Palun abi

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
Siiri Sisas
Status: Eemal

Palun abi

Postitus Postitas Siiri Sisas »

Kuidas teha kindlaks, kes on ühe kasvandiku päris vanemad?
On olemas selline laulatatute kanne:
Saaga EAA.1268.1.22:426?182,1040,645,102,0
Nende esimene poeg Ott on minu otsene esiisa, seega on seda ka see kõnealune kasvand Hans.
Kes üldse olid reeglina kasvandiku kasuvanemad, kas lapse vaderitest keegi?
Ta peaks olema ju kirjas kusagil 1765-1780 a. hingeraamatus, aga ma ei oska teda sealt leida. Koggre küla inimestel selist kasvandikku ei ole, nagu siit näha on:
Saaga EAA.1268.1.401:174?59,691,447,846,0

Ja järgmises hingeraamatus on ta juba kirjas koos oma naise ja lastega kui Jaani ja Marrini väimees, ehk siis abielus Listago Jaani tütre Madlega. Ja on vist nüüd ise peremees, kui ma õigesti aru saan.
Saaga EAA.1268.1.403:471?71,130,424,880,0

Ja hingerevisjonis 1782 on tema pere kajastatud selliselt:
Saaga EAA.1865.2.81/14:17?246,1254,976,202,0
Siin on ta kui oma äia Jaani sulane. Varasemad revisjonid aga pole kättesaadavad.

Nii et kõik edasine nendega seonduv on jälgitav, aga mis on enne seda, see on teadmatus. Äkki oskab keegi mind selles osas edasi (õigemini küll tagasi) aidata.
Olen tänulik igasuguste vihjete ja abi eest mis mind edasi aitaks.
Ette tänades,
Siiri
Uku.Velbri
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.

Postitus Postitas Uku.Velbri »

Olen ise sama jama sees viibinud ja tean, et sellise harutamine nõuab kannatust ning suurearvulist lehtede lappamist.
Kõiksepealt tuleb vaadata 1795 ja 1811 hingesid - sealt võib ilmneda kasw. Hansu isa nimi, Ottow, Hansow... . Siis otsid sündidest (~1742) võimaliku kandidaadi. Edasi tuleb leida isa surm ning asjaolud omavahel seostada. Kuna sel ajal olid ka lapsed mõisniku omand, siis tuleb sündimist üsna suure arvamise pidi sama mõisa alt otsida, kus ta hiljem kaswandikuks oli.

Minu kunagine otsimine:
viewtopic.php?t=2618&highlight=kukke
Tervitades,
Uku
Traaditu köne 56 48 43 78.

Postitus Postitas Siiri Sisas »

Tulen uuesti tagasi selle kaswandiku teema juurde. Kõigepealt muidugi aitäh Uku :)
See harutamine on tõeliselt aega nõudev ja lõpuks on mul juba tunne, et ma ei saa enam millestki midagi aru. :cry: Mida rohkem ma neid lehti läbi lappan, seda segasemaks kõik justkui läheb. Äkki oskab keegi asja kõrvaltvaataja piguga selgemalt näha.
Nüüdseks olen tuvastanud selle, millal Hans suri.
Saaga EAA.1865.2.82/13:16?1294,1493,894,71,0
Ja surmakanne:
Saaga EAA.1268.1.24:381?1100,1108,907,70,0
Järelikult peaks ta olema sündinud ~1740 Leidsin ainult kaks Hansu (nelja aasta peale, Viitina mõisa alt).
Saaga EAA.1268.1.20:176?64,901,1089,96,0
Saaga EAA.1268.1.20:186?1144,1358,1090,108,0
Edasine otsimine: kahjuks oli Hans juba selleks ajaks surnud kui hingerevisjonis hakati inimesi koos isanimega kirja panema. Nii et sealt ma midagi targemaks ei saanud. :cry:
Edasi otsisin surmameetrikast, et kas on surnud Mahtja Pabo või Matzi Miko. Minu ebaõnneks on aga surmameetrikast väga suur "tükk" puudu, nimelt on olemas 1738 ja siis on alles 1742 mai'st alates. Aga otsisin siis edasi. Ja ühesõnaga kumbki mees polegi iialgi ära surnud:wink: sest ma olen surmameetrika juba umbes kuni nende saja aastaseks saamiseni läbi vaadanud ja mida pole, seda pole või ma lihtsalt ei leia. Sünnimeetrikast ma rohkem selle Mahtja Pabo lapsi ei leia. Ka abielumeetrikas on vahe sees (on 1738 ja siis on 1744 mai'st alates) ja muidugi just täpselt seal, kus mõlemad paarid võinuks kirjas olla, sest ei enne ega ka pärastpoole neid kirjas ei ole. Küll aga leidsin sünnimeetrikast, et sellel Matzi Mikol on veel lapsi sündinud. Ja kuna sünnimeetrikas vahet sees ei ole, siis olen aru saanud, et see Hans on nende esimene laps. Sündinud siis 1740 5/11. Sündimise aja poolest sobib see seltskond muidugi paremini. Sain teada, et peale Hansu on sündinud veel 4 last, kaks neist on ära surnud ja teiste kohta pole saanud kinnitust, et nad oleks surnud aga ka mitte seda, et nad elus oleksid. Viimane laps sündis 1754 12/11. 1756 on Matzi Mikk olnud veel kellelegi vaderiks ja 1757 on olnud kellegi vaderiks tema naine An ja siis nende jäljed kaovad. Küll aga panin tähele, et need pered (Matzi ja Koggre) on olnud kogu aeg üksteisele vaderiteks. Aga see minu Hans on ju ka Koggre Tannila kasvand. Ma muidugi ei tea, kas sellise asja põhjal saab mingisuguseid järeldusi teha, aga samas ei ole ma märganud mitte kordagi, et mõnel Koggre lapsel oleks vaderiks olnud keegi Mahtja omadest või vastupidi. Ma kohe ei oska seisukohta võtta, sest midagi, mis kindlalt kinnitaks, et just see Matzi Miko on Hansu isa, ju ei ole. Ja ma tõesti ei tea enam kuidas edasi minna ja mida ma veel võiksin teada saamiseks teha. Samas oleks hirmus kahju, kui ei saa rohkem ajas tagasi minna, sest Rõuge meetrikas oleks veel võimalik nii, nii palju tagasi minna.
Nüüd sai küll üks väga pikk ja nutune kiri. Aga äkki keegi viitsib kaasa mõelda.
Ette tänades,
Siiri
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”