Palun abi

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
hsh
Status: Eemal

Palun abi

Postitus Postitas hsh »

Tere,

paluksin abi oskajamatelt - ise suudan välja lugeda seda, et 19. aprillil sündinud Mina ema on Juhhani poja (või on see talu nimi?) Kristjani tütar Liso. Aga mis on ülejäänud tekst, sellest ma kahjuks aru ei saa. Et isa pole mainitud, siis on tegu ilmselt vallaslapsega? Võrreldes ülejäänud lastega on Minal ka väga huvitavad vaderid - erinevalt tavalistest talupojanimedest on seal kirjas Madame Muscbach ja Madame Scharlott ning keegi kolmas, keda jälle välja ei loe. Mida säärased vaderid võiksid tähendada?

Saaga EAA.1265.1.66:22?1211,1602,1144,184,0

Aitäh juba ette :)
Katsa

Postitus Postitas Katsa »

Tegemist on vallaslapsega (unehelich - märkus sulgudes). Juhani tuleks käsitleda pigem talunimena, vähemalt ei saa niisuguse nimekuju korral sugugi kindlalt väita, et Kristjani isa on Juhan. Saksakeelne tekstist lapse ema nime järel selgub, et ema ütleb lapse isaks olevat ühe Rannapungerja mõisasulase.

Erakordsed vaderid võivad tähendada näiteks seda, et vallasema omaenda sugulased ei tahtnud pattulangenust ja tema ihuviljast midagi teada. Olen tähele pannud, et vallaslastel on tihti sakstest vaderid või siis vaderid, kes pole ilmselt ema lähisugulased. Võib-olla pidasid siniverelised jm. mittetalupojad enda "ühiskondlikuks kohustuseks" ärapõlatud lapsed oma tiiva alla võtta vmt. Viimane vader on kõrtsmik Isumow Lohusuust.
Katrin H.
hsh

Postitus Postitas hsh »

Aitäh, sellest oli palju abi.
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”