Salakiri minu jaoks

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
pokumees
Status: Eemal

Salakiri minu jaoks

Postitus Postitas pokumees »

Tere jälle
Seekord sooviks teada saada sellise kirje sisu kohta. Milles võiks asi olla, et mu vanaema Mai kolm õde on oluliselt hiljem sündinud vahe 9 -14 aastat, kas selles lisatud kirjas on midagi selle kohta öeldud? Seni teada olevate mälsetuste järgi olla vanaema alati öelnud, et tema oli üksik laps aga see on teiste vanemate õdede vendade arvamus.Minu jutt vanaema kolmes õest tekitas neis igatahes hämmingut :)
Saaga EAA.1251.1.195:78?988,2693,674,190,0
vaidlustes selgub tõde. te saate teada, et just teil on õigus.
raskar

Re: Salakiri minu jaoks

Postitus Postitas raskar »

samad kirjas ka järgneval lehel, seal lisaks veel vend Mikkel Saaga EAA.1251.1.195:79?519,1037,403,233,0
Otsitavad perenimed: Abolin, Eichelmann, Grünfeld, Jõgi, Kampus, Karja, Kronk, Lausing, Lillihain, Mattisen, Mei, Nibärk, Nienberg, Niinberg, Retsniko, Seeba, Seebach, Tamm, Tapfer, Tapwer, Uus, Wahher, Woitk
passer urbanus

Postitus Postitas passer urbanus »

vanaemal näikse õigus olnud.
mu saksakeele oskus on piiratud, aga sinna näikse olevat kirjutatud, et ei ole selle Hindreku lapsed (falsch nicht dieser Hindrek Kinder) ja viidatakse lk 148, seal on sobivalt: http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA. ... ,663,328,0" onclick="window.open(this.href);return false;
pokumees

See nüüd asju selgemaks küll ei teinud, pigem vastupidi, hulk võõrast rahvast tuttavamatega läbisegi ja viiteid ja vanaema nimi Mai on hoopis maha kriipsutet. Kes on kes? Ann Atto oleks nagu saanud nime Tuul (vasakul ääres on ilmselt selgitus parempoolse halvasti kirjutatu kohta) Kas võib oletada, et Hindrik tema mees on surnud ja tal on need lapsed kellegi X-ga?
Hindrku surma daatumit ei mäganud.
passer urbanus

Postitus Postitas passer urbanus »

no aga vaidleks pisut - et siis selgub tõde ;)
...
ma siiski arvaks, et kirjutajal on väike (?) segadus olnud ja lapsi alul ühe pere alla kirjutanud ja siis vea avastanud, teise pere juurde kirjutanud. kontrolli meetrikatest üle - säält saad kinnitust ühele või teisele.
allikaisse tuleb kriitikaga suhtuda ...
Mari.Sarv

Postitus Postitas Mari.Sarv »

Mu meelest pole siin väga suurt segadust (v.a. see, et eri peredes lastel samad nimed).

Lk. 148 on Rebase Hinriku kahe poja pered, esmalt Hinriku poja Hinriku pere, teiseks Hinriku poja Jaani pere, kelle poja Hinriku pere on omakorda eraldi välja toodud lk 146 (148 on ka vastav märge).
Nüüd sellele viimasele Hinrikule on lk 146 nooremad lapsed ekslikult juurde kirjutatud, nagu seal ka märgitud.
Ja "Tuul" on kirjutatud teise Hinriku (Hinriku poja Hinriku, mitte Jaani poja Hinriku) naise kohta, võibolla siis tema esimese naise perekonna nimi.

Otsisin viimasest revisjonist need pered üles:
Siin vennad Hinrik ja Jaan koos isa Hinrik Hinrikson Tervega, näha, et lähevad elama eri taludesse:
Hindrek talusse nr 105 ehk Vibusse Toma ja Jaan talusse nr 51 ehk Tikasse (samal lehel ülevalpool, ehk siis ilmselt naabertalus, võib leida ehk võibolla ka ta tulevase naise Ann Atto).

