Koguduse vahetamine - ei loe välja

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Eilish
Kontakt:
Status: Eemal

Koguduse vahetamine - ei loe välja

Postitus Postitas Eilish »

Tere!

Mul mure 18.sajandi meetrikaraamatutega. Lihtsamad asjad loen välja, aga nüüd pikk tekst ees. Ilmselt on tegu koguduse vahetamisega.
Mind huvitavad eelkõige Õngu küla inimesed:

Öngo Laasi Hans & uxor (naine) Ann
Öngo Hanso Tönis & uxor Marre
Öngo Hanso Hindric & Weib (naine) Kirsti

Selle valla kirikukirjutajatel oli naljakas komme segada kokku saksa, ladina, hiiu ja eesti keel ja seda sageli ühes lauses. Aga eks see oli mujal ka nii.

Dokument asub aadressil:
EAA.3171.1.13
Lk. 78 II pool

Ette tänades

Pia
mlauri

Postitus Postitas mlauri »

Täpselt ei oska ette lugeda, kuid tundub, et need pered on mõisahärra (hr Lieutenant von Stackelberg) poolt Pühalepa kihelkonda ümber asustatud, kaks esimest sealjuures Weoma külla, viimase kohta täpsemaid andmeid pole. Neile on armulaual käimise kohta paber kaasa antud /või siis sinna saadetud.
Patrick Rang

Postitus Postitas Patrick Rang »

Tere,

sedasama loen ka mina üldjoontes välja.

Vaatasin oma andmebaasist, kas ma leian neid inimesi või nende järglasi Veomast, kuid midagi kindlat ei leidnud. On paar Veoma inimest, kes tundub olevat mingi aeg Veomale elama asunud, kuid kust ja millal ei tea.

1. Veoma Tõnise tütar Ingel, ab 16 Dec 1767 Vahtrepa Peedu Simmoga, järeltulijad Põld
2. Veoma Tõnise Jüri (ca 1731 - 01 May 1784), ab 14 Dec 1763 Vahtrepa Nigo Hansu Kadriga, on lapsi, aga nendest edasi ei tea
3. Veoma Hindri poeg Peeter (ca 1750 - 1808), ab 27 Nov 1776 Vahtrepa Nuudi Marega, järeltulijad Anker, Ergmann osaliselt naisliini kaudu ka Johannisbeer.

Kui nii vaadata, siis Tõnise ja Hindri järglastega oleks nagu tegu...aga miski ei väida hetkel, et need sinu otsitavad Õngu inimesed on. V-olla on neist mõttearendustest siiski mingit tolku....

Terv,

PR
Eilish
Kontakt:

Tänan

Suured tänud igatahes. Vajasin lihtsalt kinnitust, et tegu on ümberasumisega. Katsun kaardistada Õngu küla inimesi 18.-19.sajandil, aga geograafiliselt kaugemale ajan järge vaid siis, kui tegu otseselt sugulastega. Siiski märgin hea meelega üles, kui keegi kuhugi lahkub ja kuhu ta läinud on. Võib-olla on seda vaja.

Patrick, Sulle saatsin mingil hetkel ka ühe versiooni Õngu küla inimestest ja Hansleppadest. Olen seda nüüd täiendamas ja parandamas, aga lünki on ikkagi tublisti. Mingil hetkel saadan siiski selle uue versiooni ka. Ehk on see abiks.
Patrick Rang

Jah, sain Õngu küla materjalid kätte, aga et pole jõudnud nendega süsteemselt tegeleda, olen ka ses osas vaikinud. Esmamulje oli võimas. Täiendused loomulikult teretulnud - nii nagu ma tavatsen täheldada, siis tublide uurijate ühistöö tulemusena saab minu hinnangul hiljemalt aastaks 2020 kogu Hiiumaa kaardistatud!

Mis puutub Leo Tiigi materjalidesse, siis ta on teinud loomulikult ära suure töö, tema põhimine puudus on see, et sageli jätab ta vajalikud järeldused tegemata. Info on olemas, aga tulemust ei ole...

terv,

PR
Eilish
Kontakt:

Jah, Leo Tiigi uurimus oli mulle ka abiks otste kokkuviimisel.
Hiiumaa kaardistamine oleks igati hea mõte. Oleks keegi, kes siis trükiks ümber nt 18.sajandi kirikuraamatud. See on üsna tänamatu töö, sest osa kirjutajaid ei olnud pehmelt öeldes eriti suurepärase käekirjaga. Ma toksin hetkel ümber vaid Õngu ja Vanaselja küla puudutavaid andmeid.
Patrick Rang

Muuseas, komistasin juhuslikult ca 5 min tagasi sinu sugulaste otsa Pärnu Eliisabeti personaalraamatus http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?web=saag ... .1.147:366
Eilish
Kontakt:

Oh, sellest on suur abi! Siis tean, kust kandist edasi otsida! Mõtlesin isegi, et nad vist läksid mingil hetkel Salajõest ära, sest andmed nende kohta puuduvad hiljem.
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”