Aidake palun tõlkida ja selgust saada...

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Kerdi
Status: Eemal

Aidake palun tõlkida ja selgust saada...

Postitus Postitas Kerdi »

On mul siin üks Mihkel.
Mis on kirjutatud tema ette ja mida tähendab tema taga see sõna? Sama märge on ka kahel pojal. Karli kohta arvan, et seal võiks olla, et eelmise hingerevisjoni ajal polnud teda veel sündinud.

http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=34 ... 37fdcba8fc

Selles kandes siin pole naistest juttu üldse.
Siin on aga järgmise hingereviskoni kanne:
http://www.ra.ee/dgs/browser.php?tid=34 ... 2c963269cd
Nüüd on majapidamisse siginenud 3 naisterahvast. Kes need nihukesed on? Isegi kui Jula on Mihkli naine, ei saa ta olla nende kolme poja isaks - tema sünniaastaks tuleb siit umbes 1794.
Kes on ülejäänud kaks tüdrukut?
Ja mis märkus on Mihkli nime ees?

Palun aidake rumalat...
Kerdi
eveli.saue

Postitus Postitas eveli.saue »

Välja lugemises olen ma nõrk, aga mõningaid süsteeme taipan.
Esimese poja taga on tõepoolest, et polnud sündinud, teiste taga, et "sama". Mihkli ees olevat sõna ei mõista, taga on ka ilmselt "sama", mis tähendab siis ilmselt eelmist rida, aga seda ma ka ei mõika.
Naistest - 1811 revisjonis ei pandudki naisi kirja. 1816 - Juula võib olla vabalt Mihkli naine, aga mitte esimene lihtsalt ja seega ka mitte laste ema. Soovitan soojalt üles otsida Mihkli abielu(d) ja laste sünnikanded, küll siis hakkab paremini hargnema.
Katsa

Postitus Postitas Katsa »

Mihkel on küla vabadike nimekirjas, tema ees ja taga olevad märkused annavad selgust tema "eelmise elu" kohta - ta on olnud Kutscher - kutsar ja kuulunud mõisarahva - Hofs domestique hulka (sõna dito tema nime taga tähendab "sama" ja viitab eelmisel real kirjutatule).

Jula on Mihkli naine, kaks ülejäänud naisinimest on Mihkli tütred. Jula pole tema vanust arvestades nähtavasti kirjas olevate laste ema, vaid Mihkli vähemalt teine naine.
Katrin H.
Kerdi

Postitus Postitas Kerdi »

Suured tänud teile!
Nüüd tuhlan edasi.
Kerdi
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”