paluks abi
-
ingrid oja
- Kontakt:
- Status: Eemal
paluks abi
Saaga EAA.1276.2.3:135?1096,953,1069,125,0
Paluks abi Puritse Jaagul.........
algaja paluks infi, kas keegi uurib hermanni sugupuud urvaste kihelkond. roosbaumi nim.
-
Assar
- Kontakt:
Re: paluks abi
Paistab nõndamoodu - Puritse Jaak Knecht (sulane) Hinrich ja Madde on saanud tütre Madde. Tunnistajad oningrid oja kirjutas:Saaga EAA.1276.2.3:135?1096,953,1069,125,0
Lottuse Juhani Junge (noor) Johan,
Puritse Jaagu pojanaine Anna,
Remsi Andrese sulase Jaagu naine Kert
Sünnikoht on Pollenhof ehk Polli mõis.
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Re: paluks abi
See on huvitav link, sest selle sündinud lapse üheks vaderiks on minu esivanem Lotuse Juhan. Leidsin sellelt samalt leheküljelt veel ühe huvitava sissekande, milles minu esivanematega tegemist.ingrid oja kirjutas:Saaga EAA.1276.2.3:135?1096,953,1069,125,0
2.sissekanne samal lehel. 13.detsembril 1805 sündis Böklershoffis (Pöögles) Odra Peetri talupojal (bauer?) Märdil ja tema naisel Maretil tütar Mai. Vaderiteks Odra Märt, Erdo Juhani ........tütar Mai ja Odra Peetri ....... Tiina. Neid punktiirjoontel olevaid sõnu ma välja lugeda ei osanud, mistõttu oleksin tänulik abi eest!
-
Riina.Kallas
-
Riina.Kallas
Kas alaealine tõesti sai olla vaderiks?Assar kirjutas:Kas ma olen valesti aru saanud, et nooreks või poisiks kutsuti ikkagi alaealist talusulast. Knecht, aga viitakse juba vanemale inimesele?
Andke andeks rumal küsimus, aga kas lapse isaks on Puritse Jaak või Hinrich?Paistab nõndamoodu - Puritse Jaak Knecht (sulane) Hinrich ja Madde on saanud tütre Madde.
-
Riina.Kallas
"Junge" puhul tsiteeriks autoriteete: viewtopic.php?t=3029&highlight=junge
Isad on Märt ja Hinrich; nad on Peetri ja Jaagu "abil", kes on ilmselt talude peremehed, kirja pandud.
Isad on Märt ja Hinrich; nad on Peetri ja Jaagu "abil", kes on ilmselt talude peremehed, kirja pandud.
-
Assar
- Kontakt:
Ei noh Puritse Jaagu sulane Hinrich on ju Konkreetne Hinrich kelle peremees on Puritse talu peremees Jaak. Kui tagurpidi lugeda.pupsik kirjutas:Kas alaealine tõesti sai olla vaderiks?Assar kirjutas:Kas ma olen valesti aru saanud, et nooreks või poisiks kutsuti ikkagi alaealist talusulast. Knecht, aga viitakse juba vanemale inimesele?
Andke andeks rumal küsimus, aga kas lapse isaks on Puritse Jaak või Hinrich?Paistab nõndamoodu - Puritse Jaak Knecht (sulane) Hinrich ja Madde on saanud tütre Madde.
Esimesele probleemile vastaks nõnda, et tänapäeval võib abielluda vanemate loal vist 14...15 aastane laps. Omal ajal võis veelgi nooremalt. Ilmselt see polnud piiratud ka. Aga lihtsalt tänapäeva arusaam täisealisest on lihtsalt midagi muud kui tollal inimest "meheks" pidama hakati. Eks uuri välja kui vana see Junge oli, mina ei paneks siin midagi imeks.
Jälgi teksti kui JUNGE algaks väikse tähega oleks tegemist omadussõnaga. See oleks äärmiselt imelik antud kontekstis.
Kas oleks normaalne kui meetrika vaderite kohta oleks kirjas:
noor Mart, ilus Lena, hea Gustav, vastik Juhan jne.
Antud sõna on suuretähega ning see tähendab, et tegemist on nimisõnaga. Näiteks hingerevisione sirvides, tuleb seda sõna ikka väga sageli ette
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
-
Riina.Kallas
Just-just! Teksti ma jälgingi ning imestan, et Te nimisõna omadussõnaks tõlgite. Noor on ju omadussõna ning sulane seevastu nimisõna.Assar kirjutas:Jälgi teksti kui JUNGE algaks väikse tähega oleks tegemist omadussõnaga. See oleks äärmiselt imelik antud kontekstis.
Kas oleks normaalne kui meetrika vaderite kohta oleks kirjas:
noor Mart, ilus Lena, hea Gustav, vastik Juhan jne.
Antud sõna on suuretähega ning see tähendab, et tegemist on nimisõnaga. Näiteks hingerevisione sirvides, tuleb seda sõna ikka väga sageli ette
Terv.Riina
-
Assar
- Kontakt:
Ma sain aru, et minust jäi pigem vastupidine mulje, et omadussõna nimisõnaks...? Kuid seda ma ju väitsingi, et ilmselt ikkagi viidatud tekstis oli tegemist nimisõnaga. Tänapäeval on sõna noor ka näiteks sõjaväes auaste, kui ma ei eksi. Eks selles kontekstis tuleks teda pidada "sulase õpipoisiks" vms. Karjas hakati ilmselt üsna noorelt käima, aga selge see, et päris rasketest füüsilistest töödest neid Noori siiski säästeti, eeldatavasti rakendati siis neid sulasei (Knecht). Kui ma õigel teel olen olnud.Riina.Kallas kirjutas: Just-just! Teksti ma jälgingi ning imestan, et Te nimisõna omadussõnaks tõlgite. Noor on ju omadussõna ning sulane seevastu nimisõna.
Terv.Riina
Lugupidamisega:
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Assar Järvekülg
+ 372 55 32 716
Minu meelest sobib saksakeelse sõna Junge eestikeelseks vasteks väga hästi sõna "poiss". See tähistab mõlemas keeles vallalist nooremapoolset (talu)teenijat. Vaderiks võis olla ja võib tänapäevalgi olla minu teada leeris käinud inimene. Leeris käidi kuskil vanuses 17-18 või aastat-paar siia-sinna. Seega võis poiss olla väga hästi vaderiks.
Katrin H.