Palun abi väljalugemisel/tõlkimisel

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Leena
Status: Eemal

Palun abi väljalugemisel/tõlkimisel

Postitus Postitas Leena »

Saaga2 -> Jüri kihelkonna perekonnanimede panemise raamat; EAA.1864.2.VIII-84; 1835 -> lk 11/142
Perekonnanimi Walentin.
Saan aru, et vasakul Jaan on Juhani poeg ning paremal Tio Juhani naine. Aga kas Kreet ja Madle on Juhani ja Tio tütred? Vot ei loe välja neid lühendeid seal nimede ees ja kui loekski, siis saksa keelest ei jaga ka midagi :)
Kalev Kask

Postitus Postitas Kalev Kask »

Tere! :)

Kreet ja Madli ning ka Jaan on Juhani lapsed esimesest abielust ehk Tio on Juhani teine abikaasa - seda see lühend tähendabki. Selle fakti õigsust toetab ka selle perekonna andmed 1826 hingeloendis,

Saaga EAA.1864.2.VII-166:164

kus on kirjas, et Juhani 1. naine on Leno ning neil on lapsed Jaan, Liso, Madli ja Kreet.
Leena

suur tänu, sain nüüd ka hingeloendi kasutamisele pihta! :)
Leena

Kas keegi oskab öelda - miks ei ole 1811.a hingeloendis (Harjumaa) märgitud naisi? Kõik puha mehed :D
Kõrvalt lugesin nupukese, et igal perel (perkeonnanimel) oli antud oma nr. Kas see number kehtis ainult selles hingeloendis, või võin ma selle numbri järgi ka teiste aastate hingeloendites sama pere leida? (no kõnealusel perel siis oli nime taga nr 16, et kas mul on selle nr-iga ka 1811. aasta loendis midagi peale hakata)?
Lisaks ei saa ma aru, kuskohas võiks 1811. a loendis asuda Rosenhageni elanikud? :oops:

Oleks teadnud, kui keeruline see kõik värk on, poleks hakanud endale huvi tekitamagi, aga nüüd on juba hilja :lol:
Kalev Kask

Tere jälle! :D

1.)1811.a. hingeloendis lihtsalt ei märgitud naisi (ainuke hingeloend, kus naisi üles ei märgitud).

2.)See number kehtis ka järgmistes hingeloendites peale perekonna-nimede panekut 1835, enne seda orienteeruge talu numbri järgi.

3.)Too number 16. nime taga 1826.a. hingeloendis ei ole perekonnanr., vaid viide, mis tähendab, et pere on tulnud talust nr. 16. - Saaga EAA.1864.2.VII-166:168

4.)1811.a. hingeloendi Rosenhageni elanikud on selles säilikus Saaga EAA.1864.2.VI-32:2

:idea: Hingeloenditest aru saamiseks soovitan lugeda sellelt lehelt http://www.isik.ee/algus.html lõiku "hingeloendid" - saate vastuse oma küsimusele ning muud huvitavat hingeloendite kohta.

:arrow: Talu numbreid, inimeste vanuseid ja igasuguseid viiteid ning märkusi silmas pidades ei ole seal rasket midagi.

Edu soovides,
Kalev
Leena

Tere-tere :)

See numbriasi sai nüüd klaariks :)
Proovisin Rosenhageni 1811.a hingeloendist ka seda peret leida, kuid enam ei ole Madise Juhanit kusagil Kas võib olla, et nad on ka Rosenhagenisse nö sisse rännanud? (Hiljem liigub see suguvõsa Harjumaalt hoopis Ida-Virumaale). Juhul kui see võib olla nii, siis milline võiks olla see tark raamat, mis sisse-väljarändeid sisaldab? Muidu vist on personaalraamatutes mingi märkustelahter, kus selletaolisi märkeid olen trehvanud, aga nii ammustest aegadest vist personaalraamatuid ei olegi Saagas (Lehmjal oli 1835 a. personaalraamat ainult).

Kangesti huvitab see samm tagasi - et kes oli Juhani ema ja kas tal oli ka õdesid-vendi, aga seda näen ma (nagu ma aru saan) siis, kui leian Madise pere loendi?
Kalev Kask

Tere taas! :)

Sellele, et Madise Juhanit 1811.a. hingeloendis pole vaidlen vastu. On küll. Vaata-
Saaga EAA.1864.2.VI-32:10 - sulane Juhhan, Paddraste Maddise p. 41.a. tulnud talust nr. 9

Ja siin on ta talus nr. 9-
Saaga EAA.1864.2.VI-32:7- sulane Juhan, eelmise revisjoni ajal 25.a., läinud tallu nr. 16

ning siin on kirjas ta isa ja vend -Saaga EAA.1864.2.VI-32:13 - Paddraste Jaani Maddis, eelmise revisjoni ajal 53.a., surnud 1799.a. ; ta poeg Kesper 27.a.
Leena

Hmmm, see Paddraste nimi on mulle ennegi silma karanud, aga ma pole seda osanud seostada selle perega :?
Paddraste on siis ilmselt talu nimi, kuskohast nad pärit on ja kui mulle Paddraste-keegi veel silma hakkab, siis ilmselt on tegu sama pere liikmega?

Suuresti küll Tei(st)e abiga, aga ma vaatan, et selle perega olen juba päris kaugele jõudnud! Juhani lapsed ja sealt edasi olen juba eelnevalt paika saanud (loodan, et ka õigesti), nüüd olen ka Juhanist tagasi liikunud. Poleks elu sees uskunud, et nii kaugele jõuan välja! :D
Leena

vot ja kõigest eelnevast lähtudes veel küsimus: Kas see http://www.eha.ee/saagatest/browser.php ... a0deb68e57
on siis selle pere talu (nr. 7 - Otsa talu?) ja kas järgmisel lehel on veel nende talu liikmed või lõppeb selle lehe lõpuga nimekiri Madise poja Juhaniga ära?

Kui teisel lehel on talu liikmed, siis mis järjekorras ja kes need on? Kas nii, nagu ühes õpetuses kirjas oli (peremehe vanemad, sulased-tüdrukud jne) Või mingi oma süsteem?

Lisaks veel - Madise poja Juhani taga on nr. 14. läksin siis 3 lehte edasi ja leidsin, et talus nr 14 on tõesti üks Juhan viitega talule nr 7, aga see on hoopis Talli Jüri poeg Juhan , mitte Madise poeg.

Ma vaatan, et mida rohkem uurid, seda segasemaks asi läheb...
(Küll tahaks saksa keelest midagigi mõigata :roll: )
maidu.leever
Kontakt:

Postitus Postitas maidu.leever »

Leena kirjutas:Paddraste on siis ilmselt talu nimi, kuskohast nad pärit on ja kui mulle Paddraste-keegi veel silma hakkab, siis ilmselt on tegu sama pere liikmega?
Nii lihtsalt ei saa järeldusi teha. Ikka tuleks üle kontrollida.
Kalev Kask

Leena kirjutas:vot ja kõigest eelnevast lähtudes veel küsimus: Kas see http://www.eha.ee/saagatest/browser.php ... a0deb68e57
on siis selle pere talu (nr. 7 - Otsa talu?) ja kas järgmisel lehel on veel nende talu liikmed või lõppeb selle lehe lõpuga nimekiri Madise poja Juhaniga ära?

Kui teisel lehel on talu liikmed, siis mis järjekorras ja kes need on? Kas nii, nagu ühes õpetuses kirjas oli (peremehe vanemad, sulased-tüdrukud jne) Või mingi oma süsteem?

Lisaks veel - Madise poja Juhani taga on nr. 14. läksin siis 3 lehte edasi ja leidsin, et talus nr 14 on tõesti üks Juhan viitega talule nr 7, aga see on hoopis Talli Jüri poeg Juhan , mitte Madise poeg.

Ma vaatan, et mida rohkem uurid, seda segasemaks asi läheb...
(Küll tahaks saksa keelest midagigi mõigata :roll: )
:!: Too Juhan ei ole Madise poeg, vaid selle talu sulane (sks.k. - knecht). Ta on selles talus võõras inimene, mitte sugulane. Selle sulasega ei lõpe selle talu liikmete nimekiri ära, vaid jätkub järgmisel lehel, kus on kirjas peremees ning ta pere, sulased jne.
Kalev Kask

Huvi pärast vaatasin Johanni elukäiku hingeloenditest veel ajas tagasi.

