Palun veidi abi
Palun veidi abi
Tere! Olen oma otsingutes sattunud tupikusse. Minu kõige kaugema esivanema (Jõelähtme vallas) kohta on igal pool kirjas vaid - MART, Kära Hansu kaksvatükk Muugalt. Nii on kirjas 1759 a.leerilaste nimekirjas ja samuti ka 1766 a.abielumeetrikas. Kuna selle ajavahemiku kohta puuduvad personaliraamatud, siis ei saa ma kuidagi jälile, kes on Mardi pärisvanemad.Isa nime ei ole kusagil.Sama Kära Hansu 2 kasvatükki on veel leeris 1762 ja 1768 aastal. Siit küsimused. Kas kasvatükk oli tavaliselt kellegi lähisuglase laps ja mis puhul laps kasvatükiks sattus? Vaadates selleaegseid meetrikaid ja leerilaste nimekirju (1740 aasta ümbruses) on väga paljud noored inimesed kellegi kasvatükid. Ei tea,kas see on kuidagi seletatav?
Mulle juba tundub, et kaugemale vist ei saagi selles liinis minna.
Karin
Mulle juba tundub, et kaugemale vist ei saagi selles liinis minna.
Karin
Re: Palun veidi abi
Ma ei ole küll ajalootundmises eriti tugev, kuid Põhjasõjale järgnenud suur nälja- ja katkuaeg (aastatel nii umbes 1711-1712...) laastas ju väga tugevalt Eesti elanikkonda ja sellega seoses võib ka seletatav olla paljude kasvandike olemasolu. Kui ikka esivanemad katku surid, siis pidi keegi ju lapsed kasvatada võtma.
Kadri
Kadri
-
Uku.Velbri
- Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.
- Status: Eemal
Mul on kolm sarnast "kasvatükki" ette sattunud ja kaks neist on õnneliku lahenduse kätte saanud.
Kas Sa tead selle Mardi umbkaudset sündimise aega? Kui jah, siis traali see vahemik sünnimeetrikas läbi (nii umbes 1737-1743, või kui vanalt sealkandis leeris käidi?), kirjutades üles kõik sündinud Mardid ja nende isad. Edasi käi läbi surmameetrika ja vaata millise Mardi isa on surnud. Kui eriti hästi läheb, on neid ainult üks.
Kas Sa tead selle Mardi umbkaudset sündimise aega? Kui jah, siis traali see vahemik sünnimeetrikas läbi (nii umbes 1737-1743, või kui vanalt sealkandis leeris käidi?), kirjutades üles kõik sündinud Mardid ja nende isad. Edasi käi läbi surmameetrika ja vaata millise Mardi isa on surnud. Kui eriti hästi läheb, on neid ainult üks.
Tervitades,
Uku
Traaditu köne 56 48 43 78.
Traaditu köne 56 48 43 78.
Tere!
Tänan vastuse eest! Mul kohe uus küsimus. Kui tolle kasvatüki isa on surnud, siis, kas see Kära Hans, kelle kasvatükk on Mart, või olla võõrasisa või hoopis keegi võõras või sugulane?
Tervitades Karin
Tänan vastuse eest! Mul kohe uus küsimus. Kui tolle kasvatüki isa on surnud, siis, kas see Kära Hans, kelle kasvatükk on Mart, või olla võõrasisa või hoopis keegi võõras või sugulane?
Tervitades Karin
-
passer urbanus
kasvandik läks ikka vast sootuks teise peresse. kui üks vanematest vahetus, siis minu kogemusil vanemates allikates seda eriliselt ära ei märgitud. hiljem märgiti 1te Ehe, 2te Ehe
Kas siis võib arvata, et kui lapse isa suri ära, võeti laps samas külas mingisse suvalisse tallu kasvandikuks ehk n.ö.sulaseks? Või sattus ta ikka mõne sugulase juurde?
Karin
Karin
-
madis.michelson
Saad oma küsimusele vastuse, kui alustad nii nagu Uku soovitab. Otsiksin üles ka kahe teise kasvandiku sünnid. Äkki olid õed-vennad? Vaata kellega abiellus Kära Hans. Äkki kellegi lesega? Nende laste emaga? Oma venna lesega?
Proovin teie nõuannete järgi toimida. Ehk õnnestub tõesti midagi välja selekteerida.
Karin
Karin