Tere!
Teema siis mu vanaema neiupõlvenimi. Uuemal ajal on kasutatud kahel esimesel moel, vanemates Haljala raamatutes leidsin aga hoopis kolmanda variandi.
Nimi kõlab minu jaoks kummaliselt, pole ei eesti ega ka miski õige saksa nimi. Äkki mõni keeletundja oskab pakkuda nime päritolu?
Wahur
Didvi/Tidvi/Titvei
Didvi/Tidvi/Titvei
Rannu/Tamme Lokkidest, Virumaa Lugenbergidest/Lainemäedest, Vändra Martinsonidest, Haljala Didvidest. Kõik Hüvad huvitavad ka.
-
Raivo Seppo
- Status: Eemal
Haljala Titvei on juba tuntavalt eestipärastatud teisend Viru-Jaagupis leiduvast Didvi´st (Tidvi), mis juhunimena pole imekspandav sama kihelkonna kõlalähedaste nimede kõrval, kuigi - nagu põgusalt kontrollisin - , leiab neid juhuslikult, ühe igas vallas - Tidrik, Tiido, Tiitso, Tiit. Didvigi saab lugeda kõrgsaksa (saksa kirjakeele) Dietwig´i (,rahvavõitleja´) alamsaksa (Didwig, Didewik)-taani mugandiks.
Kui Titvei > Didvi, näib see küll 19. saj teise külje moodsa "regermanisatsioonina", ehkki pole välistatud, et kunagi Tidvi (< Didwi, Didwik) eesnimeks on olnud ja tuhmudes talunime Tidvei > Titvei on andnud. Teise silbi diftong talu rahvakeelses nimes pole taas eriti tõenäoline.
Kui Titvei > Didvi, näib see küll 19. saj teise külje moodsa "regermanisatsioonina", ehkki pole välistatud, et kunagi Tidvi (< Didwi, Didwik) eesnimeks on olnud ja tuhmudes talunime Tidvei > Titvei on andnud. Teise silbi diftong talu rahvakeelses nimes pole taas eriti tõenäoline.
Kõlab kõige loogilisemalt jah. Kusjuures nimi on muutunud järjest "saksapärasemaks". Titvei 19.saj algul, Tidvi siis kui esivanemad alul Karsi ja sealt edasi Siberisse läksid, 1934 Eestisse koopteerudes sai sest aga Didvi. Päris kindlat liini tõmmata nende reisimiste tõttu ma vist ei saagi, seega piirdun oletusega et need Haljala Titveid-Tidvid on õiged sugulased.Raivo Seppo kirjutas: Kui Titvei > Didvi, näib see küll 19. saj teise külje moodsa "regermanisatsioonina"
Wahur
Rannu/Tamme Lokkidest, Virumaa Lugenbergidest/Lainemäedest, Vändra Martinsonidest, Haljala Didvidest. Kõik Hüvad huvitavad ka.
-
Luule Palmiste
Wahur
Tere! Minu vanavanaema neiupõlve nimi oli An Luggenberg/Lugenberg Juhani tütar. An sündinud 29.03.1867, kes abiellus Hindrik Tikerberiga Viru Jaagupist.
Uurimine ei ole lõpetatud, rohkem olen uurinud Tikerberisid/Tikkerberisid, kuna minu neiupõlve nimi oli Tikkerberi.
Kui on küsimusi, olen nõus alati vastama.
Luule
Uurimine ei ole lõpetatud, rohkem olen uurinud Tikerberisid/Tikkerberisid, kuna minu neiupõlve nimi oli Tikkerberi.
Kui on küsimusi, olen nõus alati vastama.
Luule
Oma Lugenbergi-juurikate kohta ma ise palju ei tea.
Minu isa ema Naima on sünd. Lainemäe, tema isa oli Hugo Lugenberg.
Hugost tean niipalju, et suri vist 1940 (vanuses ca 40-50) ja töötas viimati Eesti Gaasi? kontrolörina?
Pärit oli ta Rakvere kandist, mainitud on Sämi küla aga miskit kindlust selles suhtes pole kuna vanaema antud info kipub olema mitmel põhjusel vastuoluline, valikuline, väheusaldatav.
Lugenbergide kaevamiseni Saagas pole seni jõudnud, mulle olulisem Lokkide liin pakub vähemalt seni piisavalt võimalusi aja raiskamiseks
Very Happy
Trv
Wahur
Minu isa ema Naima on sünd. Lainemäe, tema isa oli Hugo Lugenberg.
Hugost tean niipalju, et suri vist 1940 (vanuses ca 40-50) ja töötas viimati Eesti Gaasi? kontrolörina?
Pärit oli ta Rakvere kandist, mainitud on Sämi küla aga miskit kindlust selles suhtes pole kuna vanaema antud info kipub olema mitmel põhjusel vastuoluline, valikuline, väheusaldatav.
Lugenbergide kaevamiseni Saagas pole seni jõudnud, mulle olulisem Lokkide liin pakub vähemalt seni piisavalt võimalusi aja raiskamiseks
Very Happy
Trv
Wahur
-
Luule Palmiste
Tere!
Hugosid oli seal suguseltsis mitmeid. Mina puutusin oma uuringutes kokku Hugo Lugenbergiga, sünd 18.11.1923.a Jaan Luggenbergi (14.06.1869-18.04.1933) 12 pojana. Jaanil oli esimese naisega 9 last ja teise naise Ida Marie Tikerberiga (23.02.1893-29.12.1958) 3 last. Hugo oli viimane laps, kes jäi sõja ajal kaduma. Läks laeva peale, et üle mere Eestist põgeneda. Laev pommitati põhja. Laevast pääses 7 inimest. Hugot otsitud Punase Risti kaudu tulemusteta.
On olemas veel Hugo Lugenberg Jakobi p, Hugo Lugenberg Karli p.
Ilusat otsimist!
Luule
Hugosid oli seal suguseltsis mitmeid. Mina puutusin oma uuringutes kokku Hugo Lugenbergiga, sünd 18.11.1923.a Jaan Luggenbergi (14.06.1869-18.04.1933) 12 pojana. Jaanil oli esimese naisega 9 last ja teise naise Ida Marie Tikerberiga (23.02.1893-29.12.1958) 3 last. Hugo oli viimane laps, kes jäi sõja ajal kaduma. Läks laeva peale, et üle mere Eestist põgeneda. Laev pommitati põhja. Laevast pääses 7 inimest. Hugot otsitud Punase Risti kaudu tulemusteta.
On olemas veel Hugo Lugenberg Jakobi p, Hugo Lugenberg Karli p.
Ilusat otsimist!
Luule