"juunior" 18. saj. keskel

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
kattre
Status: Eemal

"juunior" 18. saj. keskel

Postitus Postitas kattre »

Tere,

vajan kogenumate abi. Ajasin siin enda meelest üsna edukalt ühe liini jälgi, kuni hetkeni, kui kirikuraamatutesse tekkis 2 ühenimelist Jüri, ühel ettemärgitud vana. Õnneks on abikaasad erinevate eesnimedega, see aitas järge pidada. Jõudsin aga 1755. a Vana Jüri poja Tõnno sünnikirjeni, kus üheks vaderiks on märgitud Jüri jun. Kas Vana Jüri ja Jüri võisid olla isa ja poeg? Kas juba siis tähistati samanimelist poega juuniorina või võis see ka kuskilt mujalt tulnud samanimeline noorem peremees olla? Jüri isani ma polegi veel jõudnud, ta eeldatavaks sünniaastaks olen märkinud 1711 ning nüüd hakkan üha enam veenduma, et see sünniaasta võiks pigem Vanale Jürile kuuluda. Ja veel ... kas vend võis üldse vennale vaderiks olla?

Näide ka
Saaga EAA.3154.2.2:231?93,1128,1019,208,0
Katsa

Re: "juunior" 18. saj. keskel

Postitus Postitas Katsa »

Selle kirjapildi järgi ei saa järeldada, et juunior on seeniori poeg. Mul tuleb ette juhtum, kus olid kaks lähestikku asetsevat ühenimelist talu, ühes peremeheks seenioriks nimetatu, teises juunior (sama eesnimega mehed), nende omavahelist sugulust ei leidnud. Ja noor ehk kirikuraamatutes juunior jäigi nooreks elu lõpuni, oli teine kõrges eas, kui suri - ikka nooreks nimetatuna ja kuigi seenior oli ammuilma mulla all.

Vaderiks võib teoreetiliselt vend vist küll olla, mul küll pole sellist juhust vist ette tulnud. Mu teada vaid lapse vanemad ei saanud olla ristivanemateks, muudele sugulastele piiranguid polnud.
Katrin H.
kattre

Re: "juunior" 18. saj. keskel

Postitus Postitas kattre »

Kuigi edasine sobiks rohkem väljalugemisabi juurde, jätkab see omal moel seda vana ja noore Jüri teemat.
Leidsin Vana Jüri surmakande. Selle järgi otsustades võib sünniaasta 1711 siiski "juuniorile" kuuluda. Nimelt suri Vana Jüri 1758 a sügisel 70-aastaselt. Surmakande juurde kirjutatud tekstist saan aru niipalju (rohkem aiman): oli 2 korda abielus, 1. abielu kestis 22 aastat, sündis 9 last, kellest 5 veel elus; 2. abielu 21 aastat, sündis 11 last, kellest 5 ... .Ilmselt on seal lõpus taas "elus". Kas ma olen nii enam-vähem õieti aru saanud?

Saaga EAA.3154.2.2:365?57,1285,1004,207,0

Loogiliselt võttes võib ta tõesti 1711. a sündinud Jüri jun. isa olla. Ja kui mõelda, et Tõnno sündis alles 1755, siis on ju igati mõistlik, et Jüri jun. hakkas oma poolvennale vaderiks. Samamoodi on Jüri jun. vaderiks ka viimasele vana Jüri lapsele, kes sündis 1758. a jaanuaris.

Saaga EAA.3154.2.2:248?157,101,930,142,0

Nn noor Jüri suri alles 1795. Vana Jüri lesk Trino abiellus 1761. a uuesti.
Selge on see, et nende kahe Jüriga on mul veel kõvasti otsimist ja arvutamist. Paraku on tegu ajaga, mille kõik jäljed hingeloenditesse ei ulatu.
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”