Kihelkonna määramine.

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
Uku.Velbri
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.
Status: Eemal

Kihelkonna määramine.

Postitus Postitas Uku.Velbri »

Kuidas tuleks kihelkonda määrata - kas kiriku või mõisa järgi?
Ellamaa esiisad kuulusid Nissi kiriku alla, samas olid nad Sooniste mõisa hingekirjas ja sellega Kullamaa kihelkonnas?
Sama Tallinna külje all - Kwellsteinid Pühavaimu, hiljem Jaani ristiga majas arvel, kuid Habersi mõisa alluvuses viibides ka Keila kihelkonda kuulusid?
Tervitades,
Uku
Traaditu köne 56 48 43 78.

Postitus Postitas anu.jarv »

mina olen oma pühavaimu kiriku hingekirjas olevad esivanemad küll kihelkonna või pigem mõisa järgi määranud. Või mis kihelkonda näiteks Viimsi , Väo või Nehatu kuulusid? Hingeloendite järgi natuke Jüri ja põhiliselt Jõelähtme kihelkonda.
Samas oma Nissi peaaegu sugulased jälle vist pigem kiriku järgi määranud, ääremaadel nad kohati ka Risti (Harju-Risti?) kiriku alla kuulunud. Aga seda võtaks pigem erandina.
Assar
Kontakt:

Postitus Postitas Assar »

Aga millest see küsimus kerkis ülesse? Kas sa tahad täita andmebaasis lahtrit "kihelkond" võib olla teatud juhtudel tuleks piirduda elukoha mõistega - mingi konkreetne küla, talu, mõis vms. Eriti kui piirid on olnud hägusad või ebastabiilsed.

Minu ühes suguvõsas on olnud tavaline, et lapsed sünnivad Paides, Pihkvas, Tambovis, Riias ja Olonezis. Mul pole veel pähegi tulnud kihelkondlikku kuuluvust siinjuures määrama hakata. Eriti kui tavaliselt pole keegi saanud lapsi samas kohas kus ise sündis. Siin võiks paindlikult läheneda, sest muidu upub probleemidesse, mis võib olla polegi nii suured probleemid.

Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
Uku.Velbri
Asukoht: Tallinn, Nõmme. Esipõlved - Ellamaa, Vastse-Antsla, Vana-Kuuste, Restu, Juuru, Mustjõe.

Küsimus kerkis sellest, et siia foorumisse Kwellsteine ülestähendama hakates tekkis ideeline segadus. Kiriku järgi on nad Tallinlased, ka Habers(t)i mõis kuulus linnale, kuid Hingede lugemiseks koguneti Keila kihelkonnas järjekorda. Ise kaldun arvama, et kuna see Mustjõgi/Schwarzenbeck (praeguse loomaaia peavärava juurest pisut kesklinna poole ja teisel pool teed) asus Lääne-Harjumaal, tuleks ta ikkagi Keila kihelkonna alla kuuluvaks lugeda.
Tervitades,
Uku
Kontakt:

Postitus Postitas Assar »

Uku Velbri kirjutas:Küsimus kerkis sellest, et siia foorumisse Kwellsteine ülestähendama hakates tekkis ideeline segadus. Kiriku järgi on nad Tallinlased, ka Habers(t)i mõis kuulus linnale, kuid Hingede lugemiseks koguneti Keila kihelkonnas järjekorda.
On üks ütlemine "topelt ei kärise".
Kui juba nii väikese vahemaa pealt on küsimus, siis juu sinu sugulasi eksis nii siia kui sinnapoole demakratsioonijoont :lol:

Assar Järvekülg
Uku.Velbri

Assar kirjutas: On üks ütlemine "topelt ei kärise".
Seda küll, ja eelmise korra ajal öeldi, et 100 on vähe, 200 jälle palju, võtame kaks korda 150 8) .
Kuna ma ise taunin topeltpostide tekitamist, siis ei luba ma endal seda teha :D . Ja üldiselt on minu esiemad, -tädid ja -tütred ikka rohkem oma küla või valla iibe eest väljas olnud, kuigi jah, esineb ka tagasilööke :roll: .
Tervitades,
Uku

Postitus Postitas anu.jarv »

hingeloend 1795 määrab iagtahes üheselt Õismäe, Habersti jms Keila kiheloknna alla Saaga EAA.1864.2.V-27:1 mina lähtuksin igatahes sellest
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”