Uus ja vana kalender?

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
Daura
Status: Eemal

Uus ja vana kalender?

Postitus Postitas Daura »

Kuidas teie selle probleemi olete lahendanud, et uue kalendri järgi on nt. vanavanaema sündinud 3.märts aga vana (juliuse) kalendri järgi 25.veebruar?

Kas kirja panete selle, mis meetrikas - siis läheks elu pikemaks kui tegelikutl oli (surmakuupäev jääb uude kalendrisse) või arvutate uue kalendri järgi välja?

Edasi - kuidas olete teinud oma veel vanemate esivanematega?

Kas panete kirja nii, nagu saagast olete leidnud (sünni-ja surma kuupäeva) või olete kõigi esivanemate sünnid-surmad uude kalendrisse ümber arvutanud?

Tahaks endale mingit üldkehtivat? süsteemi luua....aga arvutamine tundub keeruline, seega uuringi, kuidas teised teinud.
Ivar

Postitus Postitas Ivar »

Kuna kasvatan veebipõhist sugupuud, mille juurs on võimalik jälgida ka tähtpäevade kalendrit, siis olen "õige päeva" korrektsuse huvides põhikuupäevana märkinud selle gregoriuse järgi ning eraldi lahtrisse meetrikas oleva kuupäeva märkusega nt. "vkj".

Kuupäevade kontrollimiseks on veebis päris mitmeid konvertereid. Üks näiteks: http://www.calendarhome.com/converter/
Genereerib kuupäevi kõigis eksisteerivates kalendrites.
inga.ligi

Postitus Postitas inga.ligi »

Minul on vana kalendri järgi sündinud vana kuupäevaga ja uue järgi sündinud uuega.Need,kes on vana järgi sündinud ja uue järgi surnud,neil olen märkinud ka ukj. arvutatud päeva,kuid ikkagi nii,et põhidaatumiks jääb vana meetrikast leitud.
Daura

Postitus Postitas Daura »

http://www.guernsey.net/~sgibbs/roman.html meeldib mulle isiklikult rohkem, sest calendarhome hüpleb kuupäevadega ringi enne, kui ma midagi lõplikult sisestan.

Kas sellist "üldist" trendi kuupäevade osas siis polegi kujunenud? - küsimus n-ö proffidele. :wink:
Uku.Velbri
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.

Postitus Postitas Uku.Velbri »

Ma olen küll amatöör, kuid minul läheb kirja kõik nii nagu meetrikates kirjas. Kui sünd on kirja pandud vana kalendri järgi, siis nii ongi. Kõik teisenduskalkulaatorid on küll toredad, kuid eksimise võimalus ja muud hilisemad komplikatsioonid on minu arvates mõistlik kõrvale jätta. Üks mu 44-dal välismaailma lahkunud sugulane pidas oma viimsepäevani sünnipäeva vana kalendri kuupäevaga uue kalendri järgi. Kui kunagi aega megalt üle jääb, võib ju liitmise ja lahutamisega ka tegelema hakata, kuid otsimise ajal on mu meelest kindlam kasutada dokumentides fikseeritud dateeringut.
Sama on ka inimeste- ja kohanimedega. Kui sünnis on kirjas Liso, Simo, Natali, siis nii ma puusse kirjutangi, sest keegi ei suuda piisava põhjendusega tõestada, kas Liso oli kutsutud Liisaks, Liisoks, Liisiks või Liis'ks ja Simo oli tegelikult Siimo, Siimu, Simo, Simmo Või Simmu. Ja Natali on edaspidi nimetatud kõikjal Taliks :wink: . Ka mind kutsutakse Uk, kuid seda ma ju puusse ei kirjuta.
Kohanimed lähevad ka kirja nii, nagu nad uuritaval ajal olid. Ellamaa on Hellenbeck, Kullamaa on Goldenbeck, Riisipere on Riesenberg ja Tallinn on Reval (Revel). Kui keegi väidab, et tema esivanem sündis 1832 aastal Tallinnas, Eesti Wabariigis, Euroopa Liidus, siis tundub see tagasihoidlikult öeldes pisut pentsik :roll: .
Tervitades,
Uku
Traaditu köne 56 48 43 78.
Kontakt:

Kupäevad ja nimed

Postitus Postitas urmash »

Mina, ka algajana kasutan Kuupäevad nagu leitud meetrikas kirjas.