Personaalraaamatu leheküljel alumine, Mihkel on 1858 revisjonis veel jatkuvalt Rebase talus paigas ja tema noorem vend Jaan (kes personaalraamatus juba järgmisel leheküljel) on revisjonis siin.

Edu edaspidiseks!
pokumees

Ei ole ju lastel samad nimed-Jaani lapsed on Hindrik, Marri, Kai aga Hindriku lapsed An Miina, Marie, Mihkel, lihtsalt tundub, et kirikuõpetaja on paras "pudrupeeter" või on olnud neid kirjutajaid mitu ,käekirjad on ju erinevad.
See selleks aga ma ei saa lugemisega ikka päris hästi hakkama , ei oska vend Hindrikule sünniaega lisada ega sobivat naist talle seetõttu nimede hulgast sokutada. Ühe segase loo tahaks enne ära lõpetada, sest mul on neid veel :D
Katsa

Postitus Postitas Katsa »

Kas küsimus on selles Hindrikus Saaga EAA.1251.1.195:79?449,818,1133,155,0 ?

Tema olulised kuupäevad on seal kõik muidu kirjas, tuleb vaid meetrikaraamatutest järele vaadata - neist saab palju sellist infot, mis personaalraamatutes võib segaseks jääda. Hindriku sünnikuupäev on maha kustutatud ja arvan, et asemele on kirjutatud märts 1858 - vaadake, kas leiate sünnimeetrikast sobiva Hindriku. Tema naine Ann, neiupõlvenimega T... on sündinud Märjamaal 30. aug. 1863 - otsige Märjamaa koguduse alt õige kanne üles, saate perekonnanime teada. Üle tasub vaadata ka Märjamaa abielumeetrikast (veel parem kihlatute, kuulutatute ja laulatatute raamatust) kuupäev 20. okt. 1885.
Katrin H.
pokumees

Leidsin sellise kande kihlatute, kuulutatute ja laulatatute raamatust, kuupäev 20. okt. 1885 seal polnud, kuid kuupäev on 21.oktoober , kas see võib õige olla ? Kahjuks muid daatume sealt leida pole millega siduda. Anni perekonna nimi varjeerub juba mitmendat korda-Truel ,Tuul, nüüd siis ka Truil, ehk on Truel siiki ?
Saaga EAA.1247.1.213:182?99,1315,832,144,0
Katsa

Postitus Postitas Katsa »

Laulatamise kuupäev on siin kirjas Saaga EAA.1247.1.213:182?1360,1343,225,103,0 ja see on 20. oktoober. Esimene kuupäev on 21. september, see on kande tegemise päev, edasi tuleb kihluse kolmekordne mahakuulutamine kantslist - ega's naisevõtt nii lihtne asi polnud, et plaks ja valmis.

Ja ma pakun veel vähemalt kaks varianti perekonnanimeks: Saaga EAA.1247.1.220:58?91,468,468,114,0 - Trail

Märjamaal on pandud perekonnanimi Trall, mis tõenäoliselt on nime esialgne variant: Saaga EAA.1864.2.VIII-168:47?405,793,1890,175,0 - vähemalt asjaosaliste eesnimed klapivad (Karli tütar Kadri).

Otsige üles ka selle Anni sünnikanne - arvatavasti üsna lihtsalt leitav.

Perekonnanimede kirjapilt kippus tihtipeale muunduma - olenevalt sellest, kuidas üks või teine kirikukirjutaja neid kirja pani ja kuidas kolmas või neljas kirjapandust aru sai ja omakorda kirja pani.
Katrin H.
Mari.Sarv

Postitus Postitas Mari.Sarv »

Lk 148 kahe venna Hinriku ja Jaani pere (Hinrik mudugi on juba surnud), mõlema naise nimi on Ann ja mõlemal lapsed Kai, Mari ja Hinrik.
Nende järgmise põlvkonna Hinrikute lapsed on jah erinevate nimedega (ühel siis Mai ja teisel need kolm).
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”