üsna palju infot leida ja isikuid kokku klappida (kui nimepanija on viitsinud natuke vaeva näha).
Ja ega ta ei pruugi Shul- tüvi olla, lihtsalt see tundus kirjapildilt üsna sobiv olema.
Ja ega ta ei pruugi Shul- tüvi olla, lihtsalt see tundus kirjapildilt üsna sobiv olema.
Hallis kirjas jutud on lihtsalt loba, postituse väärtuslik osa on ikka musta värviga 
Ka minu arvates on Schule Mgd (Magd) Kadri Mõttus unehel poeg Hendrik
-
Arvo.Jägel
Nimepanekutega on probleem - 1826 Penuja on olemas, aga Mõttust (ega Mettust) seal ei paista olema. 1834 Penuja puudub, 1850 revsijonis on isikud (Cadri ja Endrik) olemas: Saaga EAA.1865.3.173/4:21?124,1758,2380,118,0. Aga neil on seal teine perekonnanimi ka - Medne(?); edasi võib uurida ka seda nime ja perenumbrit 23. Minu kiire pilk jäi esialgu eriliste tulemusteta. Paar võib-olla seotud kirjet - perenumber on kõigil sama:
Saaga EAA.1865.3.173/4:3?133,1881,1117,82,0
Saaga EAA.1865.3.173/4:34?148,1530,2286,120,0
Saaga EAA.1865.3.173/4:45?136,1252,1168,106,0
Saaga EAA.1865.3.173/4:56?132,1058,1160,72,0
Mõttused võidi kuskilt ka "importida". Mõttuseid leidub Kaubi mõisas, aga mitte Kadrit. Neid 1826 revisjone, kus ees nimestikku pole, ma ei uurinud.
Saaga EAA.1865.3.173/4:3?133,1881,1117,82,0
Saaga EAA.1865.3.173/4:34?148,1530,2286,120,0
Saaga EAA.1865.3.173/4:45?136,1252,1168,106,0
Saaga EAA.1865.3.173/4:56?132,1058,1160,72,0
Mõttused võidi kuskilt ka "importida". Mõttuseid leidub Kaubi mõisas, aga mitte Kadrit. Neid 1826 revisjone, kus ees nimestikku pole, ma ei uurinud.
No sellega ongi nii, et aastast 1847 meile lähemale olen suutnud nad tuvastada erinevates dokumentides. See Hendriku sünni registreerimine 1847 on Penujas täiesti olemas, aga kaugemale ajalukku ei saa, neid nagu polekski kuskil...revisjoni käisin läbi, kirikuraamatud ka (Halliste). Esineva nimi Medne põhjal eeldan, et tegemist on lätikeelse nimega (tähendab mõtust ja Lätis siiani väga levinud). Kuna Penuja nii piiri ääres, siis ehk Lätist tulnud. Samas Läti andmebaasis piiriäärsest regioonist ma sellist nime ei leidnud... Seega kohe täiesti ummik:)
unehel on vallaslaps? Aga Schulearkin kirjutas:Ka minu arvates on Schule Mgd (Magd) Kadri Mõttus unehel poeg Hendrik
Ehk aitab see, aga jälle ei saa aru:) http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,879,157,0
Kuigi see on ka ilmselt lisatud 1847...
Kuigi see on ka ilmselt lisatud 1847...
-
Arvo.Jägel
See on sama info mis sünni juures (teenija; abieluväline; märkus võiks ka Schule või Schüle olla, ikka viitab koolile). Eriti jumalakartlik see Kadri ei paista olema, lisaks vallaslapse saamisele pole armulaual ka käinud.
Ma ise uuriks ikkagi, mis seos on sama perenumbriga (23) isikutel - üldiselt (st nii palju kui mulle ette jäänud) ei pandud sama numbrit inimestele, kes kuidagi sugulased ei olnud. Nende numbrite hulga järgi arvan ka, et tegu on just pere-, mitte talu numbriga. Ma hetkel ei tea (ja ei ole mahti kaevata), kas number tuleb 1834 loendusest (mille kohta Penuja raamatut ei paista) või on ta seotud juba 1826 loendusega.
Läti kohta ei kommenteeri.
