Kasvandik / võõraslaps

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Uku.Velbri
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.
Status: Eemal

Kasvandik / võõraslaps

Postitus Postitas Uku.Velbri »

Kas on kellelgi kogemusi, kas kaswadik ja woeras poeg/tüttar on sünonüümid! Natuke imelik, kui samal lehel on kirjutatud woeras poeg, ülejärgmises sissekandes kaswadik ja allpool veel woeras tüttar.
Tervitades,
Uku
Traaditu köne 56 48 43 78.
Kontakt:

Postitus Postitas Assar »

Võõrastütar või poeg on reeglina, kui sugulussuhted on antud kellegi meessoost isiku suhtes, pereema poeg eelmisest abielust (vallaslaps). Kasvandiku kohta ei oska midagi tarka öelda. Võimalik, et see on sama mis Pflegersohn. pflegen on muidu hooldama. Siis on perre võetud laps, kes pole kummagi vanemaga otseselt seotud (võimalik, et siiski sugulane). See jutt kasvandiku kohta oli muidugi minu oletus!
Aga need mõisted võisid ka piirkonniti mitte päris samad olla. Näiteks oli kohti, kus onu tähendas ühe vanema venda, teises kohas ainult ema venda.

Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
Viimati muutis Assar, Kolmapäev 31. Oktoober 2007, 14:26:10, muudetud 1 kord kokku.
anu.jarv

Postitus Postitas anu.jarv »

Minu meelest on võõraspoeg/tütar ikkagi uue abikaasa laps eelmisest abielust.
Kasvandik on peresse võetud laps, kellega ei pruugi sugulust olla, näiteks ristilaps, kellegi sugulase orvuks jäänud laps vms.
Uku.Velbri
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.

Tänud vastuse eest. Paluks siiski veel täpsustust, kas reeglina läksid vanemateta jäänud lapsed ristivanemate (vaderite) kasvatada või anti neid peredesse parema äranägemise järgi.
Edit: Tegemist kasvandiku, mitte võõraspojaga.
Viimati muutis Uku.Velbri, Kolmapäev 31. Oktoober 2007, 12:53:10, muudetud 1 kord kokku.
Tervitades,
Uku

Postitus Postitas anu.jarv »

Minu suguvõsas selline juhus näiteks, et vallaslaps anti lapsendada kas ristiisa venna või onupoja peresse, täpselt ei mäleta. Mulle tundub, et mingi seos pidi ikkagi kasulapsel perega olema, aga see lihtsalt mu subjektiivne mulje.
Riina.Kallas

Postitus Postitas Riina.Kallas »

Ainus kasvandik, kes minu andmebaasi kuulujate hulgast sellist "tiitlit" kannab, on niimoodi oma ema uue mehe juures kirjas.
mlauri

Postitus Postitas mlauri »

Kasvandikuks ehk võõraslapseks andmist/minemist/saamist mingid kindlad reeglid ei määranud. Üks mu juba surnud sugulane rääkis, et kui 20.saj I pooles üks pere oma orvuks jäänud sugulasi enda kasvatada ei võtnus, siis vaadati selle pere peale väga halvasti. Samas vaadati vist ka võimaliku kasupere varanduslikku seisu ning muid olusid, sest eks mingil ajal oli see vallavalitsuse või -volikogu otsustada.
Vahel oli kasulaps tegelikult venna- või õepoeg või pisut kaugem sugulane. Foorumis oli ükskord varem juba selleteemaline arutelu.
Uku.Velbri

mlauri kirjutas: Foorumis oli ükskord varem juba selleteemaline arutelu.
Otsisin, ei leidnud. Kui leiad, anna vihje :wink: .
Tervitades,
Uku

Postitus Postitas Riina.Kallas »

Uku Velbri kirjutas:Otsisin, ei leidnud. Kui leiad, anna vihje :wink: .
Ilmselt peetakse silmas seda:
viewtopic.php?t=1723&highlight=kasulaps
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”