Samuti panin kirja eesnimed leitud kirjakujus. Perenimedega üritan ühtlustada sugulased, ka siis kui kirjas on erinevad nimed. Et aga eri allikates nimed erinevad siis lisan Aliase'd ja vanimas allikas kirjutatu panen pärisnimeks.

Kohanimedega olen siiski teinud lihtsustuse: st panen kirja tänapäevase asukoha, (talu, küla, tänava, valla, linna, kihelkond, maakond, maa), sest siis on parem paiknemist ja liikumist jälgida. Muidu oleks minu Hiiumaa esivanematest enamus ilma kolimata Läänemaale sattunud. PS lisan faktidesse nime originaalkujud (Talu nr , Mõisa ja kohanimed).
UrmasH:

Erk, Paat
Riina.Kallas

Postitus Postitas Riina.Kallas »

Kahjuks ei oska proffide meetoditest rääkida, ise asjaarmastajana teen ka sarnaselt eelmistele vastajate: vana kalendri aegsed kuupäevad jäävad muutmata.
Isiku- ja kohanimede osas olen meelt muutnud - algul panin kirja kõik arhivaalist leitud kujul (see sümboliseeris mulle antud ajaperioodi :wink: ). Kuna aga näiteks seesama isik erinevates meetrikates on kirjas nii Kristian'i, Christian'i kui Cristian'ina või Alexander'ina ja Aleksander'ina jne. ning sellega seoses vigu tekkida võib, siis olen tagantjärgi ühtlustama hakanud. Samuti ei pea ma enam normaalseks, et andmebaasis on N: Suur-Sooküla kirjas erinevate inimeste juures 5 erineval moel. Hetkel tundub loogiline, et kui võtan "Asukohtade raport'ist" mõne kohanime, siis leian kõik seal külas sündinud isikud (mitte ei hakka otsima-meenutama, kuidas selle koha kirjaviis veel olnud on). "Schloss Neuhausen Dorf Kiwwi" muutub küll lihtsaks "Vastseliina, Kivi küla'ks", aga mida suuremaks andmebaas läheb, seda lihtsam on orienteeruda.
Tervitades,
Riina
janelys

Re: Uus ja vana kalender?

Postitus Postitas janelys »

Kas keegi oskab viidata mulle mingile dokumendile, kus oleks kirjas millal vana kalendri kuupäevadele lisada 12 või 13 päeva. Tahaks endale mingit kindlat alusmaterjali, mille järgi edaspidi joonduda kui kellegi sünni-surmaaega vaja näiteks hauakivisse raiuda.
Mul siis tegemist 2 kuupäevaga 18.08.1898 vkj ja 25.04.1884, mis oleks ukj nende õiged daatumid?
Lisaks vaja teada saada, et kui ukj on inimese sünniajaks 05.07.1911, siis mis oleks tema sünniaeg vkj?
Uuritavad perek.nimed
Viru: Balder, Kulp, Terts, Rumberg, Tänavots, Paulmann, Neugast, Paal
Saare: Juhanson, Sai, Saar, Sepp, Tuurmaa, Tuisk, Olop
Pärnu-, Võru- ja Põlva: Palu, Kütt, Mikson, Kaha, Arnim, Kriiver, Vardja
Harju- ja Viljandi: Muru, Loopere
Katsa

Re: Uus ja vana kalender?

Postitus Postitas Katsa »

Kas SEE sobib?
Katrin H.
janelys