"puuduv lüli" 20. sajandi algusest

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
eliisabet
Status: Eemal

"puuduv lüli" 20. sajandi algusest

Postitus Postitas eliisabet »

Olen oma suguvõsa uurimisel ühe haruga väga hädas, kuna ei tea 20. sajandi alguses sündinud vanavanemate kohta piisavalt, et sealt midagi hargnema hakkaks. Neid, kes võiksid teada, olen küsitlenud, aga osaliselt segaste peresuhete ja inimsaatuste tõttu ei ole paljusid asju meeles või üldse teada.
Vanavanaema kohta tean ainult sünniaastat (1917), seegi arvutatud vanuse järgi surma ajal kalmistu andmete põhjal ja abielunimesid (kaks abielu). Tema õe kohta tean täpset sünniaega (1911), aga jälle ainult abielunime.
Vanavanaisa kohta samuti ei tea sünnikohta. Kuna ta emigreerus 40-ndatel USA-sse, siis USA andmebaaside järgi olen suutnud tuvastada täpse (?) sünni- ja surmaaja (vastavalt 1912 ja 1971).
Tean, et nad elasid Tallinnas, aga Tallinna puhul on suur tõenäosus, et inimesed ei ole tegelikult seal sündinud. Neid aastaid tihtipeale nagunii kirikuraamatutes polegi.
Siseministeeriumi perekonnaarhiiv annab vähemalt kodulehe andmetel koopiaid dokumentidest ainult siis, kui juba isegi kõike tead (nt abiellumise aeg, koht, nimed enne abielu; sünni puhul jälle täpne kuupäev ja koht). Samas just seda mul ju olekski vaja teada saada.
Kas siis tõesti ongi nii, et kui 20. sajandi algusest üks lüli puudu jääb, siis ei saagi kunagi rohkemat teada? :( On kellelgi nõuandeid, kuidas te olete sellise olukorra lahendanud?
Bibilotta
Kontakt:

Postitus Postitas Bibilotta »

Mina vist läheneks kõikse pealt AIS otsingusse.... http://ais.ra.ee/ ... ja kui sealt midagigi leiaks, siis jalad kõhu alt välja ja arhiivi. Küll siis hargnema hakkab.
Ja ikka uurida ja nuputada, et akki mõni eakam sugulane või peretuttav kuskil ja küll temagi ehk teaks pajatada.
Ja avalikusta nimed, mida otsid, sest siin foorumiski võib juhtuda, et keegi juba miskit uurinud ;)
katakai

Postitus Postitas katakai »

Kui on tegemist Tallinnas elanud inimestega, siis võib astuda sisse Tallinna Perekonnaseisuametisse (Pärnu mnt.67). Sealsest arhiivist võib leida päris palju andmeid. Olen ise selle asutuse abi kasutanud.

Edu soovides, Karin
KlaireLa

Postitus Postitas KlaireLa »

Mul samasugune probleem. Häda veel selles, et vanaema ja vanaisa ei ole Eesti sündinud ega Tallinnas elanud. Keegi nende lastest ei oska aidata. vanaisa nimest on kaks nimevormi miskipärast kasutusel. Väga raske on leida nende vanemate kohta andmeid. See, et vanavanaisa nimi oli Siim ja elas kuskil Tapal või äkki Muhus ei aita ka kuhugi edasi.
Assar
Kontakt:

Postitus Postitas Assar »

KlaireLa kirjutas:Mul samasugune probleem. Häda veel selles, et vanaema ja vanaisa ei ole Eesti sündinud ega Tallinnas elanud. Keegi nende lastest ei oska aidata. vanaisa nimest on kaks nimevormi miskipärast kasutusel. Väga raske on leida nende vanemate kohta andmeid. See, et vanavanaisa nimi oli Siim ja elas kuskil Tapal või äkki Muhus ei aita ka kuhugi edasi.
Ma ei saanud hästi aru, kas need vanavanemad, kes siin sündinud pole, nende sünniandmed on sul teada. Kui pole, siis soovitaks teha perekonnaseisus päring kas või oma isa/ ema ? kohta. Vanemate andmete koos on reeglina nende sünniajad ja kohad - siis saab juba edasi plaane pidada, kust välismaalt ja kuidas edasisi väljakaevamisi teostada. Teine mõte mis tuli on see, et kuigi nad kumbki võibolla pole Eestis sündinud võivad nad olla siin abiellunud või surnud. Kui need ajad on olemas on jällegi algandmed mille abil perekonnaseisuametnikud sind aidata saaksid. Muidugi on võimalik, et AIS sisaldab midagi põnevat. Kui on teada, kus mees töötas, koolis käis jne. siis ka ametiasutuste kaudu saab täpsustada oli see nüüd Muhu saar või Tapa. Kui juba selline kahtlus on, siis võib olla, et ta oli mõlema paiagaga kuidagi seotud.

Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”