Hingerevisjonides on kenasti talud nummerdatud. Viimane hingerevisjon toimus 1858. Kas on teadmist või ideid kuidas hingerevisjoni talude numbreid 20nda sajandi talunimedega kokku viia oleks võimalik? Mõnel juhul on õnnestunud aga mõnel juhul ei leia mingit pidepunkti.
Tegelikult on väga huvitav teada, kus 300 aastat tagasi esivanemad ringi kõndisid ning millist põldu harisid.
Talude leidmine
Re: Talude leidmine
Niipalju kui mina olen uurinud ja aru saanud, siis hingerevisjonides märgiti talud rooma numbritega, ma võtsin rahvusarhiivi kaartide infosüsteemist alla ja kleepisin leht lehe haaval kokku oma sünniküla kaardi 1930-ndate lõpu valla kaardi põhjal (arvutis muidugi, mitte ei printinud välja). Seal avastasin, et need vanad talud kannavad araabia (meie) numbreid ja uued talud, mis tekkisid hiljem mõisa maade jagamise teel (minu vanavanaisa olevat maja valmis saanud 1870, mis tähendab, et 1858 aasta revisjonis see hoopis puudub) kannavad hoopis rooma numbreid. Ja eks siis nende kaartide ja maa-ameti praeguse võrdlemisega saab aimu küll kus miski oli. Muide maa-ametis on ka vanad kaardid üleval. Noh ja palju kasu on muidugi kui palju ise vastavat küla tunned. Minu pere kolis sünnikülast ära siis kui ma olin 11 aastane ehk täpselt pool sajandit tagasi. Paljuski tuginen küla suhtes oma mälule. Teistes külades olnud sugulaste talukohad ei löö pilti silme ette ja pole neid ka uurinud, et kus nad täpselt asuvad, ei kaardil ega maastikul, sest mälupilt puudub. Kus pole ise käinud, ei aita antud teemas kaart ka.
Re: Talude leidmine
Seda saab teha eeldusel, et seal infosüsteemis on need kaardid olemas selle küla kohta. Üldiselt neid ei ole seal. Sageli on mittedigitaalsed ja peab kuskilt vist tellima. Mina olen saanud enamasti talud kindlaks teha seni selle järgi, et talude nimed on tõesti püsinud läbi aja kuni tänaseni välja. Maaameti vanu kaarte kasutan viimase võimaluseni. Katastrikaart 30ndatest on üks hea aga puuduvad ka nimed. Seni on tundunud, et katastrikaardi numbrid ei ole seotud nt 1850nda hingerevisjoni numbritega aga kui see ikkagi nii peaks olema, siis kontrollin seda veel. Vahest leiab midagi nõukogude kaartidelt ja vahest midagi eestiaegsetelt aga talude nimesid seal palju ei ole.