Apukalna

Vasta
Riina.Kallas
Postitusi: 925
Liitunud: Reede 07. Aprill 2006, 19:03:04
Asukoht: Tartu
Status: Eemal

Apukalna

Postitus Postitas Riina.Kallas »

Tere!
Kas mõistan asja õieti: Apukalna (Apekalns, Oppekaln) on endisaegne kihelkond praegusel Lätimaal, mille alla kuuluva Vana-Laitsna (Alt-Laitzen) valla/piirkonna inimesi kuulus ka Rõuge koguduse alla?
http://www.eha.ee/saaga/fondid.php?path ... 408&curr=1
Kas see oli rahvusega seotud? Või kuulus Vana-Laitsna mingil perioodil ka Rõuge kihelkonna alla?
Kust otsida andmeid inimeste kohta, kellest on teada, et kuulusid Apukalna kogudusse (igaks juhuks kontrollisin järgi - Rõuge all neid pole)?

Ette tänades,
Riina Kallas
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

Oskan vaid nii palju öelda, et Apukalna või Opekalns asub tänapäeval Lätis ja see on tuntud ka kui Ape linn.
Piirialadel (siis seal piiri muidugi polnud) võis ikka juhtuda, et osa inimesi käis ka Lätis, aga rahvusega arvan on see vaid nii palju seotud, et luteri koguduste õpetajad loevad emakeelseid jutlusi. Kui Apukalna inimesed tegid seda läti keeles siis eestlasel oli üsna raske seda mõista ja vastupidi. Võimalik, et peeti mitmekeelseid jutlusi või teid huvitavad inimesed oskasid läti keelt või saksa keel (ilmselt saksakeelseid jutlusi peeti nii või teisiti). Ma ei usu et kedagi lausa ära aeti.

Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
Eike Riis
Postitusi: 280
Liitunud: Reede 22. Juuli 2005, 18:06:07
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Postitus Postitas Eike Riis »

Apukalna (Oppekaln) ei ole praegune Ape (Hopa), tegemist on erinevate asustatud punktidega. Oppekalni kirik asub Pihkva-Riia maantee ääres Vana-Laitsna ja Vastse-Laitsna vahel.

Vana-Laitsna (läti k - Veclaicene) vald kuulus ajalooliselt Rõuge koguduse alla. 1920.a Läti-Eesti piiri määramisega jäi enamus Vana-Laitsna vallast Läti Vabariigile.

"Kui Vabadussõja järel läks kahe riigi vahel piiride tõmbamiseks, oli Vana-Laitsna vald suureks vaidlusküsimuseks Eesti ja Läti vahel. Mõlemad pidasid seda omaks. Algselt määrati vald Võru maakonda ja seda tunnistas isegi Läti, kuid hiljem taganes lepingust.
Piiriküsimused anti lahendada Briti koloneli Tallentsi juhitud komisjonile. Kuigi algselt plaaniti rahvahääletust, seda ei tehtud. Küll loeti üle hinged, mis näitas eestlaste selget ülekaalu: 1092 eestlast ja 885 lätlast. Paraku otsustas Tallents vaid kaks väikest osa vallast Eestile anda, kogu ülejäänu aga Lätile."

vt Maalehe artikkel: http://www.maaleht.ee/?page=&grupp=arti ... ikkel=1224

Apukalna koguduse materjalid on üsna tõenäoliselt kusagil Läti arhiivides.
janno
Postitusi: 9
Liitunud: Teisipäev 28. Veebruar 2006, 14:34:02
Asukoht: Wana Wõrumaa. Liwland
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas janno »

Assar kirjutas:Oskan vaid nii palju öelda, et Apukalna või Opekalns asub tänapäeval Lätis ja see on tuntud ka kui Ape linn.
Apukalna ja Ape linna ei maksa küll samastada, linnulennult on nende kahe koha vahe 10 km, elan siinsamas ligidal ja olen korduvalt neid kohti külastanud.
Vasta

Mine “Võrumaa üldküsimused”