Sattusin Delfis lugema artiklit Ajaloomuuseumi teaduskonverentsi kohta
märtsiküüditamisest.
Kuna küüditamised puudutasid pea kõiki suguvõsasid, siis mõtlesin, et see uudis võiks huvi pakkuda ka meie foorumile ja siin arutelu pakkuda.
Uudis ise siin.
Delfi kommentaatoritele pakkus uudis enneolematut ja ühtset vastuolu uudise sõnumile.
Tekib küsimus, kas tõesti ajaloolased konverentsil esitasid valesid fakte või on eesti rahvas langenud üleüldise vene propaganda mõju alla.
Tegelikult, aga oleks kena kui keskenduksime poliitiliste küsimuste asemel siiski oma isiklike ja sugulaste tuttavate kogemustele antud teemal.
Mida sellest kõigest arvata?
Küüditamine
-
Assar
- Kontakt:
- Status: Eemal
Küüditamine
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
-
Kristy
Ma käisin hiljuti vaatamas Andres Söödi uut dokumentaalfilmi "Ajapikku unustatakse meie nimi" kus ühe osana oli üsna põhjalik jutt sellest (Aadu Mustalt), kuidas venemaa arhiividest üritatakse kätte saada nii palju kui vähegi võimalik, toimikuid, mis puudutavad Eestlaste küüditamist. Aadu Musta jutust jäi mulje, et need kavatsetakse digitaliseerida?
Minu meelest ei ole olemas ühtegi eesti perekonda, kellest küüditamine oleks mööda käinud. Kahjuks ei ole mul võimalik seda filmi uuesti vaadata, et täpsustada ja nii palju kui ma tean, siis rohkem seda filmi vist näidata ka ei kavatseta.
Aga Aadu Must räägib seal filmis sellest, kuidas on olemas kusagil Tomskis 600 000 isikutoimikut, kus hulgas ka Eestlaste toimikud ja ma sain aru, et nad otsivad sealt. 10 000?? (kui mulle õigesti meelde jäi) eestlaste toimikud on leitud, ütles Aadu Must.
Kangesti tahaks tema kommentaari siin lugeda, sest enda sugulasedki sinna oblastisse saadetud. (ei ükski, kes filmis esines)
Minu meelest ei ole olemas ühtegi eesti perekonda, kellest küüditamine oleks mööda käinud. Kahjuks ei ole mul võimalik seda filmi uuesti vaadata, et täpsustada ja nii palju kui ma tean, siis rohkem seda filmi vist näidata ka ei kavatseta.
Aga Aadu Must räägib seal filmis sellest, kuidas on olemas kusagil Tomskis 600 000 isikutoimikut, kus hulgas ka Eestlaste toimikud ja ma sain aru, et nad otsivad sealt. 10 000?? (kui mulle õigesti meelde jäi) eestlaste toimikud on leitud, ütles Aadu Must.
Kangesti tahaks tema kommentaari siin lugeda, sest enda sugulasedki sinna oblastisse saadetud. (ei ükski, kes filmis esines)
-
Mardo Margumets
- Kontakt:
1998. aastal oli Sõnumilehes üks huvitav artikkel, kus üks teemaga väga kursis olev inimene kirjeldab täpselt kuidas küüditamise ettevalmistamie toimus
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=22142
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=22142
-
Raimond Leht
Lugesin ise ka seda artiklit. Tundus natuke ootamatu avaldus kõrge riigiametniku poolt. Minu vanaisa oli ka küüditatu ja tuli ka Siberist isegi tagasi. Tema teadis täpselt, kes koputas. Otsis hiljem selle mehe ülesse ja too oli ülesse tunnistanud ...
Aga noh, tegelikult olen alles algaja praegu ja mõtlen et normaalne oleks ikka ajaloolasi usaldada, aga selline mälestus lihtsalt oli...
Aga noh, tegelikult olen alles algaja praegu ja mõtlen et normaalne oleks ikka ajaloolasi usaldada, aga selline mälestus lihtsalt oli...