"Kadunud" Riia raearhiiv.

Vasta
Kalmerm
Postitusi: 366
Liitunud: Teisipäev 16. Jaanuar 2007, 12:45:01
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

"Kadunud" Riia raearhiiv.

Postitus Postitas Kalmerm »

Pisut võibolla spetsiifiline küsimus, aga ehk siiski keegi teab ja oskab midagi selle kummalisest „arhiivikadumisest” arvata ? Olen ka nö asjatundjatelt proovinud uurida, kuid seni tulemusteta.

Riia raearhiiv on küll Läti Ajalooarhiivis täiesti olemas ja fondiregistrist on see leitav, kui sõna magistatraat läti keeles ja spetsiifiliste tähtedega omastavas käändes välja kirjutada või siis lätikeelsed sõnad sisemine ja väline. (otsingusõna „Riga” selles osas tulemusi ei anna).
Riia rae väline arhiiv - Rīgas maģistrāta Ārējais arhīvs (f 673, 1225-1889 4058 säilikut.).
Riia rae sisemine arhiiv - Rīgas maģistrāta Iekšējais arhīvs (f 8, 1220-1878, 1445 säilikut).
Samas on selle arhiiviga siiski midagi kahtlast ja salapärast, kuna:
1. Näib tõesti, et viimased publikatsioonid sellest arhiivist tehti 1930. aastatel August von Bulmerinq´i poolt. See oli veel siis kui Riia linnarhiiv polnud Läti ajalooarhiiviga liidetud. Seejärel pole Riia raearhiivist midagi publitseeritud ja näib isegi et selle alusel pole kirjutatud ühtegi tõsisemat ajaloo uurimust. (Peamiselt genealoogilistel eesmärkidel on kasutatud pigem Saksamaal Herderi instituudis leiduvaid Riia raearhiivi arhivaalide koopiaid. )
2. Möödunud aastal ilmus vägagi põhjalik kolmeköiteline ülevaade Balti mere äärsete riikide vanemate arhiividest.(Baltic Connections. Archival Guide to the Martime Relations of the Countries around the Baltic Sea (including the Nedherlands) 1450-1800. Edited by Lennert Bes, Edda Frankot and Hanno Brand. Leiden Boston 2007)
Selles antakse muuhulgas hea ülevaade Läti Ajalooarhiivis säilitatavatest Kuramaa hertsogiriigi ja kubermanguasutuste, Riias asunud Liivimaa kubermanguasutuste, Riia Suurgildi ja Mustpeade vennaskonna, Riia kaubanduskompaniide arhiividest samuti mitmesugustest, käsikirjade, ürikute ja kaartide kollektsioonides. Viimased hõlmavad mõnevõrra ja Riia raearhiivis pärinevaid dokumente. Täielikult puuduvad, aga igasugused andmed eelnimetatud Riia sisemise ja välimise rae (magistraadi) arhiivi kohta.
3. Esitasin aasta aega tagasi Läti Ajalooarhiivi genealoogilise sisuga päringu, milles vihjasin ja lootsin just Riia raearhiivi kasutamist. Hiljuti saingi 70 eurose vastuse. Kasutatud oli mingit tundmatut prantsuskeelset dokumentide kollektsiooni. Põnev seegi, aga Riia raearhiivist ei sõnagi:
Vasta

Mine “Läti”