Tere!
Siin mitu küsimust koos.
Kui saan kasvõi mõnelegi vastuse, olen tänulik!
Selgituseks:
Perioodist 1751-1756 (sh 1752 alguse abiellunute register puudub) otsisin abiellujate hulgast paarisid MIHKEL ja GRETH. Leidsime 1753 aastast 1 paari, 1755 aastast 2 paari. Ühelgi neist kolmest paarist ei näi seoseid olevat 1756 sündinud meie uuritavaga. Kuigi oleme pinnapealselt otsinud, äratab tähelepanu 1751 aastal registreeritud kaks abiellujate-paari nimedega MICHEL ja GRETH. Äratab tähelepanu, kuigi võibolla täiesti alusetult, seoses jutuga uuritava suguvõsa kohta, et keegi eellastest on enne perekonnanimede panekut mandrilt Saaremaale toodud täis tööjõus noore inimesena (mõisnike vahetuskaubana).
Mis on 1751 aastal abiellujate MICHEL ja GRETH nimega seotud kahe kande sisu? Millal abiellunud? Kas tegemist võib olla ühe ja sama paariga? Kui jah, siis miks see paar on kahel korral registrist läbi kantud?
Saaga EAA.1293.2.1:151
Parempoolsel lehel 1751 a kannete keskel MICHEL ja GRETH, pruudi nimi torkab kohe silma, on nagu parandatud, paksus kirjas: Kolga Hanso Ado Magd (tüdruk)Greth.
Saaga EAA.1293.2.1:152
Vasakpoolsel lehel esimene kanne MICHEL ja GRETH, pruudi nimi Kolga Ado ... (Jurna?) Greth.
Peigmehe nimi algab mõlemal puhul Saltag ja lõpeb Michel. Mis on kummalgi puhul vahele kirjutatud? (esimesel puhul on vist üks sõna sulane -Knecht?)
Eelmise 150-nda lehekülje päisest on mõistetav, et abiellujate nimede ees vasakul pool peaks olema mahakuulutamise aeg, paremal pool laulatuse aeg.
Kas saan õigesti aru?
Kuidas laulatuste-mahakuulutamiste aega mõista, näiteks: Dom. 8 p.Tr ?
Kas nii: kaheksandal pühapäeval pärast kolmainupüha ?
Heade soovidega,
Malle
Mitu küsimust koos
-
Patrick Rang
- Status: Eemal
Tere,
minu arvamised lk 151 osas
a) esimene abielu Michel ja Greth: "Saltagscher Hoofs Knecht Michel mit Kolga Hanso Ado Magd Greth"
b) teine abielu : "Leisi Hanso Michel mit Laur. Jürna Teetli Tochter Kaddri beyde unter Neuenh".
Ehk siis a) on Reina mõisa sulane Mihkel ja Kolga Hansu Aadu teenijatüdruk Kreet. Huvitav on siin see, et mida on mõeldud Kolga all. Ma ei ole ise piisavalt teadlik Pöide khk kohanimedest, kuid kui ma ei eksi, siis Kolga ei ole kohalik nimi. Eesti ala mõisate register ei anna ka midagi geograafilises mõttes mõistlikku. Lähim Kolga, mida tean on Kolga küla Hiiumaal, Käina khk-s. Kuid siis võiks olla märkus, et "aus Dagden" vms....
b) on Leisi Hansu Mihkel Uuemõisa mõisast ja segane kanne naise osas. Ise pakuks, et naine on tegelikult Teetli Lauri Jürna tütar Kadri Uuemõisa mõisast. Teetli on minu andmeil koht Välta külas.
Lk 152: "Saltaagsche Hofs Michel mit Kolga Ado Jurna Greth", ehk siis sama, mis a) ülal
Tegu peaks tõesti olema sama abielupaariga, kes on mingil põhjusel kaks korda läbi kantud. Selliseid asju on ennegi juhtunud, olen kohanud ka topelt sünnikandeid.
Vasakul pool on jah mahakuulutamise aeg kirjas, paremal pool laulatus. Et ma ei ole omale asjaolude sunnil siiani suvatsenud selgeks teha kiriklikku kalendrit, ei oska pakkuda, millisel kuupäeval meie praeguse kalendri järgi abielu aset leidis.
Ehk oli sellest midagi abi
Ja veel - saan aru, et uurid Pöide khk. Kui puutud kokku perenimedega Rang, Truuvert, Ülgekütt, Varb, Paja või Tallo, siis on iga infokild teretulnud: tegu on minu esivanematega.
Terv,
PR
minu arvamised lk 151 osas
a) esimene abielu Michel ja Greth: "Saltagscher Hoofs Knecht Michel mit Kolga Hanso Ado Magd Greth"
b) teine abielu : "Leisi Hanso Michel mit Laur. Jürna Teetli Tochter Kaddri beyde unter Neuenh".
Ehk siis a) on Reina mõisa sulane Mihkel ja Kolga Hansu Aadu teenijatüdruk Kreet. Huvitav on siin see, et mida on mõeldud Kolga all. Ma ei ole ise piisavalt teadlik Pöide khk kohanimedest, kuid kui ma ei eksi, siis Kolga ei ole kohalik nimi. Eesti ala mõisate register ei anna ka midagi geograafilises mõttes mõistlikku. Lähim Kolga, mida tean on Kolga küla Hiiumaal, Käina khk-s. Kuid siis võiks olla märkus, et "aus Dagden" vms....
b) on Leisi Hansu Mihkel Uuemõisa mõisast ja segane kanne naise osas. Ise pakuks, et naine on tegelikult Teetli Lauri Jürna tütar Kadri Uuemõisa mõisast. Teetli on minu andmeil koht Välta külas.
Lk 152: "Saltaagsche Hofs Michel mit Kolga Ado Jurna Greth", ehk siis sama, mis a) ülal
Tegu peaks tõesti olema sama abielupaariga, kes on mingil põhjusel kaks korda läbi kantud. Selliseid asju on ennegi juhtunud, olen kohanud ka topelt sünnikandeid.
Vasakul pool on jah mahakuulutamise aeg kirjas, paremal pool laulatus. Et ma ei ole omale asjaolude sunnil siiani suvatsenud selgeks teha kiriklikku kalendrit, ei oska pakkuda, millisel kuupäeval meie praeguse kalendri järgi abielu aset leidis.
Ehk oli sellest midagi abi
Ja veel - saan aru, et uurid Pöide khk. Kui puutud kokku perenimedega Rang, Truuvert, Ülgekütt, Varb, Paja või Tallo, siis on iga infokild teretulnud: tegu on minu esivanematega.
Terv,
PR