Kas keegi oskaks mind natukene aidata ja öelda, mida saksa keeles võiks tähendada Tüschelschen Krüger.
Terve tekst on ise siis selline: Akte betreffend den wegen Misshandlung des Waisenkindes Marie aufgeschuldigten Tüschelschen Krüger T. Grünfeldt.
Ülejäänud sõnadest saan enamvähem aru.
Aitäh!
Kes teab?
-
Kalmerm
- Status: Eemal
Ega Teil pole aimu, kus kandis see jõhkardist, ilmselt sakslasest, kõrtsmik võis 1849. aastal Eestimaa kubermangu piires elada ? Näib, et selle kõrtsi nimi on suhteliselt lokaalne ja pole seotud mingi suurema küla või mõisa nimega. Saksamaal on välja antud raamat kõrtsidest ja postijaamadest Eestimaal ja Põhja-Liivimaal 17-20. sajandini. (Gertrud Westermann). Selles raamatus ei märgita Tüscheli kõrtsi. Ilmselt ei suuda see raamat kõike tolleaegseid arvukaid kõrtse hõlmata. Teine võimalus on, et eksitud on kõrtsi nimega. (Pisut sarnane oleks ehk Türsamäe, saksa k Türsel, kõrtsi nimi, mis asus kusagil praeguse Sillamäe piirkonnas)
Nii, et tegemist on mingi Tüschel(?) kõrtsiga. Aitäh, Kalmerm!
Ma ise tean ka vaid niipalju, et asi toimus Eestimaa kubermangus, ja mingi Saksa ekspeditsiooni toimiku pealkiri oli see, mis mul enne kirjas oli.
Ma nimelt otsin andmeid oma vanavanavanaema kohta, kes sündis 1847, ja kes paistab olevat saanud endale mingil ajal nimeks Grünfeldt. AISist leidsin antud pealkirjaga toimiku, ja lootsin, et ehk võis see Marie (minu esiema oli küll Elisabeth Marie) olla T. Grünfeldti poolt lapsendatud.
Aga kui jutt käib kõrtsist, siis vist mitte.
Ma ise tean ka vaid niipalju, et asi toimus Eestimaa kubermangus, ja mingi Saksa ekspeditsiooni toimiku pealkiri oli see, mis mul enne kirjas oli.
Ma nimelt otsin andmeid oma vanavanavanaema kohta, kes sündis 1847, ja kes paistab olevat saanud endale mingil ajal nimeks Grünfeldt. AISist leidsin antud pealkirjaga toimiku, ja lootsin, et ehk võis see Marie (minu esiema oli küll Elisabeth Marie) olla T. Grünfeldti poolt lapsendatud.
Aga kui jutt käib kõrtsist, siis vist mitte.