Oiu küla

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
ontser85
Postitusi: 137
Liitunud: Pühapäev 05. Oktoober 2014, 17:53:10
Status: Eemal

Oiu küla

Postitus Postitas ontser85 »

Olen hädas sellise kohaga nagu Oiu küla.

Nimelt minu esivanemate abielus https://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA ... ,1020,71,0 on kirjas,et Cadry (Kadri) on pärit Ojo külast (ei ole muidugi öeldud,et ta sel sündinud on).

Targemate käest sain teada,et tegemist on sellise külaga,et ta asus Kolga-Jaani kihelkonnas, ent kuulus Viljandi kihelkonnas asunud Vana-Võidu mõisale.

Arvasin,et leidsin pere kodukatsumiste raamatust https://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA ... ,554,351,0

Kuid nüüd olen probleemi ees kuna ei suuda kuidagi leida Kadri ega ühegi teise lapse sündi

1. olen läbi vaadanud 1740-1769 kõigi laste sünnid aga mitte ükski nagu ei sobi ei vanemate paari kui laste ligikaudse sünniga
2. Otsisin 1744-1765 kõigi Kadri sünnid aga ei midagi sobivat...jätsin küla välja ja vaatasin kõik aga ei midagi...
3. Otsisin c.1740-1766 kõik Oiu küla sünnid aga mitte ükski ei sobinud (ka jätsin välja Utti,et äkki ei seosta selle taluga)

Kui arvestada,et kodukatsumiste raamatus on õige pere siis vanemate abielu ma leidsin https://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA ... 3,917,72,0 ja ka Utti Hans surma https://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA ... 9,588,93,0

aga kuna ma aga sobivat sündi ei leidnud siis ma hakkasin juba ka selles infos kahtlema...

Kas on kedagi kel selle küla v kandiga kogemusi kuna olen täiega ummikus ja peal Kadri abielu kahtlen kõiges mis tema peret puudutab.
Katsa
Postitusi: 3742
Liitunud: Pühapäev 23. November 2008, 22:50:11
Status: Eemal

Re: Oiu küla

Postitus Postitas Katsa »

Oiust käidi lapsi ristimas ka Viljandis ning Rannus, seda näiteks siis, kui tee Kolga-Jaani oli läbimatu.

Ca 1732 koostatud kodukatsumise raamatus on näha, et Uti Hans elas Peedi talu saunas Saaga EAA.1285.1.195:57?37,547,736,90,0. Kas endine saunik Andres oli tema lihane isa või mitte, seda ei selgu. Küll aga elas seal ka Hansu ema Anu, kes mõningatel andmetel oli Andrese naine/lesk.

Seesama Peedi talu sai alles hiljem nimeks Uti talu (arvatavasti kinnistus see talunimi millalgi pärast seda, kui talus elanud pere sai 1826 perekonnanimeks U(i)tt). Varasemates allikates kannab talu siiski enam-vähem eranditult nime Peedi. Miks Uti Andres ja Uti Hans olid just nimelt Uti, ei oska öelda. Seos Leie küla Utiga (mis ilmselt samuti ei olnud mingi eraldi talu) ei ole kuigi tõenäoline, sest Leie küla kuulus hoopis Võisiku mõisale ja pärisorjad naljalt erinevatele omanikele kuuluvate mõisate vahel ei liikunud. Tundub, et see nimi tulenes pigem sõna "utt" tähendusest, mida me tänaseks enam ei tea. Sõna võis viidata näiteks hütile (saunale). Leie Uti nimega seostatud rahvas oli vist ka seisuselt pigem saunikud. Ka seal kadus see nimi mingi aja jooksul täielikult käibelt.

Oiu küla Peedi talu ise asus/asub Tänassilma jõe käärus vahetult jõe ääres. Seal lähedal oli/on veel teine Peedi talu, mille paralleelnimi oli Väljaotsa (see oli Peedi kõrval käibel ka 18. saj. kirikuraamatutes).

1748 kodukatsumise ajal tundub Hans elavat pigem juba Paali Matsi talus, kust oli pärit tema naine Rõõt. Ma ei tea päris täpselt, kus asus Paali talu. Mõningad andmed viitavad, et see võis olla praeguse Vare talu kandis üsna Võrtsjärve ääres. Hansu poega Andrest tunti hiljem kui Vare Andrest.

1758 kodukatsumises seda peret ei ole üldse kirjas. Põhjus võis olla kasvõi see, et Oiu küla elanikud käisid näiteks sulastena teenimas teistes Vana-Võidu mõisa taludes ehk elasid ajutiselt (või mõni läks ka alaliselt elama) Viljandi kihelkonnas ja käisid sel ajal kirikus Viljandis. Vastupidine liikumine Vana-Võidu põhialalt Oiusse toimus samuti. Kolga-Jaani kirikuraamatutes on olemas armulaualiste nimekirjad aastate kaupa, sealt võib järge ajada, kas huvi pakkuvad isikud käisid igal aastal Kolga-Jaanis armulaual (ja seega elasid pigem Kolga-Jaani piirkonnas).

1770 kodukatsumises on pere taas kirjas Paali talus (Rõõt on peremees Jaagu õde ja Uti Hansu lesk) Saaga EAA.1285.1.169:16?72,638,432,222,0

Järgnevates kodukatsumistes on nad üsna lihtsasti leitavad.
Katrin H.
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”