Küüditamine

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
Assar
Kontakt:
Status: Eemal

Küüditamine

Postitus Postitas Assar »

Sattusin Delfis lugema artiklit Ajaloomuuseumi teaduskonverentsi kohta
märtsiküüditamisest.
Kuna küüditamised puudutasid pea kõiki suguvõsasid, siis mõtlesin, et see uudis võiks huvi pakkuda ka meie foorumile ja siin arutelu pakkuda.
Uudis ise siin.
Delfi kommentaatoritele pakkus uudis enneolematut ja ühtset vastuolu uudise sõnumile.
Tekib küsimus, kas tõesti ajaloolased konverentsil esitasid valesid fakte või on eesti rahvas langenud üleüldise vene propaganda mõju alla.

Tegelikult, aga oleks kena kui keskenduksime poliitiliste küsimuste asemel siiski oma isiklike ja sugulaste tuttavate kogemustele antud teemal.

Mida sellest kõigest arvata?
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Kristy

Postitus Postitas Kristy »

Ma käisin hiljuti vaatamas Andres Söödi uut dokumentaalfilmi "Ajapikku unustatakse meie nimi" kus ühe osana oli üsna põhjalik jutt sellest (Aadu Mustalt), kuidas venemaa arhiividest üritatakse kätte saada nii palju kui vähegi võimalik, toimikuid, mis puudutavad Eestlaste küüditamist. Aadu Musta jutust jäi mulje, et need kavatsetakse digitaliseerida?
Minu meelest ei ole olemas ühtegi eesti perekonda, kellest küüditamine oleks mööda käinud. Kahjuks ei ole mul võimalik seda filmi uuesti vaadata, et täpsustada ja nii palju kui ma tean, siis rohkem seda filmi vist näidata ka ei kavatseta.
Aga Aadu Must räägib seal filmis sellest, kuidas on olemas kusagil Tomskis 600 000 isikutoimikut, kus hulgas ka Eestlaste toimikud ja ma sain aru, et nad otsivad sealt. 10 000?? (kui mulle õigesti meelde jäi) eestlaste toimikud on leitud, ütles Aadu Must.
Kangesti tahaks tema kommentaari siin lugeda, sest enda sugulasedki sinna oblastisse saadetud. (ei ükski, kes filmis esines)
Eike Riis

Postitus Postitas Eike Riis »

Need Tomski arhiivis olevad toimikud, millest Aadu Must räägib, ei ole mitte NL ajal küüditatute toimikud, vaid tsaariajal Venemaale vangi viidute ja ümberasujatena läinute ning nende järeltulijate omad.
helmhi
Kontakt:

Postitus Postitas helmhi »

1950. a toimus Setumaal järelküüditamine.
Minu kadunud vanatädi jutust jäi küll mulje, et küüditanud valiti välja mõne kohaliku aktivisti soovitusel.
Mardo Margumets
Kontakt:

Postitus Postitas Mardo Margumets »

1998. aastal oli Sõnumilehes üks huvitav artikkel, kus üks teemaga väga kursis olev inimene kirjeldab täpselt kuidas küüditamise ettevalmistamie toimus
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=22142
Raimond Leht

Postitus Postitas Raimond Leht »

Lugesin ise ka seda artiklit. Tundus natuke ootamatu avaldus kõrge riigiametniku poolt. Minu vanaisa oli ka küüditatu ja tuli ka Siberist isegi tagasi. Tema teadis täpselt, kes koputas. Otsis hiljem selle mehe ülesse ja too oli ülesse tunnistanud ...
Aga noh, tegelikult olen alles algaja praegu ja mõtlen et normaalne oleks ikka ajaloolasi usaldada, aga selline mälestus lihtsalt oli...
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”