Isanime segiajamine
-
Indrek Koff
- Status: Eemal
Isanime segiajamine
Kas tuleb sageli ette, et kirikuraamatutes aetakse segamini isanimi?
Minu näide on niisugune: mitmes kohas on inimese nimeks Jurika Karle Jürri, ühe koha peal konkreetselt Karli poeg Jürri (http://www.eha.ee/saaga/fondid.php?path ... 2&curr=217).
Meetrikaraamatus aga on kirjutatud isanimeks Mats.
Päris kindlasti oli Jürril paar aastat vanem vend Mats, võib-olla ka onu, nii kaugele ma pole veel oma uurimisega jõudnud, aga kust ikkagi võetakse isanimeks Mats?
Minu näide on niisugune: mitmes kohas on inimese nimeks Jurika Karle Jürri, ühe koha peal konkreetselt Karli poeg Jürri (http://www.eha.ee/saaga/fondid.php?path ... 2&curr=217).
Meetrikaraamatus aga on kirjutatud isanimeks Mats.
Päris kindlasti oli Jürril paar aastat vanem vend Mats, võib-olla ka onu, nii kaugele ma pole veel oma uurimisega jõudnud, aga kust ikkagi võetakse isanimeks Mats?
-
Indrek Koff
vabandust, unustasin lisada viite Jürri ristimisele:
http://www.eha.ee/saaga/fondid.php?path ... 2&curr=185
http://www.eha.ee/saaga/fondid.php?path ... 2&curr=185
-
Indrek Koff
ja nüüd läks asi veelgi segasemaks.
Suure-Jaani personaalraamatust (punkt 40) leidsin Jurika Matsi pere ja laste hulgas oli ka seesama Jürri (sünnikuupäev 5. okt. 1769)...
http://www.eha.ee/saaga/fondid.php?path ... 08&curr=52
Nii et tegelikult tuleks vist hoopis küsida niipidi: kust tuli "Karli poeg" Jürri.
Kas keegi oskab aidata?
Suure-Jaani personaalraamatust (punkt 40) leidsin Jurika Matsi pere ja laste hulgas oli ka seesama Jürri (sünnikuupäev 5. okt. 1769)...
http://www.eha.ee/saaga/fondid.php?path ... 08&curr=52
Nii et tegelikult tuleks vist hoopis küsida niipidi: kust tuli "Karli poeg" Jürri.
Kas keegi oskab aidata?
Siin on vähemalt kaks võimalust
1. Karlipoja kirje tegija eksis, näiteks oli uus inimene ja ei tundnud veel kõiki koguduseliikmeid küllalt hästi.
Ega Matsi isa nimi juhtumisi Karl pole? Võib-olla pidanuks sissekanne olema: Jurika Karli Matsi p. Jürri. Sellal polnud (minu tähelepanekuid mööda) Karli nimi maarahva seas väga tavaline, aga kui Karl olnuks Matsi isa, siis paigutuks tema sünd põhjasõja ja Karl XII-nda aegadesse
2. Mats suri kui tema lapsed polnud veel täisealised, ema abiellus uuesti ja kasuisa lapsendas. Abielumeetrikas on küllalt palju selliseid sissekandeid, milles näidatud, et kasuisa võttis naise nö kaasavaralapsed enda täieõiguslikeks pärijateks
Kas Matsi surmadaatum on teada?
1. Karlipoja kirje tegija eksis, näiteks oli uus inimene ja ei tundnud veel kõiki koguduseliikmeid küllalt hästi.
Ega Matsi isa nimi juhtumisi Karl pole? Võib-olla pidanuks sissekanne olema: Jurika Karli Matsi p. Jürri. Sellal polnud (minu tähelepanekuid mööda) Karli nimi maarahva seas väga tavaline, aga kui Karl olnuks Matsi isa, siis paigutuks tema sünd põhjasõja ja Karl XII-nda aegadesse
2. Mats suri kui tema lapsed polnud veel täisealised, ema abiellus uuesti ja kasuisa lapsendas. Abielumeetrikas on küllalt palju selliseid sissekandeid, milles näidatud, et kasuisa võttis naise nö kaasavaralapsed enda täieõiguslikeks pärijateks
Kas Matsi surmadaatum on teada?
-
Indrek Koff
1. Karlipoja kirje tegija eksis, näiteks oli uus inimene ja ei tundnud veel kõiki koguduseliikmeid küllalt hästi. - Eksimine on võimalik, aga samas kummaline, sest nii Karli kui Matsi poega esineb mõlemat paaris kohas...
Ega Matsi isa nimi juhtumisi Karl pole? - Ma pole veel päris kindel, aga tundub, et Matsi isa oli hoopis Mart, kes on tõepoolest sündinud 17. sajandi lõpus (abiellunud 1718).
2. Mats suri kui tema lapsed polnud veel täisealised, ema abiellus uuesti ja kasuisa lapsendas. - Matsi surmadaatumit paraku ei tea, selleks tuleb surmameetrika leht-lehelt läbi töötada, mis on üks pikaajaline töö, aga saab kindlasti kunagi tehtud. Igatahes tundub see variant mulle hetkel tõenäolisem kui esimene.
Ega Matsi isa nimi juhtumisi Karl pole? - Ma pole veel päris kindel, aga tundub, et Matsi isa oli hoopis Mart, kes on tõepoolest sündinud 17. sajandi lõpus (abiellunud 1718).
2. Mats suri kui tema lapsed polnud veel täisealised, ema abiellus uuesti ja kasuisa lapsendas. - Matsi surmadaatumit paraku ei tea, selleks tuleb surmameetrika leht-lehelt läbi töötada, mis on üks pikaajaline töö, aga saab kindlasti kunagi tehtud. Igatahes tundub see variant mulle hetkel tõenäolisem kui esimene.
-
Assar
- Kontakt:
Aga see isa võib ju Mats olla ka nii, et midagi pole segi aetud. Minule on ette tulnud sellised talunimed nagu Saarde Pawle, Köra Eigo ja Käriko Ado - just nimelt talunimed mitte inimese nimed, kuigi algselt olid nad kindlasti isikud. Viljandi lähedal asub koht Saarepeedi, mis on ka algselt olnud talunimi. Üle Eesti on tuntud Tamme-Lauri talu.
Te ise muidugi võib olla teate paremini, kas Jurika Karle võis olla talunimi või mitte, aga igal juhul on see võimalus. See Jürri võis lihtsalt sealt talust olla. Too Karle, aga heal juhul kaugem esivanem kui isa.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
Te ise muidugi võib olla teate paremini, kas Jurika Karle võis olla talunimi või mitte, aga igal juhul on see võimalus. See Jürri võis lihtsalt sealt talust olla. Too Karle, aga heal juhul kaugem esivanem kui isa.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
-
Indrek Koff
-
Indrek Koff
-
Indrek Koff
Alustasin aga sellest, et püüdsin välja selgitada Matsi ja Mareti abiellumisaja. Kadunud nagu tina tuhka! Arvestasin, et kui esimene tütar sündis neil 1767, siis teoreetiliselt pidanuks nad abielluma enne seda. Paraku pole neid ei kümme aastat enne ega mõned aastad pärast tütre sündi abiellunute seas. Küll aga abiellub näiteks Matsi õde.
Kuhu see noorpaar küll võis kaduda?
Kuhu see noorpaar küll võis kaduda?
-
Indrek Koff
-
maidu.leever
- Kontakt: