välismaalased

Perekonna ajaloo alased küsimused ja vastused, mis ei sobi geograafiliste või olemasolevate temaatiliste foorumite alla
Vasta
kersti
Postitusi: 2
Liitunud: Teisipäev 12. Juuni 2007, 12:40:06
Status: Eemal

välismaalased

Postitus Postitas kersti »

Kas keegi sooviks öelda, kuidas välismaalased perekonnad sisse registreeriti, kui nad Eestisse kolisid. Ma ei leia neist inimestest registreerimiskohta, mitte midagi dokumenti näiteks rahvaloendist, hingeloendist(hingekiri). Kust sellist informatsiooni võiks otsida?
Esimeme märge perekonnast on Ambla kirikuraamatus alles kui esimene laps sündis aastal 1845. Sünnikoht oli Tapa (Taps). Kas Tapa oli mõisa, kelle piirekonnas pere elas :?:
Assar
Postitusi: 2215
Liitunud: Neljapäev 30. Märts 2006, 09:58:03
Asukoht: Viljandi
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas Assar »

Mina küll ei tea, et välismaalasi oleks kuidagi teistmoodi koheldud kui kõiki ülejäänusid. Tekib pigem küsimus, kes sel ajal üldse välismaalane oli. Kindlasti tundsid kohalikud sakslased ja venelased end siin samuti üsna koduselt ja ega meie eestlasedki end ju välismaalasteks pidanud. Aga see on juba teine jutt.
tegelikult sõltub kõik väga palju konkreetsest juhtumist. Mis asjaoludel keegi siiakanti sattus, kus ta tuli ja mis ta siin tegi. Kui ta siin niisama poissmehe elu elas, ei pruugi teda üldse mingites allikates esineda. Kui ta aga soovis mingeid privileege omada (saada mõne linnakodanikuks, aadlimatriklisse, vene riigi teenistusse vms.), tänapäevamõistes ettevõtlusega tegeleda, sattus seadustega pahuksisse või ka lihtsalt perekonnaelu elada, siis tuli tal ilmselt ka oma päritolu mõnevõrra valgustada
Kas Tapa oli mõisa, kelle piirekonnas pere elas
Tollest lausest ei saa hästi aru. Aga ma oletan, et kui välismaalane ei omanud kindlat elukohta, siis ei saagi teda kirjas olla ei rahvaloendis, hingerevisionudes ega mujal. Ta ei pruukinud juba õigel ajal õiges kohas olla. Kõige parem oleks kui valgustaksite ise konkreetset juhtumit vähe rohkem sh. nimed jms. mis teada on. Siis on võimalik ju ka konkreetsemat nõu anda. Uurin ise ka "välismaalasi" ja neid on siia sattunud väga erinevatel asjaoludel nii vabatahtlikult kui sunniviisiliselt. Mingit üldistust "välismaalaste" kohta on väga raske teha.

Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
kersti
Postitusi: 2
Liitunud: Teisipäev 12. Juuni 2007, 12:40:06
Status: Eemal

välismaalased

Postitus Postitas kersti »

Esimene tõeline informatsioon perest on Ambla kirikuraamatus leheküljel Saaga -EELK-1248-1-29-232, kui tütarlaps Luise Pauline sündis a.1845. Sünnikoht oli Tapa. Isa amet oli ”Schafmeister”. Järgnevatel dokumentidel ilmub surnute loetelus ms. vanemade surmaaeg ja et nad olid välismaalased (ausländer). Sünnikoht oli Sileesia(Schlesien). Enne a.1845 ma ei ole mitte kusagilt nendest informatsiooni Eestist või Sileesiast leidnud.
Kas tol ajal kohaliku omavalitsuse ametnikud registreerivad välismaalased Eesti elanikeks, kui nad kolivad paikkonnale? Kas mõisa omanikul oli ka register? Kas eetlastel oli võimalik
reisida (emigreedida või imigreedida) ilma dokumendita ? Ma olen lugenud kusagilt, ma ei mäleta kust, et välismaalased ei olnud hingeloendis. Kas see on õigus või valesti ?
Madis
Postitusi: 211
Liitunud: Teisipäev 02. Mai 2006, 15:56:05
Status: Eemal

Postitus Postitas Madis »

kuuldavasti oli tollal kõige pädevam inimeste liikumise kajastaja oklaadinimekiri. sinna kanti inimesi vastavalt nende erialale: kaupmehed, kingsepad, talupojad - vist ka välismaalasi. lähemalt tasuks lugeda aadu musta raamatust "eestlaste perekonnaloo allikad".
oklaadidest on varem siin foorumis veidi teise kandi pealt ka juttu olnud
viewtopic.php?t=804&postorder=asc
Karin Lindsalu(Heermeyer)
Postitusi: 86
Liitunud: Kolmapäev 01. Veebruar 2006, 20:48:02
Asukoht: aruküla, raasiku v. harjumaa
Status: Eemal

Ausländer´id olid lihtsalt tulejad ( juurdetulijad)...

Postitus Postitas Karin Lindsalu(Heermeyer) »

Mul on kogemused Pärnu linna hingerevisjoniga. Kõik, kes Pärnust polnud pärit ja Pärnusse juurde tulid, isegi naaberkihelkonnast, mujalt Eestimaalt, olid esialgu ausländer`id. Ühed läksid varsti kuhugi ära, teised jäid.
Tahtsin sellega öelda, et ausländer ei pea tähendama tingimata välismaalast.
fred.puss
Postitusi: 352
Liitunud: Teisipäev 19. Juuli 2005, 18:09:07
Asukoht: Tartu
Kontakt:
Status: Eemal

Postitus Postitas fred.puss »

Välismaalaste üle pidasid valvet tolleaegsed politseiasutused ehk Eestimaa kubermangus adrakohtud ja Liivimaa kubermangus sillakohtud. Nende materjalid on ajalooarhiivis.

Hingeloendites on võõrad kirjutatud tavaliselt hingeloendi lõppu (harvem algusesse) võõraste inimeste (fremde Leute) hulka.
Fred Puss
Juhataja
Eesti Isikuloo Keskus
http://www.isik.ee

Palun erasõnumeid mitte saata - saatke e-kiri fred@isik.ee
1Mihkel
Postitusi: 10
Liitunud: Kolmapäev 16. Märts 2016, 20:01:03
Status: Eemal

Re: välismaalased

Postitus Postitas 1Mihkel »

Minul on sarnane mure

Minu esivanem tuli Šveitsist 1817 Riia Kreisi, Alt Kroppenhofi.

Kõigi tema laste sünnikirjed leidsin piirkonna sünnimeetrikast
... sealsamas ka vanemad ja ristivanemad, kõik olemas...
aga hingeloendites .. audits of soul'ist... omasid ei leia

Ei ole ...
Pole Kroppenhofis, ega Kokense .. ega Lennewardeni ..
.. isegi Riia tähestiku järgi üles kirjutatud nimistus ei ole

Nagu poleks olemas olnudki :(

Siin mainiti Sillakohtuid ..
.. kas on võimalik, et olid olemas mingid eraldi
välismaalaste hingeloendid ... mainitud Sillakohtutes?

.. v peeti nende üle arvet kodumaal ja Riia kreisis ei
Vasta

Mine “Perekonna ajalugu (üldküsimused)”