Vaderid ja surmapõhjus

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Eilish
Kontakt:
Status: Eemal

Vaderid ja surmapõhjus

Postitus Postitas Eilish »

Vajan taas abi. Kes siin vaderiteks on olnud:
Saaga EAA.1287.3.1:207?1649,1319,518,117,0

Ma loeks nagu algusest välja "meine tocher - minu tütar", aga jälle ei hakkaks spekuleerima. Äkki oli pastori tütar üks vader. Aga kindlasti on keegi targem.

Ja siin vajaks üks surmapõhjus selgitamist:
Saaga EAA.1287.3.2:278?40,240,538,72,0
Mis on Nigola Ado juurde kirjutatud?

Tänud juba ette!
Kirsti Ervola

Re: Vaderid ja surmapõhjus

Postitus Postitas Kirsti Ervola »

Jah, minu arust pastori tütar (Hedvig Helena?) on vaderiks.

Nigola Ado surmapõhjust ma ei sealt leia. Iga sõnast ei saa aru, aga märkuse järgi ta oli ‘ustav ja tubli mees’ kes ilmselt pidas lugu Jumala sõnast, ja tema matmine käis tasuta:
e. treuer und nüchterner Kerl, der Gottes Wort ### gesinde lobte(?), .. Past:th gratis.
Eilish
Kontakt:

Aitäh!

No sellist märkust on igati tore ju oma esivanema juurest lugeda. :D
Huvitav, kas keegi oskab öelda, mis puhul üldse tasuta kedagi maeti? Mul ühe ja teise esivanema juures märkus, et "gratis - tasuta".
Eilish
Kontakt:

Kas leiduks äkki ka geenius, kes suudaks selle pika teksti välja lugeda ja tõlkida:
Saaga EAA.1287.3.1:230?1142,523,480,265,0

Ma saan vaid tükati sellest jagu (ja see tükati ka võib-olla valesti):

Sahkri Jürri, Kirchen kerl (ta elas pastoraadis küll), als --- der voriger Nacht aus Engdischen dorff ------- Jausse Tönnis --- jne jne palju saksakeelset juttu, mis mu saksa keelele üle jõu käib.

Igatahes oleksin vääääääääääääga tänulik kellelegi, kes natuke keelt jagab ja varesejalgu lugeda oskab. :)

Tänud ette!

PS! Mis on see sõna: Saaga EAA.1287.3.1:47?281,861,63,34,0 Kas võib olla "sohn"? Esimene täht ei näi s-na.

PPS! 1710-1714 oli Suure-Jaani pastoriks Heinrich Frost: http://et.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Frost" onclick="window.open(this.href);return false;
Kirsti Ervola

Õnnetus juhtus üldjoontes nii, et kirikuteener Sahari Jürri põõrdas eelmisel keskööl, ehk purjus tagasi Janse Tönnise lapse ristselt, murdas hobusega jääd kiriku tammil ja uppus; hommikul koolmeister tema leidas. Ta maeti ilma kirstulina ja kellalöömist kirikuaia ühishauda(?):
Kirchen Kerl oder Spö-Gubbe der vorige Nacht aus Engdischem Dorffe, ohnzweiffel trunken von Janse Tõnnis Kindtauffe kommend, mitte in der Nacht, am Damm unter d. Kirchen Bache(?) das Eis mit sein Pferd ... gebrochen und versoffen, dieser Morg. früh vom Schulmeister daselbst gefunden worden. – Ohne Gehang u. Glocken Klang, doch aufm Kirchhofe in Striffel(?) begraben.

Huvitav et Sahari Jürri amet on metrikas ka rootsi keelel, Spö-Gubbe, ’vabemees’, suigukubjas.

Pakun et selle pruuti amet on Viehe Weib, karjak.
Eilish
Kontakt:

Suur tänu! See nii pikk ja keeruline tekst, et mu niru saksa keel närib sellest vaid osa läbi. Nii hea, kui leidub oskajaid inimesi.

Vaat siis, mis kõik välja ei tule. See "gubbe" oli minu meelest ka naljakas, sest see tähendab rootsi keeles vanameest :D Vaatasin üle, et see "spögubbe" oli kirikus inimene, kes kantsikuga ajas teenistuse ajal üles magama jäänud kirikulisi. Ma pole sellist nimetust nagu "suigukubjas" kuulnudki, aga see on väga tabav. No on aga amet. :D Aga hakkasin mõtlema, et rootsikeelses nimetuses polegi midagi imelikku - oli ju rootsi aeg Eestis just lõppenud.

Sahkri Jürri võis tõesti tulla Janse/Jause Tönnise juurest ristsetelt, sest ta suri 17.märts, 16.märtsil aga ristiti Jause Tönnise poja Jürri ja Tio poeg Hans: Saaga EAA.1287.3.1:185?1134,913,506,119,0
Jürri oli pea terve elu kiriku teenijaks, pärast tema surma jäi ta naine kirikuvaeseks. Kirjas lausa, et kiriku kerjus, aga eks ta vist seesama ole.

See "striffel" on vististi võserik. Ju ta siis kirikuaeda sissepoole ikka maeti, aga ilmselt aia äärde, sinna kus tavaliselt põõsad ja võsa kasvab.

See "viehe weib" on loogiline küll. Ma just mõtlesin, et kas tõesti pastori poja naine, aga sellisel juhul oleks kirjutatud "lesk".

Nii et suur tänu veelkord!
Kirsti Ervola

Suigukubja leidsin sõnaraamatust. . . see tukkujate ärkvele nügamine oligi natuke vanema mehe tööd.
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”