Abja mõisa revisjonist väljalugemine

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
kristi.koitmae
Status: Eemal

Abja mõisa revisjonist väljalugemine

Postitus Postitas kristi.koitmae »

Tere,

Palun abi välja lugemisel:
http://www.eha.ee/saagatest/browser.php ... 426fee3ed5
No.86 Sarja ...all olev 7. isik Hinrik, mis on tema nime ette kirjutatud?

Tänud,
Kristi Koitmäe (Kodvilmann)
Assar
Kontakt:

Postitus Postitas Assar »

Ma spekuleerin, aga ma pakun, et see võiks olla jetzt Hülftner. Praegu abiline/ abimees vms. mingi abitööline.

Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
kristi.koitmae

Postitus Postitas kristi.koitmae »

Tere,

Tean aga hilisemast, et see nn abitööline sai hiljem sama perenime (Sarri), mis on nii peremehe kui ka tema venna perel. Kas see on ka kuidagi loogiline, st et puudub suguluside aga antakse sama perenimi seda ühe kihelkonna/küla piires?
Kas see, et ta hetkel on abitööline välistab võimaluse, et tal on peremehega sugulus/hõimlus?

Kristi
Assar
Kontakt:

Postitus Postitas Assar »

kristi.koitmae kirjutas:Tere,

Tean aga hilisemast, et see nn abitööline sai hiljem sama perenime (Sarri), mis on nii peremehe kui ka tema venna perel. Kas see on ka kuidagi loogiline, st et puudub suguluside aga antakse sama perenimi seda ühe kihelkonna/küla piires?
Kas see, et ta hetkel on abitööline välistab võimaluse, et tal on peremehega sugulus/hõimlus?

Kristi
Põhimõtteliselt on seda siin seal ette tulnud, et tervele talule anti sama perekonnanimi, olgugi, et osad olid sulased ja tüdrukud. Vaatasin selle lehe veelkord üle. Tundub et Hinrik oli siiski pererahva hulka kuuluv inimene. Vähemalt bioloogiliselt.
Tundub, et taluperemees oli Sarja Jaan. Tema isavend oli Andres ja mulle tundub, et teid huvitav Hinrik oli tolle Andrese poeg.
Ilmselt oli siis nii, et mingi osa sugulasi elas samas talus ja, et oma olemasolu kuidagi õigustada tegid mingit tööd - mida iganes see abimees siis tegema pidi. Seda on mul ka juhtunud, et taluperemehe vend oli oma venna sulane. Nii sain mina aru.

Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”