Uuritavad perenimed

Vasta
aimi_tedresalu
Postitusi: 23
Liitunud: Laupäev 20. Jaanuar 2007, 19:44:01
Asukoht: Tartu
Status: Eemal

Uuritavad perenimed

Postitus Postitas aimi_tedresalu »

Osad nendest kuuluvad ka Jõelähtme kihelkonda, ei hakka hetkel täpsemalt lahterdama. Nimekujud võivad olla muutunud ja see ei pruugi olla täielik loend. aimike@hot.ee

Ausner
Bachmann
Ert (Ärt)
Grünbusch
Haug
Hell
Hermaküla
Hiis
Jagomäe
Kaasik
Kaljo (Kalju)
Kallas
Klamas
Klaus
Knuut
Kokk
Kööba
Koosberk
Kruspak
Küllaots
Kuusiker
Kuusman
Lambot
Liiv
Liivam
Loigom
Mäepäe
Mardim
Matsom
Mitt
Nairimäe
Niemann
Niggolas
Ojap
Oluper
Ots
Pärtmann
Pert
Pihlak
Pihlakas
Plumkvist
Prants
Promm
Ristimägi
Roomann
Saar
Seblum (Sööblum)
Sepp
Sihver
Tamkvist
Tomingas
Torger
Tou
Vaher
Vaht
Varn
Wekman
Wiikman
Kalmerm
Postitusi: 366
Liitunud: Teisipäev 16. Jaanuar 2007, 12:45:01
Asukoht: Tallinn
Status: Eemal

Postitus Postitas Kalmerm »

1834 aasta Tallinna hingeloendites panin tähele ja pisut ka imeks Klamas´te rohkust Tallinna (all-linna) vabade inimeste kategoorias. Neid on vähemalt 10 peret ja kokku 65 inimest. (Kui mitmesugused son-lõpulised nimed välja arvata oli Klamas kõige arvukam Tallinna eestlaste perekonnanimi 1834. aastal).
Ilmselt olid kõik need Klamas´ed Tallinnas või siis Tallinna hingekirjas juba 1816. aastal (lisaks vahepeal juurde sündinud), sest kõigil peredel on märgitud ka eelmise revisjoni numbrid. Sealjuures on 9 Klamas´e perel 1816. aastal sama number. Seega oli tegemist ühe perekonna järeltulijatega.
Lambot´eid on 1834. aastal Tallinna vabade inimeste hulgas „ainult“ 6 perekonda, kokku 31 inimest. Neist vähemalt 2 peret olid tulnud Nõva kandist.
fossiil
Postitusi: 376
Liitunud: Kolmapäev 02. Juuni 2010, 15:21:06
Status: Eemal

Re: Uuritavad perenimed

Postitus Postitas fossiil »

Ka minu sugupuus esinevad nimed Hell (Kaberneemest), Lambot (Rammu saarelt), Plumkvist, Sööblum (Prangli saarelt), Kokk (minu ema neiupõlvenimi).

Klamaseid Tallinnas vabade inimestena oli seepärast nii palju, et nad kõik on ühe Rootsi mõisniku järeltulija Klaus Klamaspaki järglased.
Legend räägib nii, et Klaus koos vanaemaga (või õigemini vanaema koos lapselapse Klausiga) põgenes Sibbo saarelt Lõuna-Soomest üle mere ja randus Prangli saarel. Kui 1716. aastal sõja ja katku jalust põgenenud saaremehed oma kodudesse tagasi pöördusid, leidsin nad saarelt võõrad ja kuna nad olid nende vastu usaldamatud, siis panid nad Keisari sauna, kus vanaema lapselapsega elas, põlema. Vanaema jäi tulle, Klausil õnnestus paadiga merele põgeneda ja ta randus Rammu saarel, kus ta üksi elama jäi. Mõne aasta pärast kohtas ta Soomes 15-aastast Jaak Lambotit ja kutsus ta endale kalastussulaseks. Kui naisevõtuiga saabus, võeti endale eesti rannapiigad naisteks ja nõnda siis elasidki Rammu saarel kaua aega ainult Klamaspakid (hiljem Klamas'ed) ja LAmbotid. Kõik nad olid "priimehed".
Ilmselt kõik nende järeltulijad ei mahtunud siis kitsukesele saarele ära, kui neid Tallinnasse nii palju tekkis. :)
Vasta

Mine “Kuusalu kihelkond”