vaba inimene?
vaba inimene?
Kas ma loen õigesti välja, et peigmehe "amet" on Freier Mensch - vaba inimene - ja mida see määratlus 1868. aastal, kui pärisorjust ju enam ammu ei olnud, tähendas?:
Saaga EAA.1232.1.226:48?381,1570,127,47,0
Saaga EAA.1232.1.226:48?381,1570,127,47,0
-
marvi meriniit
- Status: Eemal
-
Assar
- Kontakt:
Re: vaba inimene?
Vaadake, seda suurt lahtrit sinna on kirjutatud ... Stand, Rang oder Gewerbe, ... Nii, et märkida võis sinna ka kõike muud mitte ainult ameteid, vaid ka seisusi, aukraade, tiitleid jms.kerstik kirjutas:Kas ma loen õigesti välja, et peigmehe "amet" on Freier Mensch - vaba inimene - ja mida see määratlus 1868. aastal, kui pärisorjust ju enam ammu ei olnud, tähendas?:
Freie Leute on pigem seisus. Ega selline seisus tollepärast siis veel ära ei kadunud, et pärisorjus kaotatud oli. Pealegi Venemaal ju veel polnud ka.
Ka linna siirdunud talupoeg jäi talupoja seisusesse hoolimata sellest, et ta oli juba 3...4 põlvkond linnaelanik ja maaharimisest mõhkugi ei teadnud.
Seisust vahetada on alati väga raske olnud.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Aitäh vastajatele! Arvasin ka ise, et määratlus "vaba inimene" võib olla jäänuk ajast, kui enamik eestlasi veel sunnismaised olid. Sellele viitab minu meelest ka -sohn-lõpuline perekonnanimi, mida minu tähelepanekute järgi anti eestlastele, kes mingil põhjusel said perekonnanime Eestimaa kubermangus enne 1835. aastat.
-
Uku.Velbri
- Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.
1868- ndaks aastaks oli pärisorjus Vene Keisririigis, vähemalt paberil, kaotatud küll ikka juba. Vastavatele dokumentidele lõi keisri-härra oma templijälje alla 19. veebruaril 1861. 5. märtsil tuli asi ette veerida kõikides kirikutes. Aleksander II sai selle järgi "hellitusnime" Vabastaja.Assar kirjutas: ...et pärisorjus kaotatud oli. Pealegi Venemaal ju veel polnud ka...
Tervitades,
Uku
Traaditu köne 56 48 43 78.
Uku.Velbri
- Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.
Ära sellisel spekulatsioonil külitades küll oma puud loo - minuga suguluses viibinud vennad said justkui Habersis nimeks Kwellstein, kuid kuna nad viidi nimepaneku-aastal mujale, kinnitati nende liignimeks hoopis isa nimepanekueelne "hüüdnimi", elik Christiansohnkerstik kirjutas:... Sellele viitab minu meelest ka -sohn-lõpuline perekonnanimi, mida minu tähelepanekute järgi anti eestlastele, kes mingil põhjusel said perekonnanime Eestimaa kubermangus enne 1835. aastat.
Tervitades,
Uku
Assar
- Kontakt:
Täitsa häbi hakkab küll praegu!Uku Velbri kirjutas: 1868- ndaks aastaks oli pärisorjus Vene Keisririigis, vähemalt paberil, kaotatud küll ikka juba. Vastavatele dokumentidele lõi keisri-härra oma templijälje alla 19. veebruaril 1861. 5. märtsil tuli asi ette veerida kõikides kirikutes. Aleksander II sai selle järgi "hellitusnime" Vabastaja.
Selliseid vigu ei peaks tegema ikka küll
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
-
Uku.Velbri
Noh, jah, eks sellised vead võivad kättemaksvad olla küll. Aga Alexander II oligi üsna pehme iseloomuga ja liiga rahvasõbralik, sõbraliku pommi otsas Ta ju lõpetaski 8)Assar kirjutas:Täitsa häbi hakkab küll praegu!
Selliseid vigu ei peaks tegema ikka küll
Tervitades,
Uku