:arrow: 1795.a. Johann asub sel lehel :
Saaga EAA.1864.2.V-23:14 - sulane Johann, 25.a., tulnud Kongo Johanni talust
:arrow: ning sel lehel on Johann Kongo talus: Saaga EAA.1864.2.V-23:8
- sulane Juhann, eelmise revisjoni ajal 12.a. , läinud Tönno Jahni tallu sulaseks

1782.a. hingeloendis on Juhann sel lehel:
Saaga EAA.1864.2.IV-1:324 – sulane Juhhann 12.a.

:!: :? Vaatasin ka Maddise elukäiku hingeloendite põhjal veel ajas tagasi ning selgus, et tõesti Maddisel oli poeg Johann, ent ta võeti 1797.a. nekrutiks. Seega meid huvitav Johann ei saa olla Maddise poeg - on ju võimatu, et kahes esimeses hingeloendis on nad kaks eri inimest erinevates taludes ning järsku järgmises hingeloendis on nad üks isik. Kuigi seda 1811.a. hingeloendis väidetakse - Saaga EAA.1864.2.VI-32:10 Ma võin ju eksida, ent mulle tundub asi nii olema - hingeloendis on tehtud aps. Hea oleks, kui keegi targem viskaks neile lehekülgedele pilgu peale ja ütleks oma arvamuse.

:arrow: 1782
Paddraste Jaani Maddise pere - Saaga EAA.1864.2.IV-1:325

:arrow: 1795
Paddraste Jaan Maddise pere - Saaga EAA.1864.2.V-23:12 ----- Paddreste Jahni Maddis, 41.a., läinud...... ; poeg Johann, eelmise revisjoni ajal 6.a., läinud Marti Johanni tallu sulaseks jne.
Paddraste Jaani Maddise pere uues talus - Saaga EAA.1864.2.V-23:31 ----- Paddreste Jahni Maddis, 53.a., tulnud......
Paddrase Maddise poeg Johann - Saaga EAA.1864.2.V-23:9 ----- Marti Johanni sulane Johann, 18.a., tulnud Padreste Maddise talust

:arrow: 1811
Paddraste Jaani Maddise pere – Saaga EAA.1864.2.VI-32:13 ---- Paddraste Jaani Maddis, eelmise loendi ajal 53.a., surnud 1799.a.
Paddrase Maddise poeg Johann - Saaga EAA.1864.2.VI-32:5 –------ Marti Juhani sulane Johann, eelmise revisjoni ajal 18.a., võetud 1797.a. nekrutiks
whosol

Postitus Postitas whosol »

Tõepoolest mingi segadus nende Juhanitega on. 1812. aasta Lehmja mõisa lokaalvisitatsiooni raamatus Juhani isaks märgitud Teo Jaani Maddis (parempoolne lehekülg talu nr 35):
Saaga EAA.1213.1.38:2

Meetrikaraamatutest leidsin järgmised kanded:
1. Teo Jaani Maddise poeg Johani abielu (parempoolne lehekülg nr 16)
Saaga EAA.1213.2.7:202
2. Teo Jaani Maddise poeg Juhani sünd (14. november 1773)
Saaga EAA.1213.2.5:141
3. Teo Jaani Maddise tütar Madli sünd (22. juuni 1776)
Saaga EAA.1213.2.6:47
4. Teo Jaani Maddise poeg Joani sünd (21. august 1779)
Saaga EAA.1213.2.6:72

Kõik sünnid klapivad 1782. aasta revisjonis Paddreste Joani Maddise laste sünniaegadega:
Saaga EAA.1864.2.IV-1:325

Seega on revisjoni järgi Paddreste Joani Maddis ja meetrika järgi Teo Jaani Maddis üks ja sama isik. Revisjoni järgi võetakse Paddreste Joani Maddise poeg Juhan (sündinud 1773, kelle isa sünnimeetrikas on Teo Jaani Maddis) 1797. aastal nekrutiks. Lokaalvisitatsiooni raamatu ja 1801. aasta abielumeetrika järgi on Teo Jaani Maddise poeg Juhan (sündinud 1770) aga täiesti olemas. Ei oska muud möelda kui et akki oli Maddisel kaks Juhanit?

Igaljuhul peaks lokaalvisitatsiooniraamatus toodud andmed olema õiged ning seega Juhani isaks Teo Jaani Maddis. Ka 1810. aasta abielus pole põhjust kahelda. Edasi uurimiseks tuleks tähelepanelikumalt meetrikaid uurida ning kõik olulisemad leiud üleskirjutada, siis saab asi selgemaks.
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”