Irboska kihelkond

Vasta
ants60
Postitusi: 154
Liitunud: Kolmapäev 16. Märts 2011, 09:31:03
Status: Eemal

Irboska kihelkond

Postitus Postitas ants60 »

Oli olemas nii Vana-Irboska kui ka Irboska külad
liina.reiljan
Postitusi: 25
Liitunud: Teisipäev 03. Veebruar 2015, 15:23:02
Status: Eemal

Re: Irboska kihelkond

Postitus Postitas liina.reiljan »

Setomaa puhul on natuke vale rääkida kihelkondadest - kihelkondi pole seal kunagi olnud, sest enne 1920. aastat kuulus Setomaa Venemaa koosseisu. Setod ise räägivad traditsiooniliselt nulkadest ( Irboska nulk, Poloda nulk, Raakva nulk jne.) Nulk koosneb grupist küladest. Peale Eesti aladega liitmist sai Setomaast Petseri maakond, mis koosnes valdadest. Praegu on Setomaa jagatud Põlva- ja Võru maakonna ja Venemaa vahel.

Liina
ants60
Postitusi: 154
Liitunud: Kolmapäev 16. Märts 2011, 09:31:03
Status: Eemal

Re: Irboska kihelkond

Postitus Postitas ants60 »

Mis puudutab mõisaid, siis neid nagu ka kõiki teisi ajaloolisi ja kultuuriloolisi objekte on mõistlik klassifitseerida üheksa ajaloolise maakonna ja 106 kihelkonna järgi. Samas on ka mõisaid vägagi tihti lahterdatud ka kaasaegse jaotuse järgi - maavalitsuste poolt, turismikataloogides jms -, sest nii on lihtsam ja arusaadavam seda viia kokku kaasaja haldusbürokraatiaga ning teha "söödavaks" nn "tavaturistile", kes Eesti ajaloolisest jaotusest ja piirkondade eripäradest tihti suurt midagi ei tea.

Käesolev portaal pakub välja mõlemad variandid, kes mida sobivamaks peab. Portaalis on iga mõisa kirjelduse juures ära mainitud ta kuuluvus nii praeguse jaotuse (vallad-maakonnad) järgi kui ka ajaloolise jaotuse (kihelkonnad-maakonnad) järgi.
Vasta

Mine “Irboska kihelkond”