Kuhu pöörduda/kust otsida?
-
Ly Mäemurd
- Status: Eemal
Kuhu pöörduda/kust otsida?
Minu vanaonuga juhtus järgmine lugu: 1944ndal aastal, kui ta oli 17-aastane, pandi ta Taagepera kandis Tündre järve ääres kohaliku metsavahi maja lähedale koos kolme teise poisiga metsavendi valvama/varitsema. Metsavahiga oli kokku lepitud, et koju tulles annab see valvajatele märku, kellega tegu. Kas unustas metsavaht või olid noored poisid ülesandest niivõrd pabinas, et ei pannud märguandmist tähele, aga igatahes juhtus nii, et minu vanaonu lasi selle metsavahi maha.
Edasi viis tee teda Valga vanglasse, kus jäljed ühel hetkel kadusid. Üks Valgast pääsenud poiss väitnud koju jõudes, et vanaonu suri vanglas kopsupõletikku, teine jälle, et tal läks kuidagi korda põgeneda (mida ilmselt siiski ei juhtunud, kuigi perekond loomulikult tahtis seda versiooni rohkem uskuda). Ja ongi kõik, edasi ei teata temast midagi.
Täpselt ei tea, kas see juhtus 1944nda alguse või lõpu poole, st. kas käimas oli Saksa või Vene okupatsioon, aga millegipärast arvan, et see viimane. Sakslased vist neid metsavendi nii väga ei püüdnud, seda enam, et tolleks ajaks jalgealune juba üsna kuum?
Nüüd siis tekibki küsimus, et kust oleks võimalik leida mingit viidet toimunule ja inimesele?
History.ee-s pole selle nn. KGB kartoteegi sisestamisega V-täheni veel jõutud ja muud otsingud vasteid ei anna, seega nett ei aita selles suhtes.
Kuna ma arhiivimajanduses eriti kodus ei ole, siis küsin veel: kas on üldse võimalik leida?
Lugupidamisega
Ly Mäemurd
Edasi viis tee teda Valga vanglasse, kus jäljed ühel hetkel kadusid. Üks Valgast pääsenud poiss väitnud koju jõudes, et vanaonu suri vanglas kopsupõletikku, teine jälle, et tal läks kuidagi korda põgeneda (mida ilmselt siiski ei juhtunud, kuigi perekond loomulikult tahtis seda versiooni rohkem uskuda). Ja ongi kõik, edasi ei teata temast midagi.
Täpselt ei tea, kas see juhtus 1944nda alguse või lõpu poole, st. kas käimas oli Saksa või Vene okupatsioon, aga millegipärast arvan, et see viimane. Sakslased vist neid metsavendi nii väga ei püüdnud, seda enam, et tolleks ajaks jalgealune juba üsna kuum?
Nüüd siis tekibki küsimus, et kust oleks võimalik leida mingit viidet toimunule ja inimesele?
History.ee-s pole selle nn. KGB kartoteegi sisestamisega V-täheni veel jõutud ja muud otsingud vasteid ei anna, seega nett ei aita selles suhtes.
Kuna ma arhiivimajanduses eriti kodus ei ole, siis küsin veel: kas on üldse võimalik leida?
Lugupidamisega
Ly Mäemurd
Aktiivselt luubi all:
Tamtik - Pollenhof ja Böcklershof, Karksi khlk
Siil (Lello talust) - Alt-Bornhusen, Halliste khlk
-
Andrus A
Re: Kuhu pöörduda/kust otsida?
Siiski on võimalik midagi leida. Vaja on kindlasti selgeks teha, kelle (mis asutuse) korraldusel saadeti vanaonu valvesse, millise struktuuri alla kuulus kõnealune metsavaht. Ja mis kõige olulisem- vaja on sündmuste aega täpsustada. Äärmiselt oluline on teada, kas tegemist oli Saksa või Vene okupatsiooniga. Ma pakun, et metsavahi hukkumise ja selle asjaolude kohta peab olema kindlasti mingi dokument. Samas volla mõni kirjajälg vanaonu vanglas viibimisest.
-
Harri.Värs
Ma kaldun arvama, et see võis pigem olla 1944. aasta lõpu poole, sest 1944. aasta alguses oli Saksa väegrupp "Nord" juba kolmandat aastat hoidnud rinnet Leningradi lähistel... juulis 44 olid Sinimägede lahingud ja alles aug-sept algas tohutu taganemine + venelased tulid Tartu alt.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 944-12.png" onclick="window.open(this.href);return false;
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 944-12.png" onclick="window.open(this.href);return false;
Kõik mured ja teated privasse või e-mailile: harri.vars ät gmail.com
Uurin: Vers, Värs, Värsi, Väärsi, Brecher (Kivinurm), Neljas, Kristal, Dubro(v) (Tammeorg), Põld (Saaremaa, Pilguse), Dubrovkin (juudid Tallinnas)
Uurin: Vers, Värs, Värsi, Väärsi, Brecher (Kivinurm), Neljas, Kristal, Dubro(v) (Tammeorg), Põld (Saaremaa, Pilguse), Dubrovkin (juudid Tallinnas)
-
Andrus A
Sündmused võisid leida aset siiski ka aasta alguses. 1944 alguses oli omakaitse täiesti teojõuline ja miks ei oleks võinud üks 17-aastane noormees nende ridades langevarjureid püüda?
Kuigi jah... Kaldun isegi pigem selle poole, et tegemist on aasta lõpuga.
Ma soovitaks tutvuda SARK-i tegemistega 1944 aastast. Arvatavasti oli meie teema peategelane seotud "bantitismivastase võitlusega".
Soovitan kindlasti lugeda http://dspace.utlib.ee/dspace/bitstream ... kuuskp.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Seal on hulgalisest viiteid erinevatele ariiviandmetele. Võiks vaadata materjale, mis puudutavad Valgamaad ja SaRK-i, Valgamaad ja BVVO-d, Valgamaad ja ENSV Siseministeeriumi jne jne.
Ei tasu unustada, et paljudel materjalidel on ligipääsupiirangud
Kuigi jah... Kaldun isegi pigem selle poole, et tegemist on aasta lõpuga.
Ma soovitaks tutvuda SARK-i tegemistega 1944 aastast. Arvatavasti oli meie teema peategelane seotud "bantitismivastase võitlusega".
Soovitan kindlasti lugeda http://dspace.utlib.ee/dspace/bitstream ... kuuskp.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Seal on hulgalisest viiteid erinevatele ariiviandmetele. Võiks vaadata materjale, mis puudutavad Valgamaad ja SaRK-i, Valgamaad ja BVVO-d, Valgamaad ja ENSV Siseministeeriumi jne jne.
Ei tasu unustada, et paljudel materjalidel on ligipääsupiirangud
-
Harri.Värs
Seda küll jah..Andrus A kirjutas:Sündmused võisid leida aset siiski ka aasta alguses. 1944 alguses oli omakaitse täiesti teojõuline ja miks ei oleks võinud üks 17-aastane noormees nende ridades langevarjureid püüda?
EW riigkontrolör sai samamoodi surma (juuni '44).
Kõik mured ja teated privasse või e-mailile: harri.vars ät gmail.com
-
Ly Mäemurd
Ma tänan teid mõlemaid vastamise ja leidmislootuse andmise eest!
Aga häbi on ka - mul pole nimelt õrna aimugi, mida tähistab lühend SARK
BVVO on õnneks lihtsam - Banditismivastase Võitluse Osakond..
Aga häbi on ka - mul pole nimelt õrna aimugi, mida tähistab lühend SARK
BVVO on õnneks lihtsam - Banditismivastase Võitluse Osakond..
Aktiivselt luubi all:
-
Mardo Margumets
- Kontakt:
-
Ly Mäemurd