Laius-Tähkvere mõisast peab teadma seda, et selle mõisa maad asusid nii Laiuse kui ka Torma kihelkonnas ning ka mõisa talupojad olid kas Laiuse või Torma koguduse liikmed.
Seega meetrikakandeid tuleb otsida mõlemast. Nii Torma kui ka Laiuse tolle aja meetrikates on sünni-, surma- jne. kohana näidatud külade nimed, mitte mõisate. Laius-Tähkverele kuulusid järgmised külad - Kodismaa, Pedasi, Tuimõisa (nende külade talupojad olid Laiuse kiriku hingekirjas enamasti), Koimula, Ookatku (enamasti Torma kiriku rahvas), Sadala (käisid nii Laiusel kui ka Tormas) ja siis hunnik igasugu hajatalusid ning mõisarahvas, mis jagunesid Laiuse ja Torma vahele vastavalt sellele, kuidas logistiliselt parem oli. Näiteks Kilbavere, Aoselja, Tõreda (Terrenda), Kuulumetsa, Näduvere talude inimesed käisid Tormas.
Revisjonide järgi tundub see kaotsiläinud Jaani Hans elavat Pütsepa talus (mitte Puusepa, nagu 1816. a. kirjas - Puusepat minu meelest Tähkvere all polnud). Pütsepa talu asus Sadala külas, seega üsna tõenäoline on see, et pere käis hoopis Torma koguduses otsapidi.
Ja revisjonide järgi paistab see Hans klappivat
Saaga EAA.1265.1.477:105?67,928,629,367,0, eksole ju (pere koosseis hilisemates revisjonides jne.)? Sünniaasta on tal 1800. Laiuse kihelkonna ja sealhulgas Laius-Tähkvere revisjonide kohta võin öelda ka seda, et kohati on seal vanustega ikka reipalt puusse pandud - just siit olen ma leidnud 5-10-aastaseid erinevusi võrreldes meetrikates fikseerituga. Nii et see sünniaasta 1800 mahub "Laiuse standardvea" piiresse vabalt.
Ma pakun, et Hansu abielukanne võiks olla see
Saaga EAA.1265.1.67:154?75,873,1147,65,0.
Torma 1800 sündidest võiks ehk sobida see
Saaga EAA.1265.1.65:45?50,1467,921,105,0 - muid Jaani-poeg-Hanse seal ei paista olevat. Laiuse all on ka 1800 Tuimõisa külas üks Jaani-poeg-Hans sündinud, ent jätke see praegu kõrvale.
Ma püüaksin kontrollida versiooni, et Hansu pere on 1975. a. revisjonis (Hansu seal muidugi veel pole) kirjas siin
Saaga EAA.1865.2.32/6:22?1150,268,1110,294,0 - otsige üles laste sünnid, Jaani ja Mai abielu, vaadake, kas Jaan võis olla Andrese poeg jne. Pisut allpool on veel kirjas peremehe pärast eelmist revisjoni sündinud lapsed Ann, Ello ja Jaan.
Torma kodukatsumise raamatust see pere
Saaga EAA.1265.1.64:170?77,188,1083,603,0 - seal on küll parasjagu pusimist, kes on kelle laps, aga ajage meetrikast näpuga järge, vaadake, millal mingi laps sündis ja suri. Osa lapsi on seal Pütsepa Andrese Jaani esimese poja Jüri lapsed. Need on eelmiselt lehel omakorda eraldi ka üles loetletud, kuna Jüri läks eelmise lehe talusse peremeheks.
Ehk on abi. Kui mitte, siis vähemalt püüdsin pakkuda põhjust meetrikate arutuks lappamiseks

Katrin H.