soovitan nime hoopis Balti-sakslased

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
Karin Lindsalu(Heermeyer)
Status: Eemal

soovitan nime hoopis Balti-sakslased

Postitus Postitas Karin Lindsalu(Heermeyer) »

Tegelikult pole paljud, kes aastasadade jooksul on Eestimaal elanud, üleüldse etnilised sakslased!

Uurides juba mitu aastat oma isapoolset suguvõsa, pole ma enam üldse kindel, et mu isapoolne esivanem, hoolimata nimest, rahvuselt just sakslane oli. Pikalt ei hakka seletama, aga olen aru saanud, et nii tugevas saksa kultuuriruumis Eestimaal ja vanal Liivimaal " saksastusid" paljud tegelikult üle terve euroopa tulnud inimesed. Sellele mõttele viis mind tutvumine erinevate aastasadade kirikuraamatute sissekannetega. On täiesti tajutav erinevatel aegadel , mitte saksapäraste nimede moondumine järjest "saksapärasemaks".
Kõiki nimede moondumisi alates konkreetsest kirjapanijast sellel ajas ( kirjutaja) ma rääkima ei hakka, see on omaette teema. Aga pealkiril" sakslased" on minu meelest desinformeeriv ja vale.
Aga Balti- sakslased oleks minu meelest ajalooliselt üsna tõepärane.
fred.puss
Kontakt:

Postitus Postitas fred.puss »

Peale baltisakslaste ja saksastunud eestlaste (esimeste põlvkondade puhul kadakasakslaste) elasid Eestis ka veel riigisakslased. Ei pea õigeks terminiga "baltisakslased" teema piiramist. Sakslaste alla kuuluvad siin foorumis kõik need, kes ennast ise sakslasteks pidasid, kuulusid saksa pihtkondadesse ja ei olnud talupojaseisusest (st mitte kõik need tingimused ei pea muidugi olema täidetud). Seega tegu ei ole mitte etnilise, vaid sotsiaalse määratlusega.
Fred Puss
Juhataja
Eesti Isikuloo Keskus
http://www.isik.ee

Palun erasõnumeid mitte saata - saatke e-kiri fred@isik.ee
Assar
Kontakt:

Postitus Postitas Assar »

Just nimelt, et kõik need tingimused ei pea olema täidetud. Elas siin Eestis ka selliseid inimesi, kes olid sakslased, olid talupojaseisusest. Nad abiellusid ja käisid läbi eestlastega. kuulusid eesti kogudusse jne. Eestistusid seega ja raske öelda, kelleks end nad ise pidasid. Aga kui siin foorumis üht või teist suguvõsa otsida, siis saabki lähtuda mitmest põhimõttest. Regionaalsest põhimõttest, millisest piirkonnast pärinesid või tegutsesid ning rahvuslikust printsiibist. Lisaks veel väljarännanud mis tahes rahvusest kodanikud, kes siin kunagi elasid. Ehk selliseid sakslasi ei pruukinud ju ka teised sakslasteks pidada. Seega ei oska keegi neid rubriigist sakslased ka otsida.
Aga muidu olen mõlema eelkõnelejaga nõus. Baltisakslased olid tegelikult selline seltskond inimesi, keda eestlased siin omaks ei tunnistanud, ega peetud neid "õigeteks" ka Vaterlandis. Need on need "mitte päris venelased" nagu üks mu tuttav "ehtne sakslane" ütleb.

Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
Karin Lindsalu(Heermeyer)

Postitus Postitas Karin Lindsalu(Heermeyer) »

Tegelikult ma mõtlesin muud. Oli siin rootslasi ja rootsistunud soomlasi, taanlasi, hollandlasi ja keda kõike veel. Aja jooksul nad ilmselt saksastusid ära, sest kuulusid saksa pihtkondadesse või lausa saksa praostkonna kirikutesse. Eriti saksastusid nende nimed ( perekonnanimesid hakati saksapäraselt kirjutama). Olen jälginud, kuidas väga paljud algupärased põhjamaised nimed muutusid siin täiesti saksapäraseks. Nii võibki mõni uurija nime järgi mõelda, et inimene oli sakslane, tegelikult oli aga hoopis Madalmadest tulnud.

Tervitustega,
Karin Lindsalu
Assar
Kontakt:

Postitus Postitas Assar »

Seda, et see saaga moistes vale oleks ei saa oelda - kuidagi tuleb neid ju nimetada. Mis rubriiki ma siis teate jatan v6i kus ma huvitavat s6numit ootan? Pealegi siia sattus aegajalt ka t6elisi sakslasi, kes olid siin ja jatsid siia oma geene. Neid baltisakslasteks ka ei tahaks nimetada. See pole uldse alati vale - kui neid uurida siis leiab reeglina neist ikka saksa verd ka. Kui palju neid puhtaid eestlasigi on ja uldse puhtaid rahvusi? Ehk ainult m6ned muust maailmast isoleeritult elanud aborigeenid.

Assar Jarvekylg
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”