1716 aasta protokoll

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
liil
Status: Eemal

1716 aasta protokoll

Postitus Postitas liil »

Ei suuda välja lugeda nr. 11 Pinna Mardi kohta käivat. On Mart (60-aastane), naine Marrie (70-aastane), nende tütar Anno 25-aastane. Aga edasi? Kas keegi oskab välja lugeda?
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA.3.1.449:4" onclick="window.open(this.href);return false;
Uku.Velbri
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.

Re: 1716 aasta protokoll

Postitus Postitas Uku.Velbri »

Saksa keeles olen ma tume nagu neeger südaööl, aga nii kaua, kui Kirsti ja Katsa millegi muuga tegelevad, prooviks kätt nimede kallal:
Tina 30 aastane,
Tochter Marri 1/? jahre alt
Liso 1/4...
Tervitades,
Uku
Traaditu köne 56 48 43 78.

Postitus Postitas Katsa »

Eh... seda inkvisitsiooniprotokolli olen ma lugenud nii et silm punnis - üks jubedamaid käekirjanäidised...

Keegi on seal tõepoolest 30-aastane, siis on mingi arusaamatu sõna, ja kellelgi on tütar Marri (vist), kes on kas 1/2 aastane või 1/4 aastane või midagi taolist. Seejärel on kirjas, et selles majapidamises on üks hobune, üks lehm ja nad harivad 1/4 adramaa suurust põldu. Lisot siiski ei ole, lehm on (Kuh) tema asemel.

Üldiselt seda protokolli päris lõpuni usaldada ei saa - kirikuraamatutes ujuvad lagedale isikud, kes peaksid olemas olema, kuid protokoll neid ei kajasta.
Katrin H.
liil

Postitus Postitas liil »

1726 aasta vakuraamatus on Pinna talu peremees Tõnnis, hiljem selgub, et tema naise nimi on Anno. Mina oleksin väga tahtnud 1716 aasta protokollist välja lugeda Tõnise moodi nime, noh näiteks Tõnu ja et ta oleks selle Mardi tütre Anno mees ehk Mardi väimees. Näiteks 1714 aasta sünnimeetrikas on Pinna Mardi Tönnis, kes saab kaksikud (kes varsti surevad). Nüüd ei oska ma midagi arvata, kes see 1726 aasta Tõnis on ja kuhu Anno läks ja kelle laps see Liso on. Muidu oleks tore teooria, et Mardi juures elasid tema tütar Anno ja väimees Tõnnis.Marit seal minu arvates ei ole, see on maha tõmmatud ja Lies asemele kirjutatud? Hirmsasti tahaks teada, mis sõna on peale seda 30 Jahre? Aga järsku ei ole seal see 30-aastane mitte Tina vaid Tõnu? Mida arvate? Ja selle 1716 aasta protokolli kohta võib öelda jah, et hiljem ilmub küll igasuguseid ja päris palju inimesi, kes pidid 1716 ka olemas olema.
Mari.Sarv

Postitus Postitas Mari.Sarv »

No mina veeriks siit küll Tönnise nime välja, teise rea viimane sõna.

pakuks oletamisi nii:
sein tochter Anno, ?ins 25 Jahre, ihr man heis Tönnis,
von/ins 30 jahre, ?neu verheirathet, hat ein tochter Marrie, 1/2 Jahr alt
ja siis lehmad jm

külje peal vist: + dreissig

aga mis ridade vahel, ei oska arvata
liil

Postitus Postitas liil »

Aitäh! Ega siit rohkem välja lugeda ei annagi. Küllap see lugu nii vist ikka on, et Tõnis tuli Mardi juurde koduväiks kuigi päris kindel ma ikka pole aga paremat infot pole ka võtta.
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”