Ma ise uuriks ikkagi, mis seos on sama perenumbriga (23) isikutel - üldiselt (st nii palju kui mulle ette jäänud) ei pandud sama numbrit inimestele, kes kuidagi sugulased ei olnud. Nende numbrite hulga järgi arvan ka, et tegu on just pere-, mitte talu numbriga. Ma hetkel ei tea (ja ei ole mahti kaevata), kas number tuleb 1834 loendusest (mille kohta Penuja raamatut ei paista) või on ta seotud juba 1826 loendusega.
Läti kohta ei kommenteeri.
Tänan väga, uurin edasi. Mu mäletamist mööda oli pere 23 ka varasemates loendustes olemas, kuid seost Kadriga ei leidnud. Sinna peresse ta ilmus ikka teenijana. Küll aga on meetrikaraamatus 1847 sünd ja pikk jutt, millest ma jälle aru ei saa:) Ainsana tuvastan nüüd viite koolile: http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,973,296,0 Kas saaks tõlkeabi taas?:) Saab siit viite, et millises koolis ja koolmeister oli Peter???
Kusjuures, 1855 saab ta uue vallaslapse, aga siis juba peres teenijana, mitte koolis...
Kusjuures, 1855 saab ta uue vallaslapse, aga siis juba peres teenijana, mitte koolis...
-
Arvo.Jägel
Ma selle asja väljalugemise-tõlkimisega jälle eriti hakkama ei saa; tundub küll, et "ühe koolmeistri (või kingsepa?) kaaslane? Pärnust" (ein Shulm. (Shuhm.?) Gesell aus Pernau). Kui see ikka on Gesell ja see viimane ikka tähendab kaaslast - mul polnud head sõnastikku hetkel. Ehk siis tasub vast ka Pärnu linnaga seotud dokumente kaevata.
Peteri kohta pole midagi huvitavat - aga meenub, et ülalviidatud 23 sisaldas ka mingit Peetrit. Tõsi, perekonnanimi on erinev.
Kas Hendriku mahakuulutamise ja laulatamise kanded ka olemas on? Vahel seal isa nimi mainitud ka vallaslaste puhul.
PS. Kadri jumalakartlikkuse vastu räägib veel see, et sünni ja ristimise vahet pea kolm nädalat
Üks õige vana eestlane, ei mingit pugemist kirikuisandate ees.
Peteri kohta pole midagi huvitavat - aga meenub, et ülalviidatud 23 sisaldas ka mingit Peetrit. Tõsi, perekonnanimi on erinev.
Kas Hendriku mahakuulutamise ja laulatamise kanded ka olemas on? Vahel seal isa nimi mainitud ka vallaslaste puhul.
PS. Kadri jumalakartlikkuse vastu räägib veel see, et sünni ja ristimise vahet pea kolm nädalat
-
Kirsti Ervola
Pakun et kool on Kadri elu/töökoht, tema vallaslapse isa on (nimetu) kingsepasell Pärnust. Lapse teine vader on koolmeister Peter Körts.
-
Arvo.Jägel
Jah, muidugi on isaks kingsepasell, ma oskasin W tähest mööda vaadata
Ja minu jaoks uusi sõnu ma ei oska esimesel korral tõlkida ka 
Isa märkmeid paraku pole kuskil jah. Eks ma vaata siis Pärnu linna andmeid, vähemalt on, kuhu poole liikuda:) Suur-suur tänu, olen terve aasta paigal seisnud. Kas seal nimede all olev jutt on tähtsusetu?
-
Arvo.Jägel
Nimede all on umbes selline lause, et "ülalolevad lapsed on kohaliku pastori poolt kirikus ristitud" - ma arvan, et see pole antud teema kontekstis eriti oluline.
Mitte ei saa aru, kas see ka kuidagi seotud on? http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,1086,99,0
-
Kirsti Ervola
Jaan Mõttuse lesk Kadri, tullud Vijandist a. 1841, surnud 85 a vanuses 9.1.1865.
Tänan, see pole see Kadri siiski...
Tänan kõiki vastajaid, aga tundub, et siiski missioon võimatu. Kuidagi ei leia siit väljapääsu.
-
Arvo.Jägel
Üks Ruhjast (Seiershof) 1845 tulnud Kathrina (snd 1817): Saaga EAA.1275.1.145:45?1240,1560,1134,110,0 - ma ei saa perekonnanimest hästi aru, aga väikeste mugandustega eesti keele suunas võiks ju natuke sarnaneda.
Nii üllatav kui see pole, aga tol ajal suutsid mõned inimesed ka nime ära muuta - mis teeb uurimise kahjuks veel keerulisemaks. Mu üks esivanem Jäägri Jüri Juhhan sai ametlikult nimeks Pantski, tema naine aga suutis pärast mehe surma naaberkihelkonda kolimisel endale ja pojale perekonnanimeks hankida mu praeguse perekonnanime - kuidas see tal õnnestus, pole andmeid.
Nii üllatav kui see pole, aga tol ajal suutsid mõned inimesed ka nime ära muuta - mis teeb uurimise kahjuks veel keerulisemaks. Mu üks esivanem Jäägri Jüri Juhhan sai ametlikult nimeks Pantski, tema naine aga suutis pärast mehe surma naaberkihelkonda kolimisel endale ja pojale perekonnanimeks hankida mu praeguse perekonnanime - kuidas see tal õnnestus, pole andmeid.
Tänan veelkord väga. Ilmselt võib vaid eeldada, et tegemist on sama Kadriga. Uurisin ka lätlaste Ruhjat, sealt küllalt keeruline midagi leida. Mednised on, aga minu Kadriga ei seo miski. Noh, nagu siingi arhiivides- 1845-1847 pole teda kuskil.
Oskab keegi selgitada, mida need aastaarvud tähendavad? Üks neist läks Tartusse? Vahepealsed arvud? http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 3628,232,0
-
Arvo.Jägel
Raske öelda - keskmised kuupäevad (11 mai 1873 ja 04 august 1874) on armulaual käimise lahtris, ainult et et kellelgi teisel neid täidetud pole.
Hendrik on leerist välja lastud 19. detsembril? 1865. Kadri on 1878 läinud Tartusse (kirikutäht nr 104 - võib ju Tartu kogudused läbi vaadata, neid pole palju; osad kirkutähed tulevad isegi Tartu nimelise otsinguga välja); Hendrik 1873 Hellenurme (kirikutäht 388 1875st aastast).
Tütar Marri kohta siis küsimusi pole
Hendrik on leerist välja lastud 19. detsembril? 1865. Kadri on 1878 läinud Tartusse (kirikutäht nr 104 - võib ju Tartu kogudused läbi vaadata, neid pole palju; osad kirkutähed tulevad isegi Tartu nimelise otsinguga välja); Hendrik 1873 Hellenurme (kirikutäht 388 1875st aastast).
Tütar Marri kohta siis küsimusi pole
Tänan endiselt:)) Marri kohta küsimusi pole jah:) Teiste kohtta pole kõiki dokumente leida ka ja tundub, et lepin Kadri puhul vaid teadmisega, et olen lätlane:)
Selline küsimus: kui Johannes Kaddak on sündinud Aseris 14.august 1876 (nii on hilisemates dokumentides), siis mis võib olla põhjus, et sünnimeetrikas teda pole?
-
Arvo.Jägel
Kas ei saaks viiteid hilisematele dokumentidele?
Miudu ütleks, et levinumad põhjused on vigane sünnikoht (vale kihelkond), vale ees- või perekonnanimi (meetrikas siis), vale sünniaasta, vale sünnikuu, vale konfessioon (luteri vs õigeusk). Näiteks Lüganusel on üks Johannes sündinud 14.08.1876, ainult et see rikuks kahte tingimust (sünnikoht ja perekonnanimi) ja seega kahtlen, kas see sobib.
Miudu ütleks, et levinumad põhjused on vigane sünnikoht (vale kihelkond), vale ees- või perekonnanimi (meetrikas siis), vale sünniaasta, vale sünnikuu, vale konfessioon (luteri vs õigeusk). Näiteks Lüganusel on üks Johannes sündinud 14.08.1876, ainult et see rikuks kahte tingimust (sünnikoht ja perekonnanimi) ja seega kahtlen, kas see sobib.
See Johannes ei sobi kindlasti:)Asukoht peaks ikka õige olema. Saaga TLA.1359.2.64:105?163,923,827,194,0
Ja siin on tema isa Jakob, kelle kohta ma ei leia ei leeri ega abielu. Tean vaid, et 1876 sündis tal juba poeg.
Saaga EAA.3976.1.59:9?347,2548,1997,424,0
Ja siin on tema isa Jakob, kelle kohta ma ei leia ei leeri ega abielu. Tean vaid, et 1876 sündis tal juba poeg.
Saaga EAA.3976.1.59:9?347,2548,1997,424,0