Hiiumaa 2MS järgse ajaloo abi

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
praud
Status: Eemal

Hiiumaa 2MS järgse ajaloo abi

Postitus Postitas praud »

Tere!

Kas on kellelgi mingit infot või oskab suunata mind järgmise probleemiga. Nimelt minu emapoolne vanaisa, keda ma kunagi pole näinud lasti väidetavalt maha Hiiumaal 1952-1953 ajavahemikul. Olnud väidetavalt saksa ohvitser, kes oli sõjavang. Käisin ja uurisin Hiiumaal Militaarajaloo Seltsi käest, mis sel ajal seal üldse toimus ja väidetavalt pole seal kunagi hoitud sõjavange, kuid just 1952-1953 ajavahemikul ehitati seal teid ja seda sissetoodud sõjavangide poolt. Ema sünnitunnistusel puudub tema isa nimi, kuid eesnimi on ka kuulujuttude tasemel teada. Kas on mingeid ideid kuidas edasi võiks asja uurida? Kas kuskil võiks üldse olla teoreetiliselt mingeid nimekirju, mis kajastaksid mainitud ajaperioodil kasutatud sõjavange ja hukkunuid nende hulgas?

Lugupidamisega,
Priit Raudsepp
Vello

Re: Hiiumaa 2MS järgse ajaloo abi

Postitus Postitas Vello »

Tere!

1952-1953 ehitati Hiiumaal tõesti teid kuid minu arusaamise järgi olid ehitajateks sõjaväelased. Ei ole kusagilt kuulnud et oleks olnud saksa sõjavange. Mäletan kui nad raiusid teesihti minu kodutalu juures aga revastatud valvet küll ei mäleta. Samas oleks see ka täiesti ebaloogiline, oli ju Hiiumaa ikkagi piiritsoon kuhu isegi mitte kõiki Siberist tulnud hiidlasi ei lubatud elama asuda. Kõige suurem hirm oli neil et keegi ei põgeneks Rootsi seda isegi kuni piirivalve lahkumiseni. Seega vaevalt sellisesse kohta sõjavange toodi.
praud

Tere!

Et elu liiga lihtne poleks ja lahendused kergelt tulema, siis sattus mu ema 3 aastasena lastekodusse ja tema ema kadus mingitel põhjustel venemaa avarustesse. Lapsele siis räägiti kunagi põgusalt midagi oma isast (ilmselt lastekodus) ja tegelikult olen kuulnud nii sõjavangi juttu kui mingi polkovniku juttu. Vanaema ja tema vanemate kohta on andmed Hiiumaa Perekonnaseisuametist täiesti saadud, kuid kadunud vanaisa andmeid kuskil pole. Äsja just Hiiumaal Militaarmuuseumis käies rääkis mulle seal vastu võtnud meesterahvas seda sõjavangide kasutamist teede ehitusel. Mingi väide oli, et lausa 20 000 meest olnud kohale toodud ehk iga meetri kohta 1 mees seega 20km peale. Praegu mind huvitabki enim mis sel ajal seal üldse toimus ja kes võõramaalased toona seal ringi liikusid, et saada mingit adekvaatset pilti ja suunda edasisteks otsinguteks. Tänan Vello Sind mälestuste eest! :)

Priit
Vello

Tere veelkord!

See 20 000 jutt ei saa kuidagi tõele vastata. See eeldaks suurt vangilaagrit millest ma ei ole kunagi kuulnud. Kahtlen kas selline hulk sõjavägegi Hiiumaal oli kuigi sel ajal oli sõjaväeosi hulgaliselt. Katsun ühendust võtta minust vanema isikuga kes elas piirkonnas kus reaalselt teed ehitati (minu kodutalu juures raiuti küll sihid sisse kuid reaalse tee ehituseni ei jõutud).

Vello
praud

Tere!

Täpsustan nii palju, et ema sündis mul Vaemla külas toonase Kassari kolhoosi maadel, kus elas ka tema ema. Tõenäoselt pidid siis need teetööd ka kusagil seal kandis toimuma. Vaevalt, et toona väga kaugele "hüppesse käidi". Aastakümneid hiljem otsis mu vanaema ema üles ja toimus üks põgus kohtumine, millest on pärit jutt, et vanaisa oli käinud keelu vastu kuskilt suletud tsoonist välja ja selja tagant maha lastud.

Tänan ette Vello Sind mingisugusegi abi eest :)

Priit
ren345

Postitus Postitas ren345 »

Lp Priit.

Militaarmuuseumis puhuti Teile lihtlabaselt hambasse, sest saksa sõjavangidest ehitajaid ei ole Hiiumaal olnud.
Teede muldkehi ehitasid tööpataljoni mehed, valdavalt nn pilusilmad. Teetööd toimusid Tahkuna poolsaarel Tareste -Lehtma suunal, aga ka Lääne-Hiiumaal Kõpu-Puski- Õngu-Nurste suunal.
Vaemlas paiknes 50-ndatel aastatel piirivalvekordon (vene keeles zastava). Küllap peaksite nende piirivalvepoiste seast oma vanaisa otsima. Iseasi, kuidas Te Vene armee arhiividesse pääsete.

Edu.

Raivo Karjamaa
Vello

Ühinene 100%liselt Raivo poolt kirjutatuga. Tee töid teostasid jah sõjaväelased ja mälestuste järgi hüüdsid kohalikud elanikud neid "kilideks". Lisaks Kõpu Nurste lõigule oli plaanis ka Kõpu Kärdla kuid seal ei jõutud kaugemale kui mõnes kohas trassi puhastamiseni võsast ja metsast. Vaemlas tee ehitusest ei ole midagi kuulnud.

Võib olla aitaks Teid otsingutes kui leiaksite Vaemla ümbruskonnast mõne vanema inimese kes võib Teie vanaema mäletada.

Vello
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”