Ristivanemad

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
ainarounpuu
Status: Eemal

Ristivanemad

Postitus Postitas ainarounpuu »

Tere!
Vaderitele on lisaks nimedele veel mingid märkmed nimede järel :?: , kas keegi oskaks aidata, mis on rohelises kastikestes märgitud lisaks nimele ?:
1. http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... 2,312,95,0" onclick="window.open(this.href);return false;
2. http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,315,132,0" onclick="window.open(this.href);return false;

Suured tänud abistamast! :D
Ainar Õunpuu
Eilish
Kontakt:

Re: Ristivanemad

Postitus Postitas Eilish »

1.loeks välja, et Tomas Paljas ja Jaan Paljas on peremehe pojad (Wirths sohn), Kaddri Paljas peremehe tütar (Wirths tocher) ning Reet Lains oleks nagu peremehe poja naine (Wirths sohns weib), aga 100% kindel ei ole. Kirjutaja on kenasti kirja pannud ristivanemate seisuse (on ta siis peremees või peremehe poeg vms).

2.lingi all sama lugu, aga siin ma küll väga kindlalt kõiki ei julge öelda. Ehk keegi siis täiendab-parandab.
Jaen Mets - mingi meister, kahtlustan, et koolmeister (Schulmeister)
Kusto Mets - mõisateenija (hofsdiener)
Ado Nõmm - peremees (wirth)
Reet Lains - perenaine (wirthin)
Marri ja Kadri Mets - perenaine (wirthin või wirthina)

Võin nüüd eksida, ehk mõni targem vaatab üle ka.

Imelik üldse, et ühel lapsel nii palju ristivanemaid on, tavaliselt on ju 3 - poisil kaks meest ja 1 naine, tüdrukul kaks naist ja 1 mees.
Arvo.Jägel

Postitus Postitas Arvo.Jägel »

Eilish kirjutas:Imelik üldse, et ühel lapsel nii palju ristivanemaid on, tavaliselt on ju 3 - poisil kaks meest ja 1 naine, tüdrukul kaks naist ja 1 mees.
offtopic, aga näiteks sobival ajajärgul Äksis Kärknas (Falckenau) on (vähemalt taluperemeestel) ristivanemaid pidevalt viis kuni kaheksa - mida vingem tegelane oli, seda rohkem ristivanemaid suutis kokku ajada. Ilmselt on neid nii mõnigi kord rohkem, lihtsalt kirja ei pandud üle kolme; samuti pole see alati reegel, et tüdrukul ristivanemaiks 2 naist ja üks mees. Kui veel aga sakste sünde vaadata, siis on neid ristivanemaid vahel pool lehekülge tihedas kirjas täis kirjutatud.
Hallis kirjas jutud on lihtsalt loba, postituse väärtuslik osa on ikka musta värviga :)
NB! Hetkel tunnen huvi Harku Kask'ede vastu!
Eilish
Kontakt:

Postitus Postitas Eilish »

Näed, saan jälle targemaks. Seda ma olen vaadanud jah, et kõrgemast soost sündinutel on vadereid terve rida. Ma mõtlesin, et ehk see ongi nende privileeg.
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”