Kahel pojale erinevad perekonnanimed?

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
alustaja
Status: Eemal

Kahel pojale erinevad perekonnanimed?

Postitus Postitas alustaja »

Minu emapoolne suguvõsa on pärit Lüganuse kihelkonnast, Kulja Oja külast. Olen hädas perekonnanimedega. Nimelt näitavad 6., 7. ja 1834. aasta hingerevisjonid, et Kulja Oja külas elas Jaani Jaak (3.pere), kellel oli 2 poega: Jakob ja Tomas. Lüganuse kihelkonna perekonnanimede panekul (1835) sai esimene poeg - Jakob-perekonnanimeks Kummer, teine poeg-Tomas koos oma perega- aga Torohwei (hilisem nimekuju on Torokvei). Palun asjatundjate abi: miks selline asi sai võimalikuks? Ehk olen ma ise millestki valesti aru saanud?
Ja veel: Perekonnanimi Torokvei ei ole Eestis väga levinud. Kas võib olla võimalik, et see nimi on seotud vaid ühe suguvõsaga?
jussK

Re: Kahel pojale erinevad perekonnanimed?

Postitus Postitas jussK »

Perekonnanimi on ju perekonna nimi, iga pere võttis selle mis tahtis. see et õed-vennad oma perele eri nimed võttis on täiesti tavaline, asjale tulebki teistpidi läheneda - selleks et sama nime saada oli vaja ju sugulus tõestada :)

Eestis 1835 ja Liivimal 1826 pandud nimede andmebaasis Torohwei (Torokvei) nime ei olegi niiet võib ühekordne nimi olla küll...
andres73

Postitus Postitas andres73 »

Tõepoolest Aadu Musta onomastikabaasis ka ei ole perekonnanime Torohvei. Mulle meenub, et Taga-Kaukaasia (Abhaasia) eestlaste hulgas olid ühed Torohveid (sh. Helmi Torohvei, keda on oma artiklites maininud ka Marika Mikkor), võib-olla pakub huvi.

Mainitud on teda muu hulgas siin:

http://ida.aule.ee/kirjutised/mikkor_edasi.pdf

ja

http://ida.aule.ee/kirjutised/mikkor2004keskus.pdf

Kui ma õigesti mäletan, oli Helmi Torohvei foto ka ühel Eesti Rahva Muuseumi näitusel üleval.
Viimati muutis andres73, Pühapäev 14. Aprill 2013, 14:23:04, muudetud 1 kord kokku.
jussK

Samas perekonnanimede panemise raamatus (1835) on nimi ilusti olemas ja perekonna(nime) numbrist (122) järeldades ka ainuke kes Torohvei võttis seal kandis. http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,826,245,0" onclick="window.open(this.href);return false;

Kummer nime (nr 8 ) on seal kandis teisedki sugulased kasutusele võttnud... ja sedagi Aadu Musta onomastikabaasis kirjas ei ole, küll on aga 6 muud kohta kus sama nimi võeti...

Ilmselt on Aadul & tiimil see raamat vahele jäänud...
alustaja

Postitus Postitas alustaja »

Tänud vastuste eest. Tõesti, nimi on küllalt ebatavaline.
1. Kuidas (kust) saaksin teada, MIKS ikka see Torohwei nimi võeti- saan aru, et selleks pidi ikka kellegi Torohweiga ka mingi seos olema
2. Kust saaksin rohkem lugeda nende perekonnanimedega seotud numbrite kohta: konkreetsel juhul oli siis Torohwei nime taga "kood" 122 ja sain aru, et nendel koodidel on ka mingi kindel tähendus
jussK

Perekonnanimed võeti enamasti täiesti lambist, tihti ka teiste eeskujul (loomad vms). Tihti tuletati see ka oma päritolu vms elu-oluga seotult. Miks just Torohwei - kes seda enam teab, seda ju kirja ei pandud ja Tomase pere oli ka ainuke kes selle võttis...
Need numbrid on lihtsalt järjekorra numbrid ja sugulastele kes võtsid sama nime märgiti ka sama number st. kõik nr. 8 on omavahel seotud. Enamasti on tegemist mõisa kaupa st. teises mõisas omad numbrid...
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”