Priidu Lunter ja abielurikkumine

Arhiivimaterjalidest (sh Saagas olevatest) raskesti aru saadavate sõnade jm välja lugemine
Vasta
Patrick Rang
Status: Eemal

Priidu Lunter ja abielurikkumine

Postitus Postitas Patrick Rang »

http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=TLA. ... ,531,101,0" onclick="window.open(this.href);return false;

"Elend in Emmast ... C VI unter ..." - "On kahjuks Emmastes ... kuuenda käsu vastu [sa ei pea mitte abielu rikkuma / saanud vallaslapse] ..."

... tähistavatest sõnadest - ja seeläbi ka lause tervikmõttest - aru ei saa. Vaatasin teda ka Emmaste personaalraamatust, seal ei ole midagi seonduvat mainitud.

Ette tänades,

PR
Katsa

Re: Priidu Lunter ja abielurikkumine

Postitus Postitas Katsa »

Ma arvan, et sääl on pigem kirjas Stand in Emmast wegen C VI unter ...zucht ehk siis "oli Emmastes abielurikkumise tõttu ... all". Viimane sõna pakub parasjagu juurdlemist, võiks olla ehk Kirchenzucht (aga kirjapilt päris hästi ei klapi), mis kokku annaks umbes mõtte, et abielurikkumise tõttu sai Emmastes kirikus manitseda. No see Kirchenzucht peaks tähendama kirikupoolset distsiplinaarkaristust eksinud koguduseliikme suhtes. Või midagi sarnast.
Katrin H.
Vello

Re: Priidu Lunter ja abielurikkumine

Postitus Postitas Vello »

Tere!
Välja ei oska ma siit midagi lugeda kuid olen vanade inimste käest kuulnud sellist väljendit nagu kiriku vande alla panemist. Seda küll eksinud naisterahvaste suhtes. Mida see konkreetselt tähendas või mis see endaga kaasa tõi ei oska komenteerida.
Vasta

Mine “Arhiivimaterjalidest välja lugemine”