Kuidas on teile kirikuraamatute sünnikandeid sirvides jäänud mulje. Kas lisaks sünnikuupäevale on tavaliselt kirjas ka ristimise kuupäev või mis kuupäev on teisena kirja pandud, kui see ristimise oma pole? Kui jah, siis kas teie kogemuse põhjal on ristivanemate puhul tavaliselt tegemist sündinud lapse vanemate lähemate või kaugemate sugulaste ning harvem "suvaliste" sama küla inimetega?
Kui ma õigesti olen kirikuraamatuid tõlgendanud, siis on mulle jäänud mulje, et sageli on lapse vanemate ja ristivanemate isanimedes kattuvus ehk siis tegemist tõenäoliselt (ning ka nimede järgi) sündinud lapse onude ja/ või tädidega.
Kas ristivanemate põhjal olete pannud kirja ka oma sugupuus sugulussidemeid inimeste vahel, kui samanimelisi (sh isa nimi kattub) on mitmeid?
ristivanemad
-
Assar
- Kontakt:
- Status: Eemal
Re: ristivanemad
Sünnimeetrikais on tõesti esimene kuupäev sündimise ja teine ristimise kohta. Seda saab päisest kontrollida ka. Teie kirjast saan aru, et on tekkinud kahtlus, et teine kuupäev ei pruugi vähemalt mitte alati, ristimine olnud olla. Kui nii, siis oleks mõistlik anda link, alati võib ette tulla mingeid veidraid erandeid.janelys kirjutas:Kuidas on teile kirikuraamatute sünnikandeid sirvides jäänud mulje. Kas lisaks sünnikuupäevale on tavaliselt kirjas ka ristimise kuupäev või mis kuupäev on teisena kirja pandud, kui see ristimise oma pole? Kui jah, siis kas teie kogemuse põhjal on ristivanemate puhul tavaliselt tegemist sündinud lapse vanemate lähemate või kaugemate sugulaste ning harvem "suvaliste" sama küla inimetega?
Kui ma õigesti olen kirikuraamatuid tõlgendanud, siis on mulle jäänud mulje, et sageli on lapse vanemate ja ristivanemate isanimedes kattuvus ehk siis tegemist tõenäoliselt (ning ka nimede järgi) sündinud lapse onude ja/ või tädidega.
Kas ristivanemate põhjal olete pannud kirja ka oma sugupuus sugulussidemeid inimeste vahel, kui samanimelisi (sh isa nimi kattub) on mitmeid?
Ristivanemad minu veendumuse järgi suvalised inimesed kohe kindlasti polnud. Ristivanemal lasus ka moraalne vastutus vajadusel, laps enda hoida ja katta võtta, kui vanemad peaksid surema või midagi muud juhtuma. Üldiselt püüti ristivanemate hulka saada ka positsioonikaid tegelasi. Reeglina pandi sellised persoonid ka vastavalt positsioonile järjekorras ettepoole. Õigeusus oli isegi traditsioon, et vanemale pojale tuli panna mingi kindla eellase järgi nimi ja teisele kellegi teise järgi. Seda nüüd täpselt ei mäleta. See tava võis ka varieeruda ja luterlaste puhul olla erinev ning sõltuda ka regionaalsest jms. arusaamadest.
Aga suvalised need inimesed kindlasti ei olnud. Iseasi, kas nende suhet tänapäeval annab kindlaks teha. Pole ju materjale, kus oleks kirjas, kes kellega hästi läbi sai ja kes mitte.
Aga nii ei saa tegelikult teha. Ristivanemate puhul võib olla mõnikord märgitud, et tädi või onu vms, siis saab. Muidu võib püstitada ainult hüpoteesi, aga see tuleb ikkagi usaldusväärsetest allikatest üle kontrollida, muidu pole võimalik järeldusi teha. Samanimelistega on alati raskem midagi peale hakata, seda tuleb tunnistada. Sellisel juhul on tunnistajad abiks, ehk annavad mingi kindluse vms. Kõik faktid tuleks siiski personaaliatest või meetrikatest üle kontrollida. Ainult ristivanematele tugineda ei saa. alati võis olla, et mõnedel oli raske ristivanemaid leida, siis võis olla, et kohalik kirikuõpetaja, koolmeister või kõrtsmik aitas hädast välja või ka mõni teine teada tuntud hea inimene.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716