Kas kellelgi oleks infot, kuskohast saaks kõige paremini andmeid talude ostu-müügitehingutest. Eriti huvitab 19.sajand.
Talude ost-müük.
Talude ost-müük.
Tere!
Kas kellelgi oleks infot, kuskohast saaks kõige paremini andmeid talude ostu-müügitehingutest. Eriti huvitab 19.sajand.
Aitäh vastuse eest! Kui on teada täpne talu ostmise aasta, siis on ilmselt tõesti võimalik seda dokumenti arhiivist küsida, aga mul on tegemist sellega, et puudub info, mis aastal kus talukohas elati. Laste sündide registreerimisel on kirjas talukoht, kus elati, järgmised lapsed sündisid järgmises talus, aga mis aastatel taluvahetus toimus, sellest puudub ülevaade.
Huvitav, kas leiduks talukohast dokumentatsiooni, et kes mis aastatel selles elas?
Huvitav, kas leiduks talukohast dokumentatsiooni, et kes mis aastatel selles elas?
Küsimus selles, et leidsin Heiki Pärdi raamatust "Eesti taluhäärberid" pildi oma esiisade talukohast ja selle kõrval oli ka väike lugu talukoha ajaloost. See aga ei lähe kokku nende andmetega, mis minul on. Nimelt on seal kirjas, et Odra talu (Pöögle mõis, Karksi vald) ostis 1865 aastal Hans Gross ja et alates 1909 oli peremeheks Hansu venna Matsi poeg Märt Gross.
Mina olen oma sugulaste käest saanud andmed, et talukoha ostis oma pojale Matsile(sünd.23.07.1846) tema isa Jaak Gross (sünd.20.07.1822). See taluostu aastaarv 1865 on tõenäoline küll, sest Mats oli siis 19aastane. Hans (sünd.07.02.1849) aga oli 16-aastane, mistõttu loogilisem oleks oletada, et talukoht sai kohe Matsile, mitte tema vennale Hansule nagu selles eelpool toodud raamatus kirjas.
Mind huvitakski, kustkohast leida konkreetset dokumenti Odra talu ostu kohta 19 sajandi keskpaigas.
Mina olen oma sugulaste käest saanud andmed, et talukoha ostis oma pojale Matsile(sünd.23.07.1846) tema isa Jaak Gross (sünd.20.07.1822). See taluostu aastaarv 1865 on tõenäoline küll, sest Mats oli siis 19aastane. Hans (sünd.07.02.1849) aga oli 16-aastane, mistõttu loogilisem oleks oletada, et talukoht sai kohe Matsile, mitte tema vennale Hansule nagu selles eelpool toodud raamatus kirjas.
Mind huvitakski, kustkohast leida konkreetset dokumenti Odra talu ostu kohta 19 sajandi keskpaigas.
Tere,
sellel konkreetsel juhul tule kas ise Ajalooarhiivi uurima või saada sinna kiri andmete saamiseks. Selle talu kohta on olemas kinnistutoimik ja kindlasti on andmed olemas ka vanas kinnisturegistris. AIS-i põhjal on toimiku andmed sellised:
EAA.3760.3.7409
Pealkiri Pärnumaa Pöögle mõisast eraldatud "Odra 30" kinnistutoimik nr 143.
Terv.
Lea
sellel konkreetsel juhul tule kas ise Ajalooarhiivi uurima või saada sinna kiri andmete saamiseks. Selle talu kohta on olemas kinnistutoimik ja kindlasti on andmed olemas ka vanas kinnisturegistris. AIS-i põhjal on toimiku andmed sellised:
EAA.3760.3.7409
Pealkiri Pärnumaa Pöögle mõisast eraldatud "Odra 30" kinnistutoimik nr 143.
Terv.
Lea