Kadunud isik
-
Silver123
- Status: Eemal
Kadunud isik
Tere!
Nimelt on meie suguvõsa otsinud tulutult sugulase - Artur Priimäe saatust II maailmasõja ajal. Teada on seda, et ta oli Vastse-Kuuste algkooli juhataja, kui ta ükskord tunnsit ära viidi, saklaste poolt. Siis oli ta Tallinnas, maha teda seal ei lastud. Põhjus miks ta arrteteeriti oli selles, et tema endine kooli õpilane oli punaste poolel ja tulnud varjupaika paluma. valdas viite või kuute keelt ja viimane kiri temast oli 1. mai 1944, kiri on mul alles, kuid seal midagi kirjas ei ole erilist. Kuid vanaisa ütles, kelle onu ta oli, et kuuldavasti taheti teda Saksamaale viia, tõlgiks. Sealt edasi ei ole temast mingit märget. Pärast Stalini surma vanaisa otsis oma isaga tema jälge, kuid raudne eesriie oli tugev ja ega siis kuhugi arhiividele ligi ka ei saanud.
Nüüd ma siis proovisin otsida Eestist, saatsin mõningatesse arhiividesse ja kohtadesse meilie, kuid tulutult. Ei tea, kas äkki on välislinke selliseid, kus võiks otsida vms. Sündinud on ta 27.01.1906 Kaiaveres. nimi enne eestistamist oli Arthur Eduard Freiberg. Vaatasin seda vene memoriali Interneti lehte ka, seal ei ole midagi. Kas keegi oskab anda mingit nõu, kuhu pöörduda vms. Olen küsinud http://www.militaar.net/ ka, aga seal ei tea keegi vist.
Ette tänades
Silver
Nimelt on meie suguvõsa otsinud tulutult sugulase - Artur Priimäe saatust II maailmasõja ajal. Teada on seda, et ta oli Vastse-Kuuste algkooli juhataja, kui ta ükskord tunnsit ära viidi, saklaste poolt. Siis oli ta Tallinnas, maha teda seal ei lastud. Põhjus miks ta arrteteeriti oli selles, et tema endine kooli õpilane oli punaste poolel ja tulnud varjupaika paluma. valdas viite või kuute keelt ja viimane kiri temast oli 1. mai 1944, kiri on mul alles, kuid seal midagi kirjas ei ole erilist. Kuid vanaisa ütles, kelle onu ta oli, et kuuldavasti taheti teda Saksamaale viia, tõlgiks. Sealt edasi ei ole temast mingit märget. Pärast Stalini surma vanaisa otsis oma isaga tema jälge, kuid raudne eesriie oli tugev ja ega siis kuhugi arhiividele ligi ka ei saanud.
Nüüd ma siis proovisin otsida Eestist, saatsin mõningatesse arhiividesse ja kohtadesse meilie, kuid tulutult. Ei tea, kas äkki on välislinke selliseid, kus võiks otsida vms. Sündinud on ta 27.01.1906 Kaiaveres. nimi enne eestistamist oli Arthur Eduard Freiberg. Vaatasin seda vene memoriali Interneti lehte ka, seal ei ole midagi. Kas keegi oskab anda mingit nõu, kuhu pöörduda vms. Olen küsinud http://www.militaar.net/ ka, aga seal ei tea keegi vist.
Ette tänades
Silver
-
marvi meriniit
Saksamaalt saab otsida
http://search.ancestry.de/Search/SearchIntl.aspx
Kui linnuke "otsi ainult Saksamaalt" ära võtta, siis otsib ka teistest andmebaasidest.
http://search.ancestry.de/Search/SearchIntl.aspx
Kui linnuke "otsi ainult Saksamaalt" ära võtta, siis otsib ka teistest andmebaasidest.
-
Assar
- Kontakt:
Kui ta tõlgiks läks pidi ta olema ilmselt saksa teenistuses.
On olemas kodukas:
http://www.volksbund.de/graebersuche/content_suche.asp
Siit saab sõjahaua otsingut teostada juhul kui ta sõjas suri. Ma nüüd ise ei pole proovinud, aga äkki aitab.
Kui teie proovite võiksite tagasisidet anda, kuidas see töötab.
Kui ta ka ei surnud sõjas võite sellelt leheküljelt leida kellegi, kes on teemaga kurssis ja oskab juba rohkem soovitada kui keegi siin Eestis.
Soovitan ka lihtsalt interneti otsingut teha, sest äkki ta elas sõja üle ja jumal teab mis välja tulla võib.
Üks soovitus veel. Välismaised browserid tsentseerivad erinevates mahtutes erinevaid materjale. Näiteks saksa Google võib leida materjale, mida USA oma ei leia ja vastupidi - soovitaks kasutada erinevaid browsereid on ju olemas veel Altavista, Yahhoo jpm.
On olemas kodukas:
http://www.volksbund.de/graebersuche/content_suche.asp
Siit saab sõjahaua otsingut teostada juhul kui ta sõjas suri. Ma nüüd ise ei pole proovinud, aga äkki aitab.
Kui teie proovite võiksite tagasisidet anda, kuidas see töötab.
Kui ta ka ei surnud sõjas võite sellelt leheküljelt leida kellegi, kes on teemaga kurssis ja oskab juba rohkem soovitada kui keegi siin Eestis.
Soovitan ka lihtsalt interneti otsingut teha, sest äkki ta elas sõja üle ja jumal teab mis välja tulla võib.
Üks soovitus veel. Välismaised browserid tsentseerivad erinevates mahtutes erinevaid materjale. Näiteks saksa Google võib leida materjale, mida USA oma ei leia ja vastupidi - soovitaks kasutada erinevaid browsereid on ju olemas veel Altavista, Yahhoo jpm.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Ma ei tea, kas oled sellest teadlik, aga ma leidsin sinu sugulase kohta Eesti ajakirjanduse analüütilisest bibliograafiast, et tema nimi käis läbi omal ajal Postimehest (08.02.1935, 24.04.1935, 17.10.1934, 12.03.1936). Neid lõike saad vaadata ka netist (digiteeritud Eesti ajalehed). Seal pole küll midagi tema saatuse kohta, vaid koolitööga seoses.
Anneli
Anneli
-
Silver123
Aitäh selliste huvitavate linkide eest. Nendest ma ei leidnud, seal pead ikka suht täpselt teadma isiku kohta keda otsid, mina ei leidnud kummastki mida tahtsin, saksa keele mitteoskamine on ka suureks miinuseks. Kuid pöördusin kohe mingi professroi poole Saksamaal, kes tegeleb Ida- Euroopas kaduma jäänud isikutega https://www.drk-suchdienst.eu/form/form ... 48&lang=de
Nüüd jään ootama vastust. Üks miinu on sakslastega suheldes, et nad vastavad hästi kaua, kuid üldse vastavad. Mina saatsin ühele kaks nädalat tagasi kirja, siiamaani ei vasta:D Eks kui saan vastuse annan teada.
Nüüd jään ootama vastust. Üks miinu on sakslastega suheldes, et nad vastavad hästi kaua, kuid üldse vastavad. Mina saatsin ühele kaks nädalat tagasi kirja, siiamaani ei vasta:D Eks kui saan vastuse annan teada.
-
Assar
- Kontakt:
No ma arvan, et sa pead arvestama kahekordse ajakuluga, mis kirjad Saksamaa vahelt liiguvad. 2-nädalat kindlasti või kõige parem 1,5 nädalat. Sõltub ju sellest ka kui hästi on andmed leitavad ja kui palju on neid erinevatele inimestele vaja välja otsida.Silver Priimäe kirjutas:Üks miinu on sakslastega suheldes, et nad vastavad hästi kaua, kuid üldse vastavad. Mina saatsin ühele kaks nädalat tagasi kirja, siiamaani ei vastaEks kui saan vastuse annan teada.
Sakslaste kiituseks pean küll ütlema, et olen üsna tihti Saksamaalt küll kirjatsi küll emailitsi üht-teist teada soovinud saada, kuid ei mäleta, et midagi poleks saanud. Vähemalt seda nad vastavad, et andmeid ei ole ja suunavad kuhugi mujale. Kui aga andmeid on, siis on nad väga vastutulelikud ja vastused on väga põhjalikud. Äärmiselt tänuväärne rahvas.
Soovitan teistelegi 8)
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
-
piiksu.pirxu
Minu vanaonuga oli sarnane asi, II Maailmasõja ajal jäi kadunuks, kuulu järgi viidi Saksamaale... ja siis 30-40a hiljem julges alles kodumaale sõna saata, et ta on elus. Tuli välja, et elas Suurbritannias. Kusjuures peakski vanaema käest selle asja kohta rohkem küsima, niikaua kui on veel kelleltki küsida... aga seda mäletan, et tema sõnul ühendust ei võtnud ta suure hirmu tõttu 
... ja tema elu unistus täitus ning ~50a pärast kodumaalt lahkudes jõudis ta tagasi siia... kahjuks küll tuhana, kuid puhkab ta kodumaa mullas...
============
Kusjuures uurisin juba isegi oma vanaonu kohta ja selgus, et mitte tema ei saatnud sõna, et on elus vaid siit keegi sai teada, kuid vanaonu ei võtnud ise sellest hoolimata oma sugulastega ühendust. Lõpuks olevat saatnud kaardi kuid ei kirjutanud sõnagi. Ja kui hiljem piirid lahti läksid ja vanaonu vend ütles, et saadab tütre Inglismaale temaga kohtuma, siis vanaonu jälle vaikis aastaid. Vot mida tegi hirm
Et kui siitpoolt poleks peale pressitud ja uuritud, siis tema seal oleks elanud elu lõpuni saladuslikult ning jättis oma naisele ülesandeks tema surma korral tuhk Eestisse saata sünnikoha kalmistule 
... ja tema elu unistus täitus ning ~50a pärast kodumaalt lahkudes jõudis ta tagasi siia... kahjuks küll tuhana, kuid puhkab ta kodumaa mullas...
============
Kusjuures uurisin juba isegi oma vanaonu kohta ja selgus, et mitte tema ei saatnud sõna, et on elus vaid siit keegi sai teada, kuid vanaonu ei võtnud ise sellest hoolimata oma sugulastega ühendust. Lõpuks olevat saatnud kaardi kuid ei kirjutanud sõnagi. Ja kui hiljem piirid lahti läksid ja vanaonu vend ütles, et saadab tütre Inglismaale temaga kohtuma, siis vanaonu jälle vaikis aastaid. Vot mida tegi hirm
-
Silver123
Jah, ma ise arvan sama värki, kuid mine sa tea mis sõja ajal võis juhtuda, loodame parimat. Ma arvangi, et ei julgend saata kirja ega midagi, sest naine oli tal Eestis, kartis ehk. Ja suri enne NSVL lagunemist ära. No põhilised kohad, kuhu eestlased läksid, olid Rootsi, Austraaliasse, Kanadasse jne.
-
Silver123
Niisiis. Sain Saksamaalt vastuse (Volksbund Deutsche Kriesgräberfürsore e. V.) Kirja saatsin neile 24.01.09, nemad saatsid selle teele 04.02.09 ning minuni jõudis see täna. Vastus on ise 6 lk pikk, kuid üks probleem on sellega, nimelt ei oska ma saksa keelt. Umbes saan ma aru, et nemad siiski minu otsitava (Artur Priimäe) saatusest midagi vist ei tea. Tuttavad ja sugulased oskavad paraku kõik vene keelt
Ma kirjutan siia selle minu arvates põhiteksti:
wir beziehen uns auf Ihre Anfrage nach dem Verbleib beziehunfweise der Grablage Ihres Angehörigen.
Nach Prüfung unserer Unterlagen müssen wir leider festsellen, dass hier keine (see keine on küll tutav eituse vorm
)Aufzeichnungen über Ihren Angehörigen corliegen. Wir haben deshalb mit gleicher Post Ihre Anfrage an die Deutsche Dienstselle (ehemalige Wermachtauskunftstelle), Berlin, mit der Bitte um Prüfung übersandt. Die Auskunft, die Sie von dort erhalten, geht uns in Kopie zur Ergänzung unserer Unterlagen zu. Bitte rechen Sie mit einer längeren Bearbeitungszeit.
.....jne.
Wir senden eie Kopie Ihrer Anfrage an den Suchdienst des Deutschen Roten Kreuzes in München, da dieser ebenfalls an dem ständigen Informations- und Datenaustausch mit der Deutschen Dienstselle beteiligt ist.
Siin on nagu midagi öeldud ehk mida edasi teha või miskit. Kui on vaja lisainformatsiooni või inimest kellega ma kontakteerusin, siis kirjutage.
Ma kirjutan siia selle minu arvates põhiteksti:
wir beziehen uns auf Ihre Anfrage nach dem Verbleib beziehunfweise der Grablage Ihres Angehörigen.
Nach Prüfung unserer Unterlagen müssen wir leider festsellen, dass hier keine (see keine on küll tutav eituse vorm
.....jne.
Wir senden eie Kopie Ihrer Anfrage an den Suchdienst des Deutschen Roten Kreuzes in München, da dieser ebenfalls an dem ständigen Informations- und Datenaustausch mit der Deutschen Dienstselle beteiligt ist.
Siin on nagu midagi öeldud ehk mida edasi teha või miskit. Kui on vaja lisainformatsiooni või inimest kellega ma kontakteerusin, siis kirjutage.
Teen lühikese sisukokkuvõtte eelnevastSilver Priimäe kirjutas:Wir haben deshalb mit gleicher Post Ihre Anfrage an die Deutsche Dienstselle (ehemalige Wermachtauskunftstelle), Berlin, mit der Bitte um Prüfung übersandt. Die Auskunft, die Sie von dort erhalten, geht uns in Kopie zur Ergänzung unserer Unterlagen zu. Bitte rechen Sie mit einer längeren Bearbeitungszeit.
Nad saatsid sama kirja küsimusega Deutsche Dienststellele Berliini edasi ja paluvad vastuse saamisel pikema ajaga arvestada
Veel saatsid nad koopia edasi Saksa Punase Risti otsimisteenistusele Münchenis kellel on eelpoolmainitud ametiasutusega Deutsche Dienststelle pidev info- ja andmevahetusSilver Priimäe kirjutas: Wir senden eie Kopie Ihrer Anfrage an den Suchdienst des Deutschen Roten Kreuzes in München, da dieser ebenfalls an dem ständigen Informations- und Datenaustausch mit der Deutschen Dienstselle beteiligt